Nieuws

Roeiteam Migaloo voltooit loodzware oceaanrace voor de bescherming en het behoud van kelpwoud

Team Migaloo bij aankomst

Tristan en Aidan, twee Nederlandse vrienden, zijn na een reis van 58 dagen, 1 uur en 11 minuten aangekomen in Nelson’s Dockyard in Antigua. Ze lieten hun hectische leven op het vasteland achter om zich te verbinden met de natuur, en hebben de Talisker Whisky Atlantic Challenge 2021 voltooid. Zo hebben ze aandacht gevraagd en geld ingezameld voor de bescherming en het behoud van kelpwoud te helpen ondersteunen samen met milieuorganisatie Parley for the Oceans.

Na op 12 december te zijn gestart in La Gomera, Spanje, zijn Tristan Sim en Aidan Scherpbier – samen Team Migaloo –  na 58 dagen op zee te hebben doorgebracht weer op het droge.

Het team roeide voor One For The Sea, een initiatief van het Schotse whiskymerk Talisker om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het werk van Parley for the Oceans. Deze milieuorganisatie wil in 2023 honderd miljoen vierkante meter kelpwoud helpen behouden en beschermen.

Het team volbracht de overtocht van bijna 5.000 kilometer met een 9 meter lange roeiboot, en deed dit in shifts van twee uur roeien en twee uur rusten. Zowel Kerstmis als Nieuwjaar brachten zij door op zee. Door het wisselvallige weer van dit jaar kreeg team Migaloo te maken met weken zonder wind en vlak water, wat zeer zwaar roeien betekende. Andere dagen beleefden zij enorme deining, waardoor het moeilijk was snelheid te maken en te behouden. 

Ondanks deze omstandigheden en de veeleisende race, hield het team goede moed. Ze spotten prachtige wilde dieren, van walvissen, tot dolfijnen, voeren over kristalhelder water en zagen de prachtigste zonsondergangen.

Het team begon na jaren van voorbereiding aan de race, en had te maken met zware concurrentie in een vloot van 36 internationale teams. Waaronder vijfkoppige, volledig vrouwelijke, en zelfs solo-bemanningen, uit landen als Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Aidan Scherpbier, team Migaloo: ‘Het was geweldig om op de oceaan te zijn, maar het is ook weer heerlijk om op het land te zijn, omringd door onze familie en vrienden. Gedurende de race hadden we te maken met een aantal echt moeilijke omstandigheden, maar we zijn hier in Antigua, we hebben het gehaald en we kunnen niet gelukkiger zijn’. Scherpbier vervolgt: ‘Om één te zijn met de oceaan, ermee en erop te leven was ongelooflijk. Deze ervaring heeft ons nogmaals het belang van de bescherming, en het behoud, van de oceaan laten zien, daarom zijn we trots om ambassadeurs te zijn voor One For the Sea. We willen onze ervaringen over de oceaan delen, laten zien hoe belangrijk de oceaan is, hoe mooi hij is en waarom we hem nodig hebben.’

‘Om één te zijn met de oceaan, ermee en erop te leven was ongelooflijk.’

Aidan Scherpbier

Wat kun je doen?

Tot op heden heeft de samenwerking tussen Talisker en Parley bijgedragen aan het behoud van 40 miljoen vierkante meter van kelpwoud. Donaties kunnen worden gedaan op www.oneforthesea.com/donate. Elke donatie zal Parleys directe werk ondersteunen om de onderwaterbossen te helpen beschermen en behouden.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!