Nieuws

DIYR: droom van elke jonge roei(st)er

Eindelijk was het zover; de Dutch International Youth Regatta ging afgelopen zaterdag van start. Dé wedstrijd waar elke jeugd- en juniorroeier van heeft gedroomd.

Dit artikel is geschreven door: Marjan IJkema en Matthijs Jasperse
Foto’s door: Suzanne Mol

Wedstrijdroeiers en competitieroeiers konden eindelijk weer aan een wedstrijd deelnemen. Nederlandse, Belgische en Ierse roeiers namen aan deze eerste editie deel en gingen onderling de strijd aan. Naast eerste willen worden in het veld, konden wedstrijdroeiers in specifieke velden ook een uitzending naar de Coupe de la Jeunesse afdwingen; het officieuze Europees Kampioenschap voor junioren, dat van 6 tot en met 8 augustus in Linz wordt gehouden.

Met een mix van time-trials, boord aan boord 2 kilometer én broken 2-kilometer konden de ruim 500 inschrijvingen zich goed vermaken. Ouders en andere fans volgden de wedstrijden digitaal. Helaas lieten de coronaregels hun fysieke support niet toe. Via de livestream en het team van presentatoren, onder leiding van Boyd Welsink, werden ze meegenomen in de roeistrijd, die vaak om secondes ging. 

Broken 2-kilometer?

Voor de regio- en competitieroeiers introduceerde de DIYR een heel nieuw wedstrijdconcept: de broken 2-kilometer. Een boord aan boord wedstrijd met maximaal zes ploegen, bestaande uit twee delen: 1000m en 500m, afgewerkt binnen de 2000m baan en waarbij degene met de snelste opgetelde tijd beloond werd met een blik. Van jongens tot 14 jaar in een C-dubbelvier met stuur en meisjes tot 12 jaar in een skiff. Veel junioren kozen voor de broken 2-kilometer.

722 deelnemers

Dankzij de 296 deelnemende meisjes en de 426 deelnemende jongens, vrijwilligers vanuit het hele land en prachtig weer, werd DIYR een succes. De DIYR is een wedstrijd waar alle jeugd kan starten en een eerste stapje kan zetten in het uit laten komen van haar of zijn olympische droom.

Tot volgend jaar!

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Nieuws

Erasmiaans Gymnasium wint Nationaal Schoolroei Kampioenschap 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!