Nieuws

Coastal Rowing bezig aan opmars

Sander van der Borch

Sinds de eerste wedstrijden in 2017 blijft het aantal verenigingen dat Coastal Rowing aanbiedt groeien. Van de 35.000 coastal roeiers wereldwijd, zijn er nu al zo’n 500 actief in Nederland, verdeeld over 15 verenigingen met een vloot bestaande uit ongeveer 20 vieren, 10 tweetjes en meer dan 20 skiffs.

De groei heeft niet alleen plaatsgevonden bij algemene verenigingen; ook studentenverenigingen beginnen enthousiast te worden. De deelname van TeamNL roeiers aan het WK in Oeiras vorig jaar en het betrekken van onder andere Ronald Florijn in de Coastal plannen van het Nationaal Roei Team, heeft studentenverenigingen geïnspireerd mee te gaan doen. Een mooi voorbeeld is dat de KNSRB deze zomer de eerste Beach Sprint wedstrijd in Nederland organiseert.

De spectaculaire Beach Sprint zal naar verwachting ingezet worden als Internationaal TV debuut

Op weg naar de Olympische Spelen van 2028

Op 30 januari zijn in Muiden de Coastal Rowing plannen gedeeld. Naast een aantal betrokken verenigingen waren ook Ronald Florijn en Wouter van Groeningen (Commissaris Evenementen van het KNRB bestuur) aanwezig. Guin Batten, zilveren medaillewinnaar op de Olympische Spelen van 2000 en nu verantwoordelijk voor Coastal Rowing bij World Rowing online, was te gast om de internationale plannen te delen de route uit stippelen tot en met Los Angeles 2028. Zoals het er nu naar uitziet zal de spectaculaire Beach Sprint ingezet worden als Internationaal TV debuut voor het grote publiek.

Coastal Rowing in Nederland

In Nederland bestaat het Coastal Rowing klassement uit acht wedstrijden. Daarnaast zullen er een aantal extra wedstrijden georganiseerd worden, zoals pop-up skiffwedstrijden en meerdere Beach Sprint wedstrijden om hier ervaring mee op te doen. Bekijk hiervoor ook de wedstrijdkalender.

Wil je zelf kennismaken met Coastal Rowing, neem contact op met een van de verenigingen. Dit zijn momenteel: Skadi en De Maas (Rotterdam), De Hoop, De Amstel, Silvia en WV IJburg (Amsterdam), Die Leythe (Leiden), KNZ&RV Muiden, Het Spaarne (Heemstede), Hollandia (Medemblik), KWVL Loosdrecht, KWV Skuytevaert (Katwijk), SRV Scheveningen, RV Harder (Harderwijk), Dudok van Heel (Breda), Naarden, Dortsche (Dordrecht), Rijnland (Leidschendam) en Scaldis (Goes).

Wil je Coastal Rowing opzetten met je vereniging? Dan kun je voor advies contact opnemen met de Commissie Coastal Rowing via [email protected].

De uitgebreide presentatie van bijeenkomst 30 januari 2022 is hier in zijn geheel terug te vinden.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!