Verenigingen

Jasje van... Laga, vol met gestolen gadgets

Veel studentenroeiverenigingen ontlenen hun identiteit aan de eigen jasjes. De rode massa, die bij roeiwedstrijden langs de kant te vinden is, bestaat uit Lagaaiers in rode jasjes. De jasjes worden gedragen, als je er een bezit, bij evenementen waar men ‘correct gekleed’ verwacht wordt. “Een jasje is namelijk niet voor iedere Lagaaier weggelegd,” vertelt Annabel Oggel van de historische commissie.

Slechts leden van de wedstrijdsectie – roeiers, stuurtjes en coaches- en het bestuur zijn in het bezit van de opvallende rode blazers. Wanneer je tot geen van deze groepen behoort, draag je een zwart jasje bij je correct, of geen jasje. Uitzonderingen zijn de roeiers, coaches en stuurtjes van de overnaedsche vieren. “Zij dragen het rode jasje bij het Varsity diner en mogen als enige competitieroeiers ook in het rood over het Varsity terrein paraderen.”

Op de vraag of de competitieroeiers zich achtergesteld voelen antwoordt Annabel: “Nee hoor, het is gewoon traditie. De scheiding is niet erg. Competitieroeiers turven bier, wedstrijdroeiers turven koffie. Het aantal jasjes is de laatste jaren wel gestegen, we hebben steeds meer wedstrijdroeiers.” Het Laga correct bestaat uit een witte broek, witte bloes een Laga das en dus een jasje (rood of zwart). Het bestuur is te herkennen aan de Laga bestuursdas. “De das is rood-wit gestreept, maar die van het bestuur heeft dunnere streepjes. Ben je nog geen officieel lid, dan ben je heel wit, in je witte blouse en witte broek.”

Tijdens een rendez-vous wordt de geschiedenis van het jasje doorgenomen

De jasjes zijn waarschijnlijk rond de Tweede Wereldoorlog geïntroduceerd. Vroeger werd er zelfs opgeroeid in het jasje. “De jasjes zijn niet allemaal hetzelfde,” vertelt Oud-Lagaaier Menno van der Veen. “In mijn Lagatijd, eind jaren ’50, schafte iedereen die in training ging nog zelf een rood jasje aan en naaide daar vervolgens het Laga-embleem op.” Het embleem komt alleen op de jasjes voor, nergens anders in Laga’s symboliek mag het worden gebruikt. Het stelt een Vikingschip voor, met daaronder in rode letters de naam van de godin waaraan de vereniging haar naam te danken heeft. Het schip verwijst naar de afkomst van de godin, Laga, godin van een bergrivier in het land der Vikingen.

Wedstrijdroeiers kopen hun jasjes nu niet meer zelf. De jasjes worden doorgegeven. Dit verloopt volgens een vaste procedure. Annabel: “De wedstrijdcommissaris maakt een lijst met jasjes die doorgegeven moeten worden. Eerstejaars wedstrijdroeiers of –stuurtjes krijgen de lijst en moeten dan bellen (bellen is verplicht!) naar de eigenaar voor een afspraak tussen de Heineken en de Head om het op te halen.” Tijdens een rendez-vous biedt de nieuwe eigenaar de gever zijn favoriete drankje aan en de geschiedenis van het jasje wordt doorgenomen.

Hoe ouder het jasje, hoe cooler!

Sommige jasjes zijn oud en hebben al veel meegemaakt. “Lagaaiers proberen zo veel mogelijk gadgets te stelen van andere verenigingen,” lacht Annabel. “Er zitten stukjes gestolen dasjes van andere verenigingen op, varsityknopen, Henley lintjes en andere herinneringen aan de avonturen die het jasje heeft meegemaakt.” Andere jasjes zijn wat nieuwer en hierdoor anders van model, maat en materiaal. Er sneuvelen namelijk weleens jasjes en omdat Laga zo hard groeit worden er ieder jaar wel nieuwe jasjes bijgemaakt. “Hoe ouder het jasje, hoe cooler! Onze vorige president, Laila, heeft een best wel vies jasje, het is al zo oud. Het is van de eerste vrouw op Laga, die het vrouwenroeien bij Laga heeft opgezet zo rond 1980.”

Het doorgeven gebeurt zo traditioneel mogelijk. Jasjes van oude zware roeiers gaan vaak naar nieuwe zware roeiers, de jasjes van dames worden meestal doorgegeven aan een nieuwe generatie dames. Zo blijven de jasjes dezelfde taken vervullen, maar steeds nieuwe avonturen beleven.

Jouw jasje in de rubriek? Mail naar [email protected]

Foto’s Laga

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!