Nieuws

Negen Nederlandse ploegen aan de start bij WK Coastal / Endurance in Wales

CW4* (NED1) - KNZ&RV - door: Erik Schinkelshoek

Aankomend weekend doen er negen ploegen mee aan de WK Coastal Rowing / Endurance in Saundersfoot, Wales. De heats zijn vier kilometer lang en vinden plaats op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober. Per heat gaan de beste negen boten naar de finale met 18 boten. De grote finale is op zondag 9 oktober en zal verroeid worden over zes kilometer.

Wie doen er mee?

Bij de dames doen er drie skiffs mee: Janneke van der Meulen en het slagenpaar van de Laga Amstelbeker Acht: Dieuwertje den Besten en Maartje Damen. Janneke start óók in de dubbeltwee met Karien Robbers. Daarnaast zal de de dubbeltwee met Lisa van der Putten en Carolien van de Wal, net als vorig jaar in Oeiras, hun opwachting maken. Twee damesvieren van de KNZ&RV, waaronder de winnaars van het KNRB Coastal klassement, doen ook mee. Bij de heren doet Mitchel Steenman een gooi naar het podium, net als de vier van de KNZ&RV/Okeanos-combinatie.

Bekijk alle deelnemende ploegen onderaan deze pagina.

Maartje Damen en Dieuwertje den Besten over hun deelname aan het WK

Uitgeselecteerd voor het EK en WK Roeien, kwamen TeamNL Roeisters Maartje Damen en Dieuwertje den Besten op het idee om deel te nemen aan het WK Coastal Endurance. ‘‘We kregen natuurlijk wel mee dat er vorig jaar wat mannen heen waren gegaan om eens te kijken. Maar op het moment dat je hoort dat je bent uitgeselecteerd, ga je een beetje om je heen kijken. Waar kunnen we onszelf verder mee ontwikkelen? Hoe kunnen we er nog een toffe zomer van maken? Roos de Jong zei toen tegen mij: ‘Ik zou misschien wel naar het Coastal WK willen’. Toen besefte ik me eigenlijk pas; die mogelijkheid heb ik gewoon. Vervolgens ben ik gaan uitzoeken wat er kon en nu staan we hier’’, aldus Maartje.

Voorafgaand aan dit seizoen kregen beide dames de opdracht om meer ervaren te worden. Maar toernooi-ervaring opdoen met het EK en WK werd lastig nadat ze waren uitgeselecteerd. Om wél meer ervaring op te doen leek het Coastal WK een geschikte match: ‘‘Roeitechnisch hebben we allebei ontwikkelpunten om handiger en flexibeler te worden in de boot; dat sloot gewoon heel goed aan bij het coastal roeien’’, aldus Dieuwertje.

Het is voor ons allebei het doel om er deze zomer beter uit te komen en klaar te zijn voor volgend jaar; het pre-olympisch jaar.

Maartje Damen

Maartje en Dieuwertje geven aan heel warm te zijn ontvangen bij Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging in Muiden. ‘‘Ze zijn bij Muiden heel actief op het gebied van Coastal Roeien en ze vonden het hartstikke leuk dat wij kwamen aankloppen met dit idee.’’ Afgelopen zomer hebben de twee, naast hun reguliere trainingsschema, één keer in de week getraind in Muiden: ‘‘We hebben ons schema gewoon gedraaid en veel getraind in de skiff op de Amstel, maar we gingen één keer per week naar Muiden om op het Markermeer te trainen in een coastalboot.’’

Waar kijken jullie naar uit dit weekend?

Dieuwertje: ‘’Ik kijk er heel erg naar uit om er vol in te gaan; er zijn veel golven en er gebeurt van alles. Ik weet waarschijnlijk niet wat me overkomt en hoop dat het me dan tóch lukt om te doen alsof er geen golven zijn. Daarnaast ging het oefenen om de keerboei nog niet super; dat is echt een vak apart en ik ben benieuwd hoe ik dat in een wedstrijd ga doen.‘’

Maartje: ‘’Ik ben vooral heel erg benieuwd hoe ik hierop ga reageren. Je weet gewoon niet hoe het gaat zijn; ik word daar heel enthousiast van. Ik raak snel afgeleid als de omstandigheden anders zijn. Dit gaat voor mij dus een hele grote les zijn om stoïcijns te blijven. Omdat de omstandigheden zo anders zijn met coastal, kun je dit ook extreem oefenen. Ik weet zeker dat ik mezelf ga tegenkomen en dat vind ik heel gaaf.’’

WK Coastal Endurance ploegen

CW1x
Dieuwertje den BestenLaga
Maartje DamenLaga
Janneke van der MeulenWillem III
CM1x
Mitchel SteenmanWillem III
CW2x
Janneke van der MeulenWillem III
Karien RobbersNereus
+
Carolien van de WalDe Hoop
Lisa van der PuttenDe Amstel
CW4*
Tessa KnavenKNZ&RV
Laurien VermulstKNZ&RV
Iris van NoortKNZ&RV
Dorien StilmaKNZ&RV
Elise de Lange (st)KNZ&RV
+
Marijn ten BergKNZ&RV
Florence SluisKNZ&RV
Sacha van de WeijerKNZ&RV
Caroline BoekestijnKNZ&RV
Ingeborg van Schagen (st)KNZ&RV
CM4*
Kees van BekkumKNZ&RV
Paul HinKNZ&RV
Wilco van GilsKNZ&RV
Frits Eggink – TerwindtKNZ&RV
Rianne Koomen (st)Okeanos

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!