Nieuws

Eerste race-ervaringen tijdens Asopos Najaars

door Susanne Ottenheym (KNRB)

Op 28 en 29 oktober roeiden vele eerstejaars hun allereerste meters op de Bosbaan. Na weken trainen, waarbij velen de roeihaal nog vanaf het begin moesten aanleren, stapten ze dit weekend uit hun eigen verenigingsbubbel om voor het eerst te roeien tegen andere verenigingen.

Tijdens de 52e GROLSCH 0.0 Asopos Najaarswedstrijden van 2023 lagen er maar liefst 276 onervaren C4+-boten aan de start. Allemaal deden ze mee voor de titel ‘C4+ afroeikampioen’ door zo snel mogelijk de afstand van 500 meter af te leggen.

De wedstrijd zat voor de eerstejaars vol met eerste keren. Zo hadden velen nog niet eerder de Bosbaan gezien, laat staan erop geroeid. Een grote, brede en vooral rechte baan, dat was niet iedereen gewend. Ook was het starten met zes boten naast elkaar een hele ervaring. Zo vertelden de roeisters van ‘Proteus Di-namisch’: “We lagen bij de kwartfinale in baan 6 dus dat is best wel ver weg. We wisten pas dat we moesten starten toen de boot naast ons wegstartte. We hebben het niet slecht gedaan, maar in vergelijking met de andere keren ging het starten toen beter.”

Naast de eerste keer roeien op de Bosbaan, werden de eerstejaars dit weekend ook voor het eerst omringd door andere verenigingskleuren. “Normaal zit je natuurlijk altijd een beetje in een verenigingsbubbel”, zeggen de ‘Dollemina’ roeisters van Argo, “dan ben je alleen met je vereniging. En om nu al die andere verenigingen hetzelfde te zien doen als jij is best wel leuk. Dan besef je dat het roeien ook op andere plekken gebeurt en niet alleen in je eigen bubbel.” Langs de kant werden de eerstejaars luid aangemoedigd, door zowel de eigen verenigingsgenoten als alle ouders die op het evenement afkwamen.

“Normaal zit je natuurlijk altijd in een verenigingsbubbel, dan ben je alleen met je vereniging. En om nu al die andere verenigingen hetzelfde te zien doen als jij is best wel leuk.”

Dollemina’s van Argo

De beginnende roeiers hebben de afgelopen weken veel samen getraind om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op deze wedstrijd. Voor een groot aantal van hen is het ook een mooie manier om te kijken of ze ambitie hebben om nog harder te gaan roeien. Het naast elkaar racen met andere boten en verenigingen geeft een eerste indruk van de verschillende eerstejaarsklassementen van volgend jaar. De roeisters van Argo hebben wel de ambitie om nog harder te gaan roeien “We gaan wel allemaal selectie lopen om eventueel te wedstrijdroeien. Het is een hele mooie roeibaan, dus het zou wel gaaf zijn om hier vaker te mogen starten. Maar het belangrijkste is dat we samen komen, want we hebben het ook gewoon heel gezellig.”

De finales voor de C4+ afroeikampioen titels zijn aan het einde van de zaterdag en de zondag verroeid. Op zaterdag kwam Dames 1 van Njord dichtbij de overwinning, maar Dames 1 van Argo was toch een paar seconden sneller en ging er met de titel ‘C4+ afroeikampioen’ vandoor. Op zondag wist Heren Paars A van Asopos de winst te behalen. Dit was een verrassend en feestelijk einde van het najaarsweekend voor Asopos de Vliet, de vereniging die de wedstrijd organiseerde.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!