Nieuws

Laga wint z’n eerste coastal blik op Muiden coastal pop-up race

Merijn Soeters

Afgelopen zaterdag werd de tweede coastal pop-up wedstrijd gehouden. Dit keer in Muiden op het IJsselmeer. De initiatiefnemers van RV SilVia waren te gast bij de KNZ&RV.

Een dertigtal deelnemers, verdeeld over een drietal heats van ieder tien boten, trotseerden de wind en de golven, op het vierenhalve kilometer lange parcours met diverse boeien, die gerond moesten worden. Voor de helft van de deelnemers, zonder uitzondering ervaren skiffeurs, was het de eerste keer dat zij meededen met een coastal wedstrijd. De coastal start, zelf je navigatie doen en het ronden van boeien is ook voor hen een bijzondere uitdaging.

Pionieren

Het coastal roeien is een jonge tak van de roeisport. De botenbouwers zijn nog aan het testen en pionieren met verschillende rompvormen, waarbij sommige boten zich net iets anders gedragen, afhankelijk van golven en wind. Alle types boten lagen tijdens de pop-up wedstrijd aan de start.

Blikken

In de eerste heat kwamen bij de heren de masters aan bod. De oudste deelnemer was Michiel Poulie van de KNZ&RV van 75 jaar. De race werd gewonnen door Ruud Jacobs van De Laak.

Bij de dames kwamen een aantal roeisters van de gelauwerde KNZ&RV vier (4e op het WK Hong Kong 2019) aan de start, alsmede Celine den Bremer van Laga en Benita de Man van SilVia. Na een felle strijd, die spannend bleef tot de laatste meters, wist Benita de overwinning naar zich toe te trekken. Celine werd tweede. Derde werd de KNZ&RV master Florence Sluis.

Bij de heren lag een ijzersterk veld aan de start: Mitchel Steenman, oud-wereld kampioen in de coastal dubbeltwee, die zich voorbereid op de internationale wedstrijden van Monaco op 30 november a.s., Dogus Koker, tot nu de ongeslagen snelste coastal skiffeur van ons land. Amos Keijzer van Laga, die zijn coastal debuut maakte in Muiden. En natuurlijk ontbrak de Koning van de Amstel, Frans Göbel, als enthousiast coastal roeier, niet.

Na een bikkelharde strijd wist Amos de overwinning naar zich toe te trekken. Het eerste coastal blik voor Laga. Tweede werd Philip den Bremer eveneens van Laga, gevolgd door Mitchel Steenman en Dogus Koker.

De volgende pop-up wedstrijd zal gehouden worden in januari of februari op een nu nog onbekende locatie. Houd onze social kanalen (IG/FB: @coastalpopupraces) in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

© Merijn Soeters – merijnsoeters.com

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Wereldkampioenen Stef Broenink en Melvin Twellaar nieuwe ambassadeurs Missie H2

Nieuws

Voorbereidingen Talent TeamNL: deze ploegen starten het EK

Nieuws

Heineken Roeivierkamp: uitslagen & foto's

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!