Nieuws

Coastal: trainingskamp en races in Portugal en op Cyprus

Ellen de Monchy

In het pitoreske Setubal, Portugal, vond een trainingskamp plaats voor een selecte groep coastal roeiers, met als afsluiting een Beach Sprint race. Ook aan een internationale race op Cyprus deed een Nederlandse boot mee.

Het trainingskamp was bedoeld om ervaring op te doen met het Beach Sprinten/ Coastal roeien. Het gaf de mogelijkheid aan zowel roeiers als coaches om de techniek en tactiek te verfijnen voor de belangrijke wedstrijden dit seizoen.

Beach Sprint race Portugal

Op deze wedstrijd werd er een ander race format gebruikt om zoveel mogelijk roeiers kennis te laten maken met het Beach Sprint format. In plaats van knock-out races, werd er alleen een time-trial gevaren, waarbij de roeiers individueel tegen de klok raceten. Op basis van hun tijden werden ze vervolgens ingedeeld in finales, variërend van A tot H, afhankelijk van hun prestaties.

Beer Florijn roeide naar een derde plek in de time-trial in de CM1x-categorie. In de finale voor het brons overtuigende hij door met ruime voorsprong te winnen van zijn Portugese tegenstander. Erwin Wiltenburg kwam niet verder dan een zevende plek nadat hij in de time-trial even vast bleef zitten in de keerboei.

Maar het was in de CM2x-categorie waar Beer Florijn en zijn partner Erwin Wiltenburg echt overtuigde. In zowel de time trial als de finale roeide ze veruit naar de snelste tijd en wonnen dus deze race.

Saillant detail was dat hun coach Bjorn van den Ende en hun boathandler Pedro Moçozinho naar een 3e plek roeide in deze race.

Internationale Beach Sprint Race in Cyprus

Eind april vond de tweede editie van de Internationale LNC Beach Sprint race plaats in Cyprus waarbij 16 landen deelnamen aan deze opkomende Olympische discipline. Met perfecte omstandigheden voor de Beach Sprint, gekenmerkt door hoge golven en een overvloed aan zon, waren de races spannend en spectaculair.

Voor Nederlands deed wereldkampioen Janneke van der Meulen mee in de CW1x. Ze roeide gemakkelijk naar de halve finale. In een zenuwslopende halve finale stond Janneke tegenover Groot-Brittannië, ze werd nipt verslagen door haar Britse concurrent. Waardoor ze genoegen moest nemen met de strijd om het brons.

In de strijd om het brons ging het mis bij de start, een golf sloeg een riem uit haar handen en vervolgens sloeg ze om. Ze kwam nog goed terug, maar verloor toch net de strijd voor brons.

Wedstrijdkalender komende periode

EventLocatieDag(en)
EK CoastalGdansk, Polen20 & 21 juni
EK Beach SprintGdansk, Polen22 & 23 juni
KNSRB Beach SprintKijkduin13 juli
NK Beach Sprint14 juli
Rotterdam Beach SprintHoek van Holland31 augustus
WK CoastalGenua, Italië6 t/m 8 september
WK Beach SprintGenua, Italië13 t/m 15 september

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!