Verenigingen

#Throwbackthursday: 1917 - Skiffeur Gerrit Fuhri Snethlage wint Holland Beker

Nog een paar dagen en dan start de Aegon Koninklijke-Holland Beker op de Bosbaan. We vroegen historicus Johan ten Berg om een mooie oude foto, het liefst geïllustreerd met een bijpassend verhaal. De winnaar van precies 100 jaar geleden en meer… de vondst van de verdwenen Juniores Eerecup.

De wedstrijd om de Holland Beker is de belangrijkste internationale wedstrijd in de skiff in Nederland, begonnen in 1886 als het ‘Championaat van Nederland voor liefhebbers in Single Sculling Outriggers’. In de lijst van winnaars staan vele wereld- en olympisch kampioenen. Precies 100 jaar geleden won Triton skiffeur Gerrit Fuhri Snethlage het senioren skiff-nummer en op de foto is het moment te zien waarop hij de beker en sjerp uitgereikt krijgt.

Juniores Eerecup zoek
Op de tafel staat nog een andere zilveren cup waaraan een bijzonder verhaal verbonden is. In 1894 werd aan het programma van de wedstrijden een nummer voor juniores toegevoegd. Jarenlang kreeg de winnaar ‘slechts’ een grote zilveren medaille om gehangen. Bij het 25-jarig jubileum in 1911 bracht echter wederom een aantal belangstellenden een aanzienlijk bedrag (600 gulden) bijeen om een beker voor dit nummer aan te schaffen. Deze door H.J. Valk ontworpen beker is geleverd door juwelier S. van Osenbruggen & Zn in Amsterdam en werd vervaardigd door Van Kempen in Voorschoten. In de verkoopcatalogus stond de beker aangeprezen als de ‘kostbaarste eerecup’. Ook deze beker kreeg een mahoniehouten kist met zilveren beslag waarin de namen van de winnaars gegraveerd werden.

2011 – Winnares Ekaterina Karsten-Khodotovich met de Ladies’ Trophy

Juniores cup nu Ladies’ Trophy
De beker raakte echter in de jaren ’50 zoek. Bij toeval werd de beker in augustus 2010 herontdekt in de prijzenkast van de Amsterdamse roeivereniging De Amstel. Na een uitvoerige restauratie is de beker weer in oude luister hersteld en heeft hij in 2011 een nieuwe bestemming gekregen als prijs voor het dames skiff-nummer, de Ladies’ Trophy.

Op de wedstrijden van de Aegon Koninklijke-Holland Beker op 24 en 25 juni zijn de prachtige bekers en natuurlijk de strijd te zien!