TeamNL Roeien

#throwbackthursday - 2014 Max Ponsen in Amerika

In september 2014 spraken we Max Ponsen over zijn studie in Amerika en hoe het roeien daar is georganiseerd. Vandaag startte Max op het WK U23 in Plovdiv wederom in de acht. Een mooie eerste plek en de finale veilig gesteld. Even terug naar 2014…

Waar een beetje roeien al niet goed voor is. Max Ponsen, net klaar met zijn eindexamen, kon dankzij zijn roei-ervaring in Nederland aanspraak maken op een sportbeurs in Amerika. Dus nog geen maand na zijn laatste WK voor junioren, woont hij opeens in Boston, Massachusetts.

“Ik ben vorig jaar al benaderd door een aantal coaches”, vertelt Ponsen vanuit Amerika. “En zelf heb ik ook wat rondgevraagd. Uiteindelijk ben ik gerecruit door Boston University. Doordat ik een zogenaamde ‘recruit’ ben, krijg ik een halve beurs. Wel jammer dat het voor het WK junioren in Hamburg al rond was – met mijn zilveren medaille was de kans op een full scholarship een stuk groter.”

Ponsen is niet de enige roeier die een jaartje in het buitenland gaat studeren dankzij zijn roeiprestaties. Zijn ploeggenoot uit de junioren Holland Acht, Roel van Broekhuizen, heeft gekozen voor Pennsylvania. Beiden volgen illustere namen op met hun Amerikaanse avontuur: bij Boston University gingen olympiërs Meindert Klem en Jozef Klaassen Ponsen voor. Holland Vier-roeier Olivier Siegelaar studeerde zelf jarenlang in Berkeley, aan de gerenommeerde University of California.

En ook Nederlandse dames zijn steeds vaker in het buitenland te vinden: Ilse Paulis, die deze zomer tweemaal WK-goud won, zat een jaar Ohio, en Inge Janssen, tijdens de wereldkampioenschappen in Amsterdam te bewonderen in de vrouwen dubbeltwee, studeerde aan de University of Virginia, die een zeer succesvol vrouwenprogramma hebben in het roeien.

“Onze coach hamert er op dat we geen rare dingen doen en elkaar in de gaten houden”

Volgens Ponsen is roeien in Amerika van een andere slag dan in Nederland. Ze zijn volgens de 19-jarige Amsterdammer, oud-roeier van Willem III, strenger. “De trainingen zijn fysiek ook een stuk veeleisender dan in Nederland. Er zijn ongelofelijk veel regels binnen het Amerikaanse roeien, en ook als ploeg hebben we veel zogenaamde behaviours – hoe we ons dienen te gedragen.”

De goede naam van de universiteit staat voorop. Dus: niet alleen zo hard mogelijk je best doen op het water en in het krachthonk, maar ook in de collegebanken. Ponsen somt ze op: “Goede cijfers, goed gedrag, geen problemen veroorzaken, elkaar helpen: dat soort dingen. Onze coach hamert er op dat we geen rare dingen doen en elkaar in de gaten houden.”

Benieuwd naar meer informatie over roeibeurzen in Amerika? Vrijwel elke universiteit in de Verenigde Staten heeft een informatiepagina over scholarships.

Cover: Max Ponsen op slag tijdens de Amstelbeker in 2013 @Merijn Soeters
Foto: BM8+ pakt titel tijdens de Koninklijke-Holland Beker 2017 @Merijn Soeters

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Wereldkampioenen Stef Broenink en Melvin Twellaar nieuwe ambassadeurs Missie H2

Nieuws

Voorbereidingen Talent TeamNL: deze ploegen starten het EK

Nieuws

Heineken Roeivierkamp: uitslagen & foto's

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!