Interview
Diederik de Boorder: "Op alle talenten en hun coaches zijn we ontzettend trots"
Negentien talenten waren uitgenodigd om begin 2023 deel te nemen aan de trials van TeamNL Roeien en zich te meten met de top. Vijf daarvan zijn opgenomen in TeamNL Roeien en tien gaan het Talent TeamNL programma in 2023 volgen. Na het NK Klein kwamen daar nog twee roeiers uit de verenigingstop bij. Diederik de Boorder, Hoofdcoach Talentontwikkeling bij de KNRB, over het Talent TeamNL programma en de nieuwe lichting.
Van vereniging naar TeamNL Roeien
Diederik is enorm trots op alle negentien roeiers die begin 2023 hebben deelgenomen aan de TeamNL trials. “Het was niet niks. Je wordt niet uitgenodigd voor FC Knudde. Iedereen heeft op extreem hoog niveau gevaren en deelgenomen. Dat hebben ze drie weken lang verteerd, maar dat niet alleen. Ze hebben in de weken en maanden daarvoor hetzelfde programma gedraaid als de olympische equipe, op hun eigen vereniging en met hun eigen coaches. Dat is zó knap. Op alle talenten en hun coaches zijn we ontzettend trots.”
Er stromen vijf atleten door van de verenigingen naar TeamNL Roeien. “Dat vind ik supervet en terecht voor de atleten, coaches en verenigingen die daar hard voor hebben gewerkt. Je moet je beseffen dat die atleten soms al jaren bezig zijn. Daar tegenover is het ook geweldig dat er nu twee roeiers vanuit het studentenroeien deze sprong hebben weten te maken”, benadrukt Diederik.
“Op decentrale wijze met elkaar een omgeving creëren waarin atleten en coaches zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen naar topniveau. Dat is wat we doen.”
Diederik de Boorder – Hoofdcoach Talentontwikkeling bij de KNRB
De nieuwe gezichten in het talentprogramma van 2023
In eerste instantie hebben alle talenten die hebben deelgenomen aan de trials een kort gesprek gehad met Eelco Meenhorst. “Ze hebben gehoord of ze wel of niet zijn uitgenodigd voor TeamNL en zijn bedankt voor hun deelname in het proces. Vervolgens hebben we de tijd genomen voor de vervolggesprekken met de roeiers die niet zijn uitgenodigd voor TeamNL Roeien”, aldus De Boorder. Inmiddels is er een nieuwe groep van High Potentials ontstaan. Bekijk de roeiers van Talent TeamNL hier.
“Pragmatisch is het zo dat we atleten, die al in het programma zaten en voldoende progressie hebben laten zien in het afgelopen jaar, graag weer willen faciliteren en begeleiden. Met de roeiers die er eerst niet bijzaten, maar inmiddels wél voldoen aan de instroomeisen, zijn innige gesprekken gevoerd. Het kan niet zo zijn dat je een half jaartje meeroeit en dan besluit om voor drie jaar naar Tanzania te vertrekken. Met andere woorden: het innige gesprek heeft veel te maken met intrinsieke motivatie, je track record, het aantal jaren dat je roeit en andere factoren die meewegen.”
Komend seizoen
Diederik geeft aan dat er een prachtig programma ligt voor dit seizoen. Individuele programma’s die de roeiers met hun coaches op de verenigingen kunnen uitvoeren. “We starten het team nu rustig op. Ze hebben iets extreems gedaan: een olympisch programma gedraaid op hun eigen vereniging. Het is deze atleten gelukt om dat in hun eigen omgeving en naast hun studie of werk te volbrengen.”
Alle talenten hebben het NK Klein gestart en zijn naar de Wedau Regatta in Duisburg (Duitsland) geweest. De U23 groep volgt onder leiding van Rogier Blink het programma en vervolgen de route door internationale ervaring op te doen tijdens Henley en het WK U23 in Plovdiv, Bulgarije.
De groep boven U23 maken we fit voor Wereldbeker II in Varese (Italië), eventueel Henley en het FISU WK in Chengdu (China). Diederik vult aan: “We hebben het programma kunnen uitbreiden door onze embedded scientist David Kampman die kan monitoren en begeleiden, een krachttrainingsprogramma met begeleiding op afstand en we werken daarnaast nauw samen met Topsport Amsterdam voor verschillende facilitaire diensten.”
“Uiteindelijk is het doel om de roeiers het laatste zetje te geven, op hun eigen vereniging, zodat ze goed voorbereid kunnen instromen bij TeamNL. Als je het dromenbos instapt, moet je de skills hebben om te overleven.”
Diederik de Boorder – Hoofdcoach Talentontwikkeling bij de KNRB
Belang van verenigingen en coaches
“Dat is zo belangrijk, daar heb ik bijna geen woorden voor”, zegt Diederik. Het is even stil, maar dan vervolgt hij: “De ambitie en uitdaging die we met elkaar hebben, daar belasten we de coaches op de vereniging enorm mee. Ik ben me daar heel erg van bewust.” Afgelopen jaar is het decentrale programma van start gegaan: “We hadden echt wel zweet in de handen of het ging lukken. Natuurlijk was het allemaal niet perfect, maar het is redelijk gelukt. Het kan alleen nog stinkend veel beter. Dat is ook mijn rol, om verenigingen beter te betrekken. Coaches hebben het vreselijk druk en wij leggen daar nog meer druk op door aan de programma’s die ze al draaien op de vereniging dit belastende programma toe te voegen. Begrijp me niet verkeerd, maar zonder de verenigingen en coaches zijn we echt kansloos.” Ook in de lijn van communicatie ziet Diederik mogelijkheden voor verbetering: “Ik wil niet alleen maar via de atleet communiceren. Juist willen we via de trainingsstages de coaches zoveel mogelijk betrekken. Enerzijds voor wederzijdse binding en waardering, maar ook om de coaches verder te helpen in hun eigen ambitie.”
“Laten we allemaal verliefd blijven op onze sport”
Diederik de Boorder – Hoofdcoach Talentontwikkeling bij de KNRB
FUN is het allerbelangrijkste
Diederik geeft aan dat talenten niet moeten roeien om olympisch kampioen te worden: “Je bent aan het roeien omdat je het vet vindt en verliefd bent op de sport. Je moet het simpelweg niet als doel hebben op jonge leeftijd omdat niet iedereen het haalt. Ik denk dat het belangrijk is om dat in het vizier te houden. Je bent op je club waar je vrienden voor de rest van het leven maakt. Het trainen en goed integreren op je vereniging is super belangrijk.” Wel mist hij soms de loyaliteit van de roeiers terug naar de vereniging: “Ook al ben je een rockstar, wat geef je terug aan je club? Ik hoop dat er roeiers zijn die gaan coachen en jonge kinderen willen opleiden, gewoon omdat roeien leuk is.”
Het allerbelangrijkste vindt de Hoofdcoach Talentontwikkeling dat alle atleten er ontzettend veel plezier in houden en, ongeacht de prestaties, lang door blijven gaan met roeien.