Nieuws

TeamNL Roeien met geoptimaliseerde ploegen richting WK

Twee keer goud, vijf keer zilver en vier keer brons: als het EK in Bled één ding liet zien was het wel dat de medaillehonger van de huidige groep TeamNL roeiers nog lang niet is gestild. Zit er nog meer in tijdens het aankomende WK in Belgrado? De coaches en technische staf van de KNRB denken na de EK-evaluatie van wel, en gaan met een aantal vernieuwde bootformaties richting het Wereldkampioenschap, waar ook de eerste olympische startbewijzen zijn te verdienen.

‘‘Het doel is niet om zoveel mogelijk medailles te winnen, maar om zoveel mogelijk goud te winnen. We zijn altijd op zoek naar een winnende ploeg.’’

Eelco Meenhorst

Gericht op het maximaliseren van de gouden medaillekansen is de oranjevloot richting het WK in Belgrado op een aantal plekken gewijzigd. Op het spel in Belgrado staan daarbij niet alleen de medailles, maar ook het binnenhalen van Olympische startbewijzen voor Parijs, waarbij niet de roeier, maar de boot zich plaatst. Volgend jaar is daar ook het OKT (Olympisch Kwalificatie Toernooi) nog voor. Eelco Meenhorst, hoofdcoach TeamNL Roeien: ”We kijken altijd hoe we samenstellingen kunnen optimaliseren door gebruik te maken van data en kennis. Dat is een continu proces”.

De skiffs

Karolien zal haar wereldtitel in de skiff gaan verdedigen.

Vorig jaar EK, in München, stonden Melvin en Karolien met goud op het podium, een unicum, welke ze op het daaropvolgende WK – met zilver en goud – bijna wisten te herhalen. Herhaling kwam er dit jaar wel; Karolien pakte opnieuw EK-goud, en niet Melvin, maar dit keer Lennart werd nummer één in de skiff: een daverende verrassing, ook voor hemzelf.

Dat Lennart het toernooi in de skiff zou starten was niet zijn eerste plan, maar na ziekte en het niet kunnen racen om een plek in de dubbelvier, was dit de uitkomst. Een uitkomst die uiteindelijk goud opleverde. In de skiff blijft Lennart echter niet. Simon van Dorp zal zijn plek overnemen.

Voor Karolien geen wijzigingen: zij zal na haar titel op het EK ook voor prolongatie van de WK-winst proberen te gaan. Ook Corné de Koning zal in de PR2 skiff starten om zijn WK-titel te verdedigen.

De tweezonders

Veronique en Ymkje wonnen zilver op het EK – door Benedict Tufnell/World Rowing

Veronique en Ymkje vormden na het olympisch zilver in de vierzonder steevast een duo in de tweezonder, en niet zonder succes: in 2022 wonnen ze zilver op het WK. Dit jaar was er ook zilver op het EK, al gingen ze voor meer. Op het WK in Belgrado gaan ze een nieuwe gooi doen naar het goud.

Guillaume en Abe wisselden door een periode van blessures van de Acht naar de Tweezonder. Op het EK wonnen ze de B-finale. Guillaume keert nu terug in de Holland Acht. Abe blijft in de tweezonder.

Dubbeltwee

Chantal en Corné pakten het zilver in Bled – door BSR Agency

Sinds Tokio vormen niet alleen Veronique en Ymkje een vast duo: ook Laila en Roos bleven na die zomer aan elkaar verbonden. In de dubbeltwee wonnen ze zilver op het EK en op het WK. Op het afgelopen EK was er brons. Ze zullen nu plaatsnemen in de dubbelvier. Lisa Scheenaard en Nika Vos gaan samen in de vrouwen dubbeltwee.

De dubbeltwee bij de mannen bleef vorig jaar onbemand: Melvin maakte furoure in de skiff, Stef nam plaats in de dubbelvier. Dit jaar is het zilveren duo van Tokio herenigd. Het leidde tot brons op het EK, maar ze weten allebei: hier zit meer in – “de magie zit er al”.

In de mixed para dubbeltwee wonnen Chantal en Corné zilver: een mooie stap voorwaarts na hun vierde plek op het WK in Racice, vorig jaar zomer. Een druk programma wacht nu op ze met achtereenvolgens met Wereldbeker II, de Para Rowing Regatta to Paris en de Wereldkampioenschappen.

