Nieuws

Coastal wedstrijden: hoe werkt dat eigenlijk?

Roeien op open water, op zee of op een groot meer; het vraagt om tactiek, stevig materiaal en belooft al snel spektakel. Spektakel gaat het in ieder geval worden in Portugal, waar het WK Coastal donderdag van start gaat. Koen Metsemakers, Guus Mollee, Obbe Tibben: naast de Dames Dubbeltwee (CW2x) en de Dames Dubbelvier (CW4x) verschijnen ze namens Nederland aan de start. Wat gaan ze tegemoet?

Tactisch vernuft

Coastal is geen roeiwedstrijd, maar een roeirace. Het is een open parkour varen van A naar B met strijd om de keerboeien. Tactiek is belangrijk: hoe je de wind, stroming en de massastart midden op het water trotseert, want wie als eerst de openingsboei weet te ronden kan een fikse voorsprong pakken. Ook de keerboeien die daarop volgen zorgen voor tactische manoeuvres. Het heeft zo alles bij elkaar veel weg van een zeilwedstrijd.

Coastal is geen roeiwedstrijd, maar een roeirace.

Op afstand en snelheid

Een coastal wedstrijd is tussen de vier en zes kilometer lang. Na de start vanuit een ware slaglinie aan boten dient de eerste keerboei zich aan op 1000 meter of komt deze al eerder. Op het WK in Portugal zijn de afstanden niet anders: de voorwedstrijden of heats staan op vier kilometer en de A-finale op zes.

De snelheden die gevaren worden zijn flink afhankelijk van de stroming en de windcondities Gemiddeld genomen liggen deze voor een vier rond de 2:00 plat. Vier of vijf kilometer roei je dus in zo’n 20 minuten.

Boten in doorontwikkeling

Roeien op open water vraagt om speciaal daarvoor ontworpen boten. Boten die tegen een stootje kunnen en bijvoorbeeld zelf water lozen. Onder andere Filippi, Swift, Falcon, Wintech, AVE, Euro Diffusion’s en Leo ontwikkelen coastal skiffs, tweetjes en vieren. En hoewel de boten verassend licht en soepel roeien, zijn ze nog lang niet uitontwikkeld en kunnen ze nog veel lichter worden.

Olympische ambities

Engeland, Frankrijk, Italië, en Duitsland, maar ook Australië en de VS: de van oudsher traditionele roeilanden hebben coastal omarmt en lobbyen bij het IOC om het op het olympisch programma te krijgen. Parijs komt waarschijnlijk te vroeg, maar Los Angeles 2028, met zijn coastal-waardige kusten, is hier natuurlijk bij uitstek geschikt voor. Olympisch is het overigens al wel bij de junioren. Daar zal het voor eerst op het programma staan bij de Youth Olympics in Senegal, in 2026.

En in Nederland? Met inmiddels 16 operationele vieren op de Nederlandse wateren en een klassement welke ieder jaar groeit in deelnemende ploegen en wedstrijdlocaties is ook hier coastal van de grond aan het komen. Er wordt zelfs gefluisterd over een klassement voor studenten, en wat is een studentenklassement zonder Varsity…

Wil je meer informatie over coastal roeien of het een keer zelf ervaren?
Stuur een mail naar de Commissie Coastal: [email protected]

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Calco Voorjaarsregatta: uitslagen & foto's

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: elf medailles

Nieuws

TeamNL Roeien op World Cup I: Dag 2

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!