Nieuws

Dit waren de heats en herkansingen van het EK

Benedict Tufnell

De eerste twee dagen van de Europese Kampioenschappen in Szeged zitten erop. De negen Nederlandse deelnemende ploegen kwamen vrijwel allemaal beide dagen in actie: zowel bij de heats als bij de herkansingen. Twee ploegen zijn verzekerd van een plek in de A-finale: de Vrouwen Vierzonder en de Paralympische Mixed Dubbeltwee.

A-finale voor Paralympische Dubbeltwee
De Paralympische Mixed Dubbeltwee, die eind vorig jaar weer samen in de boot stapten, hebben op donderdag voor het eerst in lange tijd weer een twee kilometer race samen gevaren. Bij de heats was een tweede plek net niet voldoende voor een directe plaatsing in de A-finale. In de herkansing roeiden het duo wel als eerste over de finishlijn, met een A-finale plek als resultaat.

Mannen Tweezonder
Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang, de Mannen Tweezonder van ‘TeamNL Roeien’, kwamen in hun heat net te kort voor een directe plaatsing voor de halve finales. Tijdens hun herkansing op vrijdag slaagde het duo erin om met een solide race de eerste plek vast te houden. Met dit resultaat hebben de mannen een plek in de halve finale bemachtigd, die op de zaterdag wordt verroeid.

Talent TeamNL
Alle dertien roeiers van het opleidingsprogramma ‘Talent TeamNL’, kwamen donderdag in actie bij de heats. Maartje Damen, die samen met TeamNL roeiers Ilse Kolkman, Nika Vos en Willemijn Mulder de Vrouwen Vierzonder bezet, was als enige verzekerd van een plek in de A-finale. Ze roeiden donderdag bij hun ‘race for lanes’ naar een derde plek. De overige ploegen moesten zich tijdens de herkansingen op vrijdag nog bewijzen. De Mannen Dubbeltwee, met Lucas Keijzer en Jelle Bakker, hebben met een derde plaats in de herkansing een plek in de halve finale. De overige ploegen kwamen net te kort, en roeien dit weekend in de B-finale. 

Programma zaterdag 27 april

Mannen SkiffM1xHalve finale C/D10:55 uur
Vrouwen DubbelvierW4xB-finale11:00 uur
Mannen DubbelvierM4xB-finale11:05 uur
Mannen TweezonderM2-Halve finale A/B11:20 uur
Mannen DubbeltweeM2xHalve finale A/B11:38 uur
Vrouwen VierzonderW4-A-finale13:37 uur

De wedstrijden zijn dit weekend te volgen via worldrowing.com. Resultaten en nieuws vanaf het wedstrijdterrein volg je via ROEIEN.nl en op Instagram: @teamnlroeien voor de roeiers van TeamNL en @roeien.nl voor de overige ploegen. 

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!