Nieuws

Coastal-primeur op Head of the River

In plaats van de gebruikelijke doorstart startten de coastal boten boord-aan-boord - door Elco van Groningen

Ter promotie van het nog jonge en snelgroeiende coastal roeien schreef de organisatie van de Head dit jaar een open coastal veld uit: een primeur op de Amstel. De gebruikelijke omstandigheden – wind, golven – ontbraken, maar de aandacht was er. Zo weidde De Volkskrant twee pagina’s aan ‘het Olympische kustroeien‘.

Drie zeewaardige vier-met boten lagen er zaterdagmiddag, midden op de Amstel, aan de start: twee mannenploegen van respectievelijk De Hoop en de KNZ&RV, en een vrouwenploeg van de KWVL.

De vier van de KNZ&RV kwam het felst uit de – voor coastal ongebruikelijke – vaste start en lag halverwege op voorsprong met een inlopende vier van De Hoop in het kielzog. Voorbij het Kalfje wisselde de wedstrijd van leider. Die plaats werd niet meer weggegeven en zo won De Hoop het eerste coastal blik ooit op de Head. De zelf meegenomen champagne smaakte de mannen dan ook meer dan goed.

Klassementen

Naast coastal gebeurde er natuurlijk meer op de Head. Zo verdedigde Skøll met succes de blauwe wimpel in het Elite 8+ veld, waren de club-, (pre)master- en junioren velden goed vertegenwoordigd en gingen de eerstejaarsklassementen verder.

Daar verdeelden Phocas (zware mannen acht), Laga (lichte mannen acht), Nereus (vrouwen acht, zware mannen vier), Gyas (lichte dames), Thêta (lichte mannen vier) en Euros (vrouwen vier) de blikken. En blikken, dat is ook de meeste klassementspunten binnenhalen. De standen zijn al bijgewerkt en vind je hier.

Komend weekend al staat de 51e editie van de Heineken op het programma. Daar geen coastal boten aan de start, wellicht iets voor volgend jaar?

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!