Nieuws

Roeivereniging Breda bestaat 50 jaar en haalt ergometerrecord weer terug naar Nederland

Zaterdag 18 mei heeft de Roeivereniging Breda met 231 roeiers het ergometerrecord gebroken van het Guinness Book of World Records voor de grootste roeiklas die een uur onafgebroken simultaan roeide op de ergometer. Het huidige record stond op naam van het Akademischer Sportverband Zürich met 191 roeiers. Het evenement vond plaats op het Spanjaardsgat: een bijzondere historische locatie in het hartje van Breda, waar met de list van het Turfschip de stad op de Spanjaarden heroverd werd.

234 ergometers op een festivalpodium

Dit keer moesten de Zwitsers er dus aan geloven, het resultaat van een logistieke operatie van ongekende omvang. Op een drijvend festivalpodium werden in alle vroegte 234 ergometers uitgeladen, die de dag daarvoor al in vrachtwagens waren klaargezet. Een groot deel van de ergometers kwam van de leden zelf, maar daarnaast waren ook heel veel roeiverenigingen uit alle windstreken van het land bereid om ons bij te staan. A.R.S.R. Skadi, KR&ZV De Maas, KDR&ZV de Dordtsche, RV Nautilus, Roosendaalse RV, RV Scaldis, RV Honte, N.S.R.V. Phocas, E.S.R. Theta, ERV Beatrix, RV De Hertog, TOR, T.S.R. Vidar en C.R.&Z.V. Dudok van Heel, leverden samen een kleine 100 apparaten. Concept2 bracht er 30 in, en heeft hard meegeholpen om alle machines na te lopen en waar nodig te repareren. Onder de ergometers bevonden zich het oudste en allernieuwste type, en alles er tussenin: een kleine museumcollectie. De afhandeling aan het einde was zo mogelijk nog uitdagender, omdat vanwege het muziekfestival in zeer korte tijd alle ergometers weer in de juiste volgorde en in de juiste vrachtwagen moesten worden geplaatst. Dat dit allemaal binnen de tijd gelukt is, maakte de teamprestatie zo mogelijk nog indrukwekkender.

Energieke ergometersessie

Het uur ergometeren zelf was een kolfje naar de hand van de 233 deelnemende roeiers. Onder leiding van Boris Sala, die in 2008 in Amstelveen al had bijgedragen aan een eerder record met 165 roeiers, vloog het uur voorbij. Met een opzwepend ritme op basis van een zorgvuldig uitgekozen muzieklijst, gaf hij een zeer afwisselende training. Samen met Coen Eggenkamp die in zijn bekende rol als razende reporter met microfoon en cameraman tussen de roeiers doorliep voor enkele korte interviews, kreeg de training een heel dynamisch karakter. Brabants hoogtepunt was misschien wel de oefening op het lied ‘Links Rechts’ van de Snollebollekes, met om en om bakboord- en stuurboordhalen. Gelukkig stond het grootste deel van de roeiers in de schaduw van een groot koepeltentdak; voor een aantal roeiers die in de volle zon moesten roeien, werd het op het eind nog even best pittig, zeker toen Boris tegen het einde met een nummer van Rammstein nog even het tempo flink opvoerde.

Een nieuw wereldrecord

De stevige beat, de bewegende roeiers in uniforme lustrumshirts, het doordringende gezoem van de ergo’s, het megagrote scherm: het was een visueel spektakel dat veel bekijks trok. Tussen de roeiers door liepen negen onafhankelijke waarnemers in oranje hesjes, die controleerden of alles ordentelijk en volgens de regels verliep. Uiteindelijk hebben 331 roeiers het uur helemaal reglementair volbracht: een nieuw record dat nu bij het Guinness Book of World Records wordt ingediend voor goedkeuring. Voorzitter Thom Rolf mocht na afloop een gedenkplaat in ontvangst nemen van de oudste (Marius Aalders, 87) en de jongste (Gerben Brouwer, 10) deelnemer, wat maar weer eens bewijst dat roeien een sport van en voor alle leeftijden is.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!