Nieuws

Nederlandse junioren schitteren tijdens Coupe de la Jeunesse Coastal in Italië

Aanvankelijk liet de Coupe de la Jeunesse Coastal wat langer op zich wachten, maar afgelopen zondag in Marina di Castagneto Carducci, Italië, kwam dan toch het verlossende startschot. Deelnemers uit heel Europa namen deel aan de Coastal editie van de Coupe de la Jeunesse. In totaal waren er vertegenwoordigers van tien verschillende landen in diverse disciplines aanwezig.

Deelnemers namens Nederland

JM1xMark Knowles
JM2xThijmen Cardous
Jelle Hupkes
JW1xJoy Ruijmgaart
Mix2xAlva Lundmark
Mark Knowles
Teammanager & coachHielko van der Molen (Hemus, coach en bestuurslid KNRB)
Minke Fischer (Tromp, coach)

Italiaanse golven

De omstandigheden in Italië waren aanzienlijk anders dan tijdens de trainingen in Nederland, met locaties als IJburg, Harderwijk en Katwijk. Dankzij de laatste trainingssessie op vrijdag, waarbij de Nederlandse equipe de focus had op het in- en uitstappen en bootbeheersing, konden ze hun voorbereidingen verfijnen voordat het evenement op zondag van start ging. Ook de coaches van Team USA en Nieuw-Zeeland waren aanwezig om de Nederlandse junioren van enkele laatste tips te voorzien.

Spannende races en zilveren medaille

Op zondag was het moment daar, met de start van de time trials om half negen in de ochtend. Joy Ruijmgaart wist zich door de voorrondes te werken in de skiff, maar strandde helaas in de kwartfinale. De mixed dubbel kreeg te maken met pech, en een ongelukkige lancering vlak na de start. Mark Knowles kon Alva Lundmark gelukkig nog net in de boot houden door haar pakje vast te grijpen. Helaas waren ze wel de bankjes kwijt en gingen er enkele kostbare seconden verloren. Het werd lastig om qua tijd aan de linkerzijde van het schema te blijven vanwege de woelige golven. Desondanks slaagde de dubbel erin om de finish te halen, wat voor sommige andere boten door omslaan niet was weggelegd. Mark Knowles wist zich te herpakken in de skiff en kwalificeerde zich voor de B-finale. Hoewel hij dicht bij het brons kwam, verloor hij uiteindelijk met een miniem verschil van zijn Ierse opponent, wat resulteerde in een eervolle vierde plaats.

Het hoogtepunt voor Nederland was de Jongens dubbeltwee met Jelle Hupkes en Thijmen Cardous: ondanks een zevende plaats in de time-trial wisten ze zich op het nippertje te kwalificeren tegen Engeland. Ook presteerden ze sterk in de halve finale tegen Hongarije. In de A-finale bleken de Italianen toch iets sterker. Desondanks konden de jongens tevreden naar huis met een welverdiende zilveren medaille.

Een spannende finish in de halve finale tegen Engeland

Groeiende discipline

Beach Sprint is onderdeel van Coastal roeien, een nieuwe vorm van roeien waarbij het niet gaat om roeien op vlak water, maar juist op zee door de golven. Het coastal roeien is wereldwijd één van de snelst groeiende disciplines binnen de roeisport. De verwachting is dat het onderdeel Beach Sprint een Olympisch onderdeel zal worden op de Zomerspelen van 2028 in Los Angeles.

Bekijk hieronder enkele beelden van de livestream tijdens de Coupe de la Jeunesse Coastal, dan zie je hoe lastig, maar ook spectaculair deze vorm van roeien is. 

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Nieuws

Calco Voorjaarsregatta: uitslagen & foto's

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: elf medailles

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!