Nieuws

Coastal niet olympisch in 2024 | licht roeien blijft langer olympisch

Deze week is de boodschap naar buiten gebracht. Coastal roeien krijgt geen plek op de Olympische Spelen van 2024 en licht roeien blijft daardoor een olympisch onderdeel tot en met Parijs.

Het verzoek van World Rowing om het evenementenprogramma voor 2024 te wijzigen en de nieuwe discipline Coastal Rowing op te nemen ter vervanging van het lichte roeien is door de Raad van Bestuur van het IOC beoordeeld. IOC prees de sterkte argumenten die World Rowing naar voren bracht als het gaat om de toegevoegde waarde van deze discipline voor het Olympische programma. Deze argumenten vormden de basis voor de succesvolle introductie op de Jeugd Olympische Spelen Dakar 2026.

Parijs 2024

In het licht van de COVID19-pandemie en de noodzaak om kosten en complexiteit voor Parijs 2024 te verminderen concludeerde de commissie dat er in geen enkele sport nieuwe disciplines konden worden toegevoegd. Daarom heeft de commissie voor Parijs 2024 voorgesteld om het bestaande roeiprogramma met 14 evenementen voort te zetten. Wel zijn er nieuwe sporten waaronder breakdancen, surfen, skateboarden en muurklimmen te zien tijdens de zomerspelen van 2024.

Los Angeles 2028

Met het oog op Los Angeles 2028 benadrukten ze hoe het strandkarakter van de Coastal Rowing-evenementen een zeer sterke match zou kunnen zijn met de visie en het locatielandschap van Los Angeles.

”Driedubbel goed nieuws. Goed voor het lichte roeien, goed voor de toekomst van Coastal roeien en goed om hieruit af te leiden dat de roeiwereld er goed op staat bij het IOC.”

Hessel Evertse – Technisch directeur KNRB

We spreken technisch directeur Hessel Evertse over de berichtgeving van deze week: ”Ze zien de kansen en uitdagingen die wij ook zien. Tegelijkertijd mogen tijd en geld voor de roeiwereld zelf geen excuus zijn om nu niet door te pakken in de voorgestane verbetering en vernieuwing. Laat het voor de roeiwereld geen ‘doldrums’ zijn om vier jaar in te blijven stilliggen.”

”Wat mij betreft laten we in coastal-nummers op de Seine, door het hart van de stad, onder de Eiffeltoren door, zien dat roeien overal waar water is duurzaam en spectaculair georganiseerd kan worden. Zo zie ik ook voor me dat we in Los Angeles voor de tribune starten, om boeien heen, onder de brug door, de oceaan op, langs het strand om boeien en terug om weer voor de tribune te finishen.”

Parijs – pont d’Asnières sur la Seine, 26 Augustus 1900

‘Back to the future’

In Parijs werden tot dusver de meeste OS-roeimedailles behaald (2 Goud, 1 Zilver en 1 Brons). Dat kan na Tokyo 2021 (tot op heden 1 zilver en 2 brons in 1964) zomaar anders zijn! Vervolgens kunnen na Parijs 2024 de cijfers weer anders zijn.

Parijs – pont d’Asnières sur la Seine, 26 Augustus 1900. Laga-roeiers Brandt en Klein behalen – zelf beseffen zij dat pas jaren later – in de twee-met, de allereerste Nederlandsche Olympische titel. In 1992 verloor de twee-met de Olympische status en pas in 2018 werd het nummer van het WK-programma verwijderd. Focussporten Parijs 1900: wielrennen (6x medaille), roeien en schieten (beide 2x), zeilen (1x) en zwemmen (1x).

Overigens werd Nederland in 1924 in Parijs tiende in het overall medaille-klassement o.a. door goud in de M2- met Rösingh en Beijnen. Wielrennen (3x), paardensport (2x), roeien, atletiek, schermen, tennis en zeilen (allen 1x). Voor de positie als ‘focusprogramma’ in de huidige ‘méér medailles, méér sporten, met méér impact – ambitie’ werd toen al de basis gelegd.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!