Interview

Skadi: "Het is tijd voor verandering in de roeiwereld, en veranderen is een kwestie van durven"

Beeld uit de lustrumvideo 'Durven begint hier' ©Skadi Rotterdam

Wat willen we uitstralen en welke mentaliteit past daarbij? Studentenroeivereniging Skadi grijpt het 19e lustrum niet alleen aan om feest te vieren, maar ook om een verandering teweeg te brengen. Verandering van de “ouderwetse mentaliteit” op hun eigen vereniging, binnen de roeiwereld en bij de KNRB. We spraken erover met Skadi’s lustrumcommissie.

Niet alleen feesten tijdens het lustrum, maar vooral een serieuze boodschap overbrengen. Hoe kwamen jullie op dit idee?
“We weten dat er op Skadi, en in de hele roeiwereld, ouderwets over bepaalde zaken wordt gedaan. We vonden dat het tijd was voor actie en voor een cultuurverandering. Vroeger werden dingen anders gezegd. Toen was men meer uitgesproken. Nu durft niemand meer voor elkaar op te komen of elkaar te corrigeren. Het gaat vaak achter de rug om. Dat moet er uit en dat is de instelling van ons lustrumthema en de lustrumvideo.”

“Vaak zie je bij een lustrum dat er een feestelijk thema is. Dat wilden wij natuurlijk ook, maar we vonden het ook belangrijk om ons te focussen op de boodschap dat het nu tijd is voor verandering. Zo is ook het idee voor de lustrumvideo ontstaan, welke een eerste beeld geeft van een andere mentaliteit.”

Elk element wat te maken heeft met ‘durven’ willen we samenbrengen

Lustrumcommissie Skadi Rotterdam

“We willen daarbij niks uit de weg gaan. Het gaat over: hard durven roeien, daar alles voor durven geven en ook trots durven zijn. Het gaat nu over diversiteit, maar ook het hebben van een veilig sportklimaat komt erin terug. Daar gaan we binnen het lustrum nog veel meer mee doen. Elk element wat te maken heeft met ‘durven’ willen we samenbrengen tot één geheel en dat is in dit geval ‘Dorsten’. Het overkoepelende van: ‘Durven begint hier.'”

Qua diversiteit en inclusie zijn er in de roeisport nog stappen te zetten. Hoe kijken jullie daarnaar?
“Kijk naar wedstrijden op de WAB, Bosbaan, of de Varsity: er wordt een regenboogvlag opgehangen, maar dat is echt het minimale wat je kunt doen. Doe in de communicatie meer en durf, laat zien dat het belangrijk is en corrigeer elkaar als er ‘homo’ of ‘flikker’ wordt geroepen in de kleedkamer. Als je er actief mee bezig bent in de communicatie, dan ga je zien dat zo’n mentaliteit gaat doorleven in de vereniging. Zo zag ik dit ook in mijn eerstejaars zwaar ploeg gebeuren.”

Meerdere verenigingen hebben het diversiteitsthema proberen door te voeren in hun lustrum of promo. Maar door te weinig draagvlak is dat niet gelukt. Waarom lukt het Skadi nu wel?
“We vonden het tijd voor verandering en onze commissie, met daarin ook Marieke Keijser in de rol van secretaris, zag simpelweg de noodzaak. Zeker na mijn interview met de KNRB van vorig jaar, wat een hobbelig proces kende, zat me dwars en dat heb ik uitgesproken binnen Skadi. Tijdens onze ALV heb ik ook de wens uitgesproken dat het anders moet.”

De lustrumvideo geeft een eerste beeld van jullie thema. Hoe zou je de video omschrijven?
“We wilden een rauwe video neerzetten die eerlijk en meeslepend is en die zegt waar het op staat. Er is een tweede personage, het geweten van de hoofdpersoon, die er altijd bij is, waarin mensen zich kunnen herkennen. Bijvoorbeeld dat het soms tegenzit en dat je tegen jezelf zegt dat je iets niet kan, maar je moet er zelf wel in geloven om jezelf weer te herpakken. Wij wilden laten zien dat het ook weleens gewoon niet kan. En dat je je eigen weg daarin moet vinden. Bijvoorbeeld de scène met de ergometers, dat je zegt tegen jezelf dat je een slappeling bent. Dat gebeurt ook. Falen gebeurt ook. Dat is de realiteit.”