De vierzonders

Rik Rienks tijden het WK 2022 in Racice – door Vit Cerny/CTK Photo/BSR Agency

Een akelige val op de fiets kreeg Marloes Oldenburg niet klein. Nu is ze terug, in dezelfde formatie met Tinka Offereins, Hermijntje Drenth en Benthe Boonstra. Het werd een bronzen rentree op het hoogste podium afgelopen EK. Ongewijzigd gaan ze richting het WK, waar ze vorig jaar zilver wonnen.

‘Jonge en enthousiaste honden’, zo noemden ze zichzelf: de vierzonder met Gert-Jan van Doorn, Olav Molenaar, Nelson Ritsema en Guus Mollee. Ze pakten als nieuwe formatie direct zilver op het EK, maar daar blijft het bij. Gert-Jan, Olav en Guus nemen plaats in de Holland Acht. Nelson vormt met Abe Wiersma de tweezonder. En de vierzonder richting het WK? Die keert terug naar bijna dezelfde formatie als vorig jaar met Rik Rienks, Ralf Rienks, Ruben Knab en met Niki van Sprang.

Dubbelvieren

Roos neemt samen met Laila plaats in de vrouwen dubbelvier.

Veel wijzigingen in de vrouwen dubbelvier: Laila en Roos komen over uit de dubbeltwee, Bente Paulis keert terug en Tessa Dullemans blijft het viertal compleet maken. Voor Martine Veldhuis betekent dit dat ze zich kan richten op opnieuw een WK in de lichte skiff.

Na het EK-zilver in Bled blijven bij de mannen Koen, Tone en Finn zitten. Lennart voegt zich daarbij en ruilt van plaats met Simon van Dorp.

Holland Acht

Een zenuwslopende EK-finale eindigde in brons voor de Acht.

Dieuwke Fetter blijft de vertrouwde stuur van de Holland Acht. Ook Sander de Graaf, Jacob van de Kerkhof, Mick Makker en Jan van der Bij blijven zitten. Daar komen Gert-Jan, Olav en Guus bij uit de vierzonder. Naast Guus keert ook Guillaume terug. WK-goud pakken is, en blijft het doel.

Reserves

Willemijn tijdens een training op ’t meer van Bled – door Grega Valancic/BSR Agency

Evenals tijdens het EK gaat Willemijn Mulder mee als reserve. Ook Ilse Kolkman – voorheen in de vrouwen dubbelvier – gaat dit keer mee als reserve.

De nieuwe formaties richting het WK op een rij

TeamNL zal met deze ploegen tevens afreizen naar Luzern voor de derde wereldbeker: ‘‘De derde wereldbeker in Luzern is een mooie kans voor de nieuwe ploegen om te racen in de nieuwe opstelling en te werken aan ploeg specifieke doelen richting het WK”, aldus Meenhorst.

Mannen skiffM1xSimon van Dorp
Vrouwen skiffW1xKarolien Florijn
Mannen skiff (para)PR2 M1xCorné de Koning
Lichte vrouwen skiffLW1xMartine Veldhuis
Mannen tweezonderM2-Abe Wiersma, Nelson Ritsema
Vrouwen tweezonderW2-Veronique Meester, Ymkje Clevering
Mannen dubbeltweeM2xStef Broenink, Melvin Twellaar
Vrouwen dubbeltweeW2xLisa Scheenaard, Nika Vos
Mixed dubbeltweePR2 Mix2xChantal Haenen, Corné de Koning
Mannen vierzonderM4-Rik Rienks, Ralf Rienks, Ruben Knab, Niki van Sprang
Vrouwen vierzonderW4-Tinka Offereins, Hermijntje Drenth, Benthe Boonstra, Marloes Oldenburg
Mannen dubbelvierM4xKoen Metsemakers, Tone Wieten, Lennart van Lierop, Finn Florijn
Vrouwen dubbelvierW4xBente Paulis, Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong
Mannen achtM8+Dieuwke Fetter (c), Mick Makker, Gert-Jan van Doorn, Sander de Graaf, Guillaume Krommenhoek, Jan van der Bij, Olav Molenaar, Jacob van de Kerkhof, Guus Mollee
ReservesWillemijn Mulder, Ilse Kolkman

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Nieuws

Erasmiaans Gymnasium wint Nationaal Schoolroei Kampioenschap 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!