Nieuws

TeamNL op dag 1 van World Cup III

Karolien Florijn door @benedict_tufnell

Iets wat we niet vaak zien op een internationaal toernooi, laat staan op een wereldbeker: time-trials als voorwedstrijd. Van de twaalf TeamNL boten plaatsten zeven boten zich vrijdag in Luzern voor de halve finale op zaterdag of de A-finale van zondag. Karolien in de skiff, Stef en Melvin in de dubbel en de mannen van de dubbelvier deden dat met de snelste tijd van hun veld.

Karolien Florijn (W1x)

De snelste tijd in haar heat en ook de snelste in de kwartfinales: Karolien laat in haar vertrouwde skiff direct zien dat ze voor niets minder dan goud naar Zwitserland is gekomen.

Martine Veldhuis (W1x)

Terug in de skiff was de eerste tijd van Martine goed genoeg voor een plek in de kwartfinale. Daarin lag ze onder andere tegen Karolien. Met een zesde plaats in die tweede race is het zaterdagochtend de D-finale als afsluiter.

Tosca Kettler (LW1x)

Na de time-trial en herkansing in de lichte skiff wacht zaterdag de B-finale voor Tosca, die op eigen gelegenheid af is gereisd naar Luzern.

Mannen Tweezonder (M2-)

Op de eerste dag moesten ook Nelson Ritsema en Abe Wiersma in de tweezonder al twee keer over de baan. Na de time-trial werden ze derde in de kwartfinale. Zaterdag wacht daardoor de C-finale.

Vrouwen Tweezonder (W2-)

Met Veronique en Ymkje uit voorzorg achtergebleven op de Bosbaan starten Willemijn Mulder en Ilse Kolkman als enige vrouwen tweezonder in Luzern. Met de vijfde tijd in de heat werd vervolgens in de herkansing een plek in de halve finale veiliggesteld.

Willemijn: “De eerste internationale races op deze world cup waren heel spannend, maar ook heel gaaf omdat alle boten in onze herkansing lang naast elkaar bleven liggen.”

Mannen Dubbeltwee (M2x)

Een enthousiaste Stef Broenink na de time-trial in de dubbel met Melvin Twellaar waarin ze de snelste tijd neerzetten: “De eerste racedag was top! Zeker als je je bedenkt dat we over dit weekend heen trainen. We zijn benieuwd wat er dit komende dagen nog meer in het vat zit.”

Zaterdag wacht het duo de halve finale.

Vrouwen Dubbeltwee (W2x)

De nieuw gevormde vrouwen dubbeltwee met Nika Vos en Lisa Scheenaard roeit zich met de tweede tijd in de heat naar de halve finale van zaterdag.

Mannen Vierzonder (M4-)

Achter Nieuw-Zeeland wordt de Mannen Vierzonder tweede in hun heat. Genoeg voor een plek in de halve finale van zaterdag.

Niki van Sprang: “Zo’n time-trial is toch wel een gek begin van het weekend. Het was een prima eerste race, maar als je zo in je eentje aan de start klaar gaat liggen voelt het toch meer alsof je een trainingsafstandje gaat doen dan een echte race, maar juist daarom is het waarschijnlijk wel goed af en toe te oefenen. Hoe dan ook, we hebben er zin in dat het echte racen morgen gaat beginnen!”

Vrouwen Vierzonder (W4-)

De TeamNL Vrouwen Vierzonder met dit toernooi Benthe Boonstra op slag kwam tot de derde tijd in de trial, niet genoeg om direct naar de A-finale te gaan. Zaterdagmiddag liggen ze aan de start van de herkansing.

Mannen Dubbelvier (M4x)

De snelste tijd van het veld brengt de mannen dubbelvier met Koen Metsemakers, Tone Wieten, Finn Florijn en Lennart van Lierop rechtstreeks naar de A-finale van zondag.

Vrouwen Dubbelvier (W4x)

De vernieuwde vrouwen dubbelvier met Bente Paulis, Laila Youssifou, Tessa Dullemans en Roos de Jong pakt de winst in de heat. Zondag wacht de A-finale, onder andere tegen wereldkampioen China.

Mannen Acht (M8+)

Net iets meer dan een seconde was het dit keer: het verschil in de time-trial tussen de Britse acht en de Holland Acht, in het voordeel van die eerste. Zaterdagmiddag wacht daarom de herkansing voor Dieuwke en haar mannen. Daarin gaan de eerste vier door naar de finale van zondag.

Alle resultaten en tijden per veld zijn hier te vinden. Volg World Cup III live via worldrowing.com. Volg alle TeamNL ploegen op Instagram via @teamnlroeien. Daar vind je ook tijdschema’s en nog veel meer beelden.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!