Nieuws
100 kilometer roeien voor Deltaplan Alvleesklierkanker
Jaarlijks krijgen er 2800 mensen de diagnose alvleesklierkanker. Ondanks dat er veel onderzoek gedaan wordt, zijn de overlevingskansen voor mensen met deze diagnose helaas nog slecht. Na vijf jaar is slechts 9% van de patiënten nog in leven. Om de beste behandeling voor iedereen in Nederland beschikbaar te maken, is het Deltaplan Alvleesklierkanker opgericht. Acht artsen en arts-onderzoekers vormen de Pancre8 (pancreas = alvleesklier) en gaan 20 augustus 100 kilometer roeien voor het Deltaplan Alvleesklierkanker. Hoe is het initiatief tot stand gekomen, wie doen er mee en hoe kan je helpen? We vroegen het aan Simone Augustinus.
Hoe is jullie initiatief tot stand gekomen?
Tijdens een van mijn eerste meetings als arts-onderzoeker bij de Dutch Pancreatic Cancer Group, de landelijke werkgroep voor alvleesklierkanker, vertelde ik mijn promotor (Marc Besselink) dat ik graag een uitdaging aan wilde gaan: 100 kilometer roeien voor het Deltaplan Alvleesklierkanker. Ik had nog nooit geroeid, maar ik wist dat hij een ervaren roeier was. Direct zei hij: “Ik doe mee.” De dag erna, legde wij dit idee voor op de landelijke vergadering. Roel Haen had een WK geroeid, maar nog nooit 100 kilometer.
Al snel sloot Geert Cirkel aan, met de tekst “Roel, wie had dat gedacht?”. Zelfs Djuna Cahen die 30 jaar geleden voor het laatst een wedstrijd had geroeid, wilde deze uitdaging aangaan. Meer aanmeldingen volgden, we misten alleen nog een stuur. Dit gaf Marc Besselink aan tijdens een operatie, waarop Bao Vo (de operatie assistent zei): “Ik ben een stuur, klinkt leuk, ik heb nog de Holland 8 gestuurd.” De groep vormde zich dus heel snel, met ook chirurgen Els Nieveen van Dijkum en Tom Karsten en arts-onderzoekers Iris van ’t Erve, Daan Lemmers en Annelie Suurmeijer.
Wat gaan jullie doen?
We gaan 100 kilometer roeien op de Vecht. We starten vrijdag 20 augustus naast Roeivereniging Weesp bij de molen “de Vriendschap” en roeien dan naar Muiden om van daar twee keer naar de Molen “de Hoop” in Loenen aan de Vecht te roeien, om vervolgens weer te finishen bij “de Vriendschap” in Weesp. De route heet dan ook heel toepasselijk: “Van Vriendschap naar Hoop en terug”.
Eerst was het idee de Ringvaart Regatta te roeien, dit kon helaas door de coronaregels niet doorgaan. Maar omdat patiënten met alvleesklierkanker ook niet de tijd hebben om te wachten, wilde we niet een jaar wachten. Vandaar deze alternatieve route en datum.
Wie doen er mee en waarom?
Samen met acht artsen en arts-onderzoekers die zich dagelijks bezighouden met alvleesklierkanker vormen wij de Pancre8. Het Deltaplan alvleesklierkanker, wil wetenschappelijk onderzoek versnellen en landelijk de handen ineenslaan om de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken en werken aan een betere kwaliteit van leven. Wij – de Pancre8 – willen ook de handen ineenslaan, om geld op te halen voor het Deltaplan alvleesklierkanker.
Deze groep weerspiegeld dan ook mooi de visie van het Deltaplan, om de doelen mogelijk te maken moet je samenwerken: met artsen en onderzoekers verspreid over het gehele land, man en vrouw, veel en weinig ervaring, en van alle verschillende specialismen. Dit is ook zo in onze Pancre8: vanuit vijf verschillende ziekenhuizen, vier mannen en vier vrouwen, specialisten en net afgestudeerde artsen, van olympisch roeier tot net startend roeier en van allerlei specialismen (MDL-arts, chirurg, medisch oncoloog, arts-onderzoeker).
We worden getraind en gecoacht door Vincent en Tycho Muda. Zij hoorde ons verhaal en graag wilde helpen, mede gezien hun oma ook is overleden aan alvleesklierkanker. “Een enthousiaste groep die zich inzet voor een goed doel, daar konden we geen nee tegen zeggen”.
‘We worden getraind en gecoacht door Vincent en Tycho Muda.’
Simone Augustinus
Wat hopen jullie te bereiken?
We willen geld ophalen voor het Deltaplan alvleesklierkanker, om landelijk onderzoek mogelijk te maken en in de toekomst hopelijk meer perspectief te kunnen bieden voor mensen met Alvleesklierkanker. Voor klinisch baanbrekend wetenschappelijk onderzoek is namelijk geld nodig, daarom zouden we mensen willen vragen om de pancre8 te sponsoren.
Wat kunnen de lezers doen?
Je kunt doneren via: Van Vriendschap naar Hoop en terug (voordeltaplanalvleesklierkanker.nl).