Nieuws

Elfstedenroeimarathon: ''Amsterdams team weerstaat zware omstandigheden het beste''

Start ERM2022, Prinsentuin door Erik Krikke

Er deden dit jaar 71 ploegen mee aan de Elfstedenroeimarathon, waaronder 15 buitenlandse en 12 studententeams. Samen goed voor ruim 700 deelnemers. De teams werden vrijdagavond weggeschoten door de Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma, zelf oud roeier van het Groningse Aegir.

Vanwege de harde wind uit het noordwesten en de golven op de meren werd er een alternatieve route geroeid waardoor de steden Sloten, Stavoren en Hindeloopen helaas niet konden worden gepasseerd. Daarmee is het traject ingekort met ca. 20 km (totale lengte 189 km). Uiteindelijk wisten 70 van de 71 gestarte ploegen binnen de gestelde tijd (24 uur) te finishen. Eén team moest de strijd voortijdig staken. Er deden drie teams mee met drie roeiers en tien met zes roeiers.

In een tijd van 17.04 uur bereikte de ploeg uit Amsterdam zaterdagmiddag als eerste de eindstreep in Leeuwarden. Daarmmee heeft RIC Mix 1 de 36e elfstedenroeimarathon gewonnen. Met een verschil van 42 minuten werd het Duitse team ARC & Friends uit Bonn tweede. Vanwege de harde wind en golven werd het traject ingekort tot 189 km, zodat de meren niet overgestoken hoefden te worden. Desalniettemin was de marathon zwaar, vanwege de harde noordwestewind, kracht 5 met uitschieters naar 6. Winnaar van het open-veld werd de Duitse ploeg Speedy BONNzales van de Bonner Ruder-Gesellschaft met een tijd van 18:32 uur.

Geslaagd evenement

Bram Streefland, wedstrijdleider van de elfstedenroeimarathon, kijkt terug op een wederom geslaagd evenement: “Het waren zware omstandigheden vanwege de harde noordwestenwind, ondanks dat het traject is ingekort met 20 km. De deelnemers waren duidelijk verheugd dat ze de marathon weer konden roeien. De sfeer was dan ook uitstekend en gemoedelijk, wat ons als commissie weer energie geeft voor de volgende editie.”

Auteur

Elfstedencommissie Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!