Nieuws

Roeien groots op sportgala's: Eelco Meenhorst Coach van het Jaar 2023

Bondscoach Eelco Meenhorst is op woensdagavond 20 december bij het NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Coach van het Jaar 2023. Met deze prestigieuze award heeft dit zeer succesvolle jaar, met Meenhorst aan het roer, een prachtige kers op de taart gekregen.  

Meenhorst heeft samen met coaches, bewegingswetenschappers, fysiologen, krachttrainers en voedingsspecialisten een topsportprogramma uitgerold wat de Nederlandse roei-equipe dit jaar aan de top van de roeiwereld zette. Nederland won bij het wereldkampioenschap in Belgrado negen medailles, waarvan zes keer goud. De prijs is daarom niet alleen een mooie erkenning voor het werk van Eelco, maar ook voor de rest van het team. Bij het in ontvangst nemen van de award, zei Meenhorst: “Ik doe dit niet alleen. Het is met name het team erachter en een waanzinnige groep atleten die heel gedreven zijn. Dus vooral complimenten ook aan anderen.”  

“Ik doe dit niet alleen. Het is met name het team erachter en een waanzinnige groep atleten die heel gedreven zijn. Dus vooral complimenten ook aan anderen.”

Eelco Meenhorst

Eerdere NOC*NSF podiumplekken 
Ook in 2022 was Eelco Meenhorst genomineerd voor de prijs van Coach van het Jaar, die toen naar Jeroen Otter (shorttrack) ging. Dat Eelco dit jaar de titel in ontvangst mocht nemen, het jaar dat roeien nog succesvoller was dan ooit, maakt de prijs extra waardevol. Hiermee is Eelco de eerste roeicoach die bij het NOC*NSF Sportgala in de prijzen valt. In voorgaande jaren stond de roeisport drie keer eerder op het podium van dit toonaangevende Sportgala, allen in de categorie “Sportploeg van het Jaar”. De lichte dubbeltwee met Maaike Head en Ilse Paulis won de titel in 2016, de heren dubbeltwee met Nico Rienks en Henk-Jan Zwolle won de titel in 1991 en de heren tweezonder met Willem Jan Atsma en Ted Bosman won de titel in 1981.  

Ook in de categorie Sportvrouw van het Jaar 2023 was het roeien vertegenwoordigd. Skiffeuse Karolien Florijn, die dit jaar voor de tweede keer wereldkampioen werd, was samen met Sifan Hassan (atletiek) en Femke Bol (atletiek) genomineerd voor de prijs. Deze titel, “Sportvrouw van het Jaar 2023”, ging naar Femke Bol.  

Vele awards bij het Sportgala van Amsterdam 
Een avond eerder vond het Sportgala van Amsterdam plaats. Hier werd Karolien Florijn uitgeroepen tot Sportvrouw van Amsterdam 2023 en Lennart van Lierop (Europees kampioen in de skiff en wereldkampioen in de mannen dubbelvier) tot Sportman van Amsterdam 2023. Daarnaast werd Marloes Oldenburg, wereldkampioen in de vrouwen vierzonder, geëerd met de Paulien van Deutekom award. Deze prijs wordt sinds 2019 uitgereikt aan de Amsterdamse sporter die een grote persoonlijke groei heeft doorgemaakt. Zo ook Marloes, die in 2022 haar nekwervel brak en een jaar van revalideren en extra hard trainen achter de rug heeft.  

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!