“Een ander voorbeeld is de scène in de sociëteit. We wilden niet het drinken en gezellig borrelen laten zien, maar dat je trots mag zijn als je in je eentje de soos binnenstapt en niemand kent. Genoeg mensen vinden dat eng, en gaan dan liever niet als er niemand mee gaat. Uiteindelijk is de boodschap van de video: durven gaan.”

Hoe waren de reacties op de lustrumvideo?
“Van te voren waren mensen wel sceptisch. Ze wisten niet wat er verwacht kon worden. Maar uiteindelijk hebben we alleen maar positieve reacties gehad. Iedereen was onder de indruk hoe serieus we het hebben genomen.”

“Het mooiste om te zien was dat de ‘shock’ van twee zoenende roeiers niet eens zo groot was. Het was het hele plaatje, dat het echt aankomt. Daarnaast vindt iedereen het tof dat Skadi nu eens leiderschap en durf toont. Na het zien van de video kwam er een ouderejaars naar ons toe die vertelde over eerstejaars mannen die op Skadi meiden regelen, omdat zij niet uit de kast durven te komen. Door in de video twee mannen zichtbaar te laten zoenen, wordt er eindelijk over gepraat en worden mensen geholpen. Daar doe je het natuurlijk voor.”

“Ook wedstrijdroeiers en oud-wedstrijdroeiers zijn naar ons toegekomen dat het ze iets deed toen er ‘slappeling’ werd gezegd bij het stoppen op de ergometer. Iedereen kent die grauwe koude maanden november, december, januari dat je denkt als wedstrijdroeier: wat ben ik in godsnaam aan het doen? In de wintermaanden zit je zoveel uren op een ergometer. Het is vet dat je daar doorheen trapt en dan hoef je niet het snelste van de hele groep te zijn, maar als je er überhaupt al gewoon doorheen komt… dat is ook al heel wat en daar sta je vaak niet bij stil.”

Wat zouden jullie de KNRB en de roeiwereld mee willen geven als het gaat om diversiteit en inclusie?
“In 2019 was de KNRB nog aanwezig op de Canal Pride met een boot, waar ik zelf ook op stond. Door Corona gingen de Prides daarna niet door, maar er waren wel alternatieven, waar de KNRB toen niet bij was. Het is belangrijk om met mensen erover in gesprek te blijven. En communiceer daarover. Onderneem actie en dan mag je uitglijden en weer opstaan. Er zullen altijd kritische meningen zijn.”

We staan open om dit samen met andere verenigingen op te pakken

Lustrumcommissie Skadi Rotterdam

“Tegen verenigingen zouden we willen zeggen: toon durf en initiatief. Laat zien dat je het meent en hang niet alleen een regenboogvlag op. Geef mensen handvatten en niet alleen voor het leuke plaatje. We staan open om dit samen met andere verenigingen op te pakken. Skadi is een elitair, wit clubje, en vertegenwoordigt de stad totaal niet. Dit zie je ook terug op de Bosbaan en de Willem-Alexanderbaan. Laat net als wij verandering teweegbrengen. Wacht niet tot de KNRB of een ander groot orgaan jou gaat vertellen wat je moet doen of de leiding neemt. En als je weet of vermoedt dat er misstanden op je vereniging zijn, op wat voor front dan ook: spreek en pak het aan en laat het zien. Misschien ga je daarmee weleens onderuit, maar daar moet je ook durf voor hebben, en zeggen: ik dorst het, ik durf het.”

“Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van durven. De vraag bij iemand anders leggen eigenlijk: Wij doen het, dus doe jij het ook?”

Lustrumvideo ‘Durven begint hier’ ©Skadi Rotterdam

Dit verhaal is tot stand gekomen op basis van een interview door de KNRB met Rui de Boer en Eva Welten, Lustrumcommissie Skadi Rotterdam. Reageren? Stuur een mail naar [email protected] of [email protected].

Auteur

 

 

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Wereldkampioenen Stef Broenink en Melvin Twellaar nieuwe ambassadeurs Missie H2

Nieuws

Voorbereidingen Talent TeamNL: deze ploegen starten het EK

Nieuws

Heineken Roeivierkamp: uitslagen & foto's

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!