Nieuws

Tweemaal goud en een keer brons bij EK Coastal 2024

Goud voor Janneke & Karien in de CCW2x, door Julia Kowacic

Van 20 t/m 23 juni kwamen bij de Europese Kampioenschappen Coastal Roeien & Beach Sprint negen Nederlandse atleten in actie op de oceaan bij Gdansk, Polen. Bij de Endurance races werd tweemaal goud gewonnen, zowel in de Dubbeltwee als de Dubbelvier met stuur. Bij de Beach Sprints won Janneke van der Meulen in de skiff het brons. 

Endurance Races
Bij de Endurance races, waarbij de roeiers een afstand van vier (heats) of zes kilometer (finales) roeien op de oceaan, kwamen vijf Nederlandse boten in actie. In het Vrouwen Dubbeltwee veld startten twee Nederlandse boten: regerend Europees Kampioenen Karien Robbers en Janneke van der Meulen (NED1) en ‘Talent TeamNL’ roeisters Linn van Aanholt en Maartje Damen (NED2). Na winst in de heat wisten Van Aanholt en Damen in de finale tevens sterk weg te starten. Robbers & Van der Meulen namen na ongeveer tien minuten de leiding van hen over, en bleven gedurende de rest van de race aan kop varen, met goud als resultaat. De roeisters van ‘Talent TeamNL’ moesten in deze zes kilometer lange race uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plek. 

Goud was er tevens voor de Dubbelvier met stuur, met roeisters Karien Robbers, Linn van Aanholt (Talent TeamNL), Margot Leeuwenburgh (Talent TeamNL), Claire de Kok (Talent TeamNL) en stuur Sara Kalf. De Dubbelvier startte bij hun finalerace snel weg en heeft de eerste positie van start tot finish niet meer weggegeven.

Goud voor de CCW4x+, door Julia Kowacic

Beach Sprints
Bij de explosieve Beach Sprints, waarbij zowel in als uit de boot over een korte afstand wordt gesprint, startten drie Nederlandse boten. Regerend Wereldkampioen Janneke van der Meulen verloor haar halve finale in de skiff nipt van de Oostenrijkse Tabea Minichmayr, die met haar eindsprint op het strand een seconde voor Janneke op de knop drukte. In de B-finale bemachtigde de Nederlandse vervolgens het brons. De Mannen Skiff en Gemixte Dubbeltwee werden beiden in de knockout fase uitgeschakeld. 

Uitslagen Nederlandse ploegen Endurance

PloegPlek
CCW2x – Karien Robbers & Janneke van der MeulenGOUD
CCW4x+ – Karien Robbers, Linn van Aanholt, Margot Leeuwenburgh, Claire de Kok en Sara Kalf (s)GOUD
CCW2x – Linn van Aanholt & Maartje Damen5de
MCMix2x – Claire de Kok & Erwin Wiltenburg5de
CCMix2x – Margot Leeuwenburgh & Sjoerd Scheper6de

Uitslagen Nederlandse ploegen Beach Sprint

PloegPlek
CW1x – Janneke van der MeulenBRONS
CM1x – Erwin WiltenburgLaatste 16 (knockout)
CMix2x – Sjoerd Scheper & Maartje DamenLaatste 16 (knockout)

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!