TeamNL Roeien

☎☎ Even bellen met … Pleuni Hooijman

Tijdens haar studententijd roeide Pleuni Hooijman bij Nereus. Ze kreeg het stempel talent en roeide een jaar op het Olympisch Trainingscentrum bij de Nederlandse roeitop. Ze was krachtig, sterk en had het juist ‘roeipostuur’, maar voor haar gevoel viel het kwartje niet. Nu staat ze aan het begin van een nieuwe sportieve carrière. Pleuni is triatleet! En niet zo maar eentje, ze traint zo’n 20 uur per week.

Ha Pleuni, triatlon wat een uitdaging, waarom ben je gestopt met roeien?
Ik was krachtig, sterk en had een goed postuur, maar mijn watergevoel en techniek waren niet super. Ik had ook niet de drang om allerlei roeifilmpjes te bekijken, het kwartje viel niet. Ik ging nog een half jaar in Amerika studeren – waar geen roeibaan in de buurt was, dus dat hielp niet mee. Ik heb er geen spijt van dat ik gestopt ben, maar je weet natuurlijk nooit hoe het had kunnen lopen.

Waarom de triatlon?
Omdat de afwisseling en race beleving fantastisch is. Na het roeien heb ik een tijdje niets gedaan en toen ben ik begonnen met triatlon. Als je je doel met roeien hebt bereikt (zoals haar partner Gerard van der Linden, oud-toproeier red.), stap je misschien niet over naar een andere sport. Ik had mijn sportieve doel nog niet bereikt, dus dat hielp wellicht ook bij het nemen van mijn beslissing. Mijn postuur komt weliswaar niet helemaal ten goede bij het lopen, maar is juist wel gunstig bij het zwemmen en fietsen, en ik heb wel een aardig duurvermogen, geloof ik.

Zijn er overeenkomsten tussen de triatlon en het roeien?
Zeker! Met het roeien heb ik geleerd om te gaan met verzuring dus dat is handig bij sprint triatlons of als ik even moet aanzetten om bij een groep te blijven, of natuurlijk tijdens intervaltrainingen. En ik heb zulke goede begeleiding gehad bij de bond met de krachttraining. Ik weet hoe ik het moet doen. Dat komt nu goed van pas.

De wedstrijdfocus is anders. Ik ben heel erg intern bezig; 9,5 uur met je lijf, voeding, hartslag, vermogen, terwijl je je positie in het veld aan het monitoren bent en moet omgaan met onverwachte omstandigheden. Daarnaast moet je handelen als het weer om slaat, bij voedingsposten, bij een lekke banden en dergelijke, terwijl je tegelijkertijd zoveel mogelijk moet internaliseren en negatieve emoties moet wegfilteren. Het heeft bijvoorbeeld geen nut om nog na te denken hoe lang je nog moet, maar je kan het wel per onderdeel benaderen in kleine stukjes en daarbij heel gefocust blijven op technische punten en je verzorging. Roeien doe je met een ploeg en, bij een triatlon ligt het aan jezelf, ben je voor alles zelf verantwoordelijk. Het ‘naboosten’ (het goede gevoel, red.) na een wedstrijd duurt wel een week, maar dat zul je bij roeien ook wel hebben. De passie, die basis, is gelegd bij het roeien.

Op de fiets zie je trouwens op een kilometer afstand al of iemand een roeier is geweest. Er wordt dan altijd gebeukt

Waarom stappen veel roeiers over op triatlon?
Ja, je ziet vaak roeiers. Als je een goed bootgevoel hebt, kun je vaak goed zwemmen. Bijvoorbeeld Meindert Klem, hij heeft er echt gevoel voor. Roeien kost veel tijd, trainen voor een triatlon is dan toch efficiënter en je komt steeds op andere plekken. Triatlon kan op zoveel verschillende manieren, er is voor iedereen wat.

Hoe combineer je je werk met je triatlontrainingen?
Ik werk nu 24 uur per week en train vier uur per dag. Sinds oktober ben ik lid van een team, Team4talent. Dat is fijn. Ik hoef niet meer alles zelf uit te zoeken, dingen worden geregeld. Achteraf gezien had ik als roeier totaal ik niet door hoeveel er voor me geregeld werd. Ik vond het gewoon.

Volg je het roeien nog?
Nou, niet heel erg op de voet, maar dat heb ik nooit gedaan. Ik volg de eerstejaarsploegen af en toe, en ik kom altijd naar de Head en de Heineken, dat blijft toch leuk. En natuurlijk heb ik richting Rio de mensen met wie ik een blauwe maandag de eer heb gehad te roeien gevolgd, zoals Maaike Head. En een paar weken geleden was er een triatlon in Egmond en toen zag ik een paar roeiers. Ik krijg ook wel mails van oud-roeiers of ik ze tips kan geven voor de triatlon. Op de fiets zie je trouwens op een kilometer afstand al of iemand een roeier is geweest. Er wordt dan altijd gebeukt, ze maken van alles een wedstrijdje van ‘wie is het eerste bij het volgende plaatsnaambordje.’

Sport je nog in je ‘vrije’ tijd?
Gerard en ik fietsen heel veel op een lekker tempo. Veel setjes kunnen niet samen fietsen, maar wij zijn een goed fietskoppel!

Pleuni en Gerard, goed fietskoppel!

Pleuni blogt over haar leven als triatleet, volg haar op https://pleunihooijman.com/ of op Instagram: https://www.instagram.com/pleunihooijman/

Triatlon bestaat uit: zwemmen (3,8 km), fietsen (180 km) en lopen (42,195 km).

Foto’s privé-archief Pleuni

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Wereldkampioenen Stef Broenink en Melvin Twellaar nieuwe ambassadeurs Missie H2

Nieuws

Voorbereidingen Talent TeamNL: deze ploegen starten het EK

Nieuws

Heineken Roeivierkamp: uitslagen & foto's

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!