Nieuws

Pre-Masters op Head of the River Amstel 2023

Lotte Burgers

Op 11 en 12 maart 2023 wordt met de Head of the River Amstel voor veel roeiers het wedstrijdseizoen geopend. Roeiers uit binnen- en buitenland meten dan opnieuw hun krachten om het kampioenschap van de Amstel. 2023 is ook een jubileumjaar: 90 jaar geleden, in 1933, werd deze unieke langebaanwedstrijd voor het eerst geroeid.

Op de aanstaande Head is roeien in nieuwe nummers mogelijk. Zoals de Pre-master 4* en 8+ voor dames en heren. Deze velden staan open voor roeiers tussen 22 en 32 jaar zonder dat ze van één vereniging afkomstig moeten zijn (bij club-velden is dat wel een vereiste). Dit biedt een mooie uitkomst voor roeiers die zijn afgestudeerd en nog niet in de Masters A categorie vallen. De Head is de eerste wedstrijd waar dit nieuwe veld wordt uitgeschreven.

Op de aanstaande Head is roeien in nieuwe nummers mogelijk

Head of the River Amstel 2023

Ook onderzoekt de Head de mogelijkheid van Coastal Endurance-roeien met de Coastal 4* voor dames en heren. Coastal roeien is een spectaculaire nieuwe roeivorm die steeds meer aan populariteit wint binnen het Nederlandse roeien.

Verder is er ook de mogelijkheid om in een gemixte combinatie te starten. Hierbij moet 50% van de bemanning man zijn en 50% vrouw. Er is een Mix 8+ en Mix 4*. Daarnaast is het bij masters mogelijk om als dame bij de heren mee te starten. Deze open velden staan open voor mannen en vrouwen.

Er is dit jaar een nieuwe blokindeling gemaakt. De complete lijst van velden en blokken is te vinden op roeievenementen.knrb.nl.

Historie

De Head of the River Amstel is historisch gezien voortgekomen uit twee evenementen: het Lange Afstand Kampioenschap van de Amstel voor dames, georganiseerd door roeivereniging Willem III, en de Lange Afstand Kampioenschap van de Amstel voor heren, georganiseerd door de Amsterdamsche Roei Bond.

Sinds 2009 is de organisatie samengevoegd tot één comité dat valt onder de verantwoordelijkheid van Willem III en de Amsterdamsche Roeibond.

De Head of the River Amstel werd traditioneel gestart in Ouderkerk aan de Amstel. Ploegen mochten hun boten de avond van tevoren oproeien, en deze werden voor de nacht geplaatst in de weilanden rond Ouderkerk aan de Amstel. Na tien jaar starten in Amsterdam, is het na veel speurwerk door de organisatie gelukt om in 2018 weer te finishen in Amsterdam.

De inschrijving voor de Head start vanaf 31 januari 2023 via het KNRB-inschrijfsysteem.

Houd de website van de Head in de gaten voor actuele informatie.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!