Nieuws

Scheidsrechters op weg naar Tokio

In het kader van de Week voor de Scheidsrechter organiseerde scheidsrechter professional Yolande Brada voor NOC*NSF op 3 oktober 2020 een rondetafelbijeenkomst voor scheidsrechters die zijn geselecteerd voor de Olympische Spelen. Vanuit de roeibond was Tom van der Lelij aanwezig die door KNRB en FISA is geselecteerd als roei-jury tijdens de zomerspelen in Tokio. De andere deelnemende scheidsrechters waren afkomstig uit het (synchroon)zwemmen, waterpolo, volleybal, badminton, softbal, turnen en roeien.

Dit artikel is geschreven door: Tom van der Lelij

Frisse blik

‘Het is verfrissend om kennis te maken met topscheidsrechters uit andere sporten en de bijzonderheden die deze sporten kenmerken’, aldus Tom na de bijeenkomst. ‘De turnsport heeft bijvoorbeeld de arbitrage op topniveau enorm gespecialiseerd: je hebt juryleden voor de kwaliteit van de uitvoering en voor de moeilijkheidsgraad van de oefening. Dit is bij de roeisport niet het geval, daar rouleren de kamprechters juist over de verschillende functies aan start of finish, op de controle commissie of als varende kamprechter. Zo’n andere manier van werken levert je ervaringen op die je kunt gebruiken bij de ontwikkeling van de arbitrage in je eigen sport.’

Voorbereiding bundelen

Het doel van de bijeenkomst was om naast kennismaken en ervaringen uitwisselen, behoeften van de topscheidsrechters te inventariseren waardoor zij hun voorbereiding op de Olympische Spelen kunnen perfectioneren. De vervolgbijeenkomsten zullen voorzien in die behoeften. Dat is nodig want waar sporters veelal een intensieve begeleiding kennen vanuit hun eigen sportbond zijn de geselecteerde scheidsrechters veelal eenlingen. Zij moeten het wiel meer zelf uitvinden door het doorlopen van een groeipad bij internationale evenementen en vragen naar ervaringen van scheidsrechters die eerder bij en Olympische Spelen zijn geweest.

NOC*NSF kan die eenlingen per sportbond met elkaar verbinden om in de aanloop naar Tokio meerwaarde bieden.

Waar liggen behoeften

Uit de inventarisatie is gebleken dat er behoefte is om een keer gebruik maken van de klimaatkamer op Papendal. Scheidsrechters van buitensporten kunnen op die manier wennen aan het warme en vochtige klimaat in Tokio. Ook was er behoefte aan interactie met topsporters en hun voorbereiding op de Olympische Spelen: waar zitten parallellen en verschillen in hun voorbereiding en optreden. Anderen hebben de behoefte om aandacht te besteden aan hun mentale voorbereiding op de wedstrijd: wat zijn do en don’ts. Ook een verdere verdieping in het het uitwisselen van ervaringen tussen de verschillende sportbonden leefde sterk: wat heb je gedaan of gelaten om te komen waar je nu bent, wat zijn de verschillen en overeenkomsten bij de arbitrage tussen de topsportevenementen bij de verschillende sporten en hoe worden (top)scheidsrechters opgeleid en begeleid. Dat allemaal om straks optimaal te presteren in Tokio als scheidsrechter in jouw specifieke sport.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!