In 1990 is Tom van der Lelij begonnen als kamprechter. Hij heeft in de afgelopen 29 jaar dus genoeg ervaringen op zowel nationaal als internationaal niveau opgedaan. Wij vroegen hem dan ook het hemd van het lijf!

Wat is de reden dat je kamprechter bent geworden?

Ik was al ruim acht jaar heel actief op mijn roeivereniging, maar op een gegeven moment kwam het einde van het studentenbestaan in zicht. Door kamprechter te worden kon ik contact blijven houden met de roeisport, een sport die mij veel heeft gebracht. Als kamprechter maak je jezelf nuttig, je bent lekker buiten en werkt samen met een leuke groep, veelal, jonge gemotiveerde mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben. Zo is kamprechteren voor mij echt een dagje uit. De enige keer dat ik mij af vraag waarom ik met deze hobby ben begonnen, is het moment dat mijn wekker ’s ochtends vroeg gaat om naar de juryvergadering te gaan.

Je bent Hoofd van de Jury van de Koninklijke Holland Beker, wat houdt dit precies in?

De Koninklijke Holland Beker is een roeiwedstrijd waar Nederlandse ploegen en buitenlandse ploegen aan mee doen. Als Hoofd van de Jury ben je ervoor verantwoordelijk dat alles met betrekking tot de kamprechterij op een wedstrijd goed verloopt. Dit begint met het samenstellen van een internationale jury bestaande uit circa tien buitenlandse kamprechters en vijftien Nederlandse kamprechters. Om er voor te zorgen dat de kamprechters enthousiast blijven maak ik samen met de wedstrijdleiding een afwisselend schema. Door middel van dit schema zorgen we ervoor dat de wedstrijd veilig en eerlijk verroeid kan worden. Verder zorg ik vooraf voor de informatieverstrekking aan de kamprechters, organiseren van fairness, en maak ik afspraken over catering, transport en juryactiviteiten na het roeien. Op de dag zelf ben ik samen met de wedstrijdleiding vraagbaak voor kamprechters, roeiers en coaches. Uiteindelijk neem ik veelal in samenspraak met anderen beslissingen over bijvoorbeeld bezwaren en de noodzaak van time trials of uitstel van wedstrijden. Als alles na een weekend goed is verlopen en iedereen er plezier aan heeft beleefd geeft dat veel voldoening. Dan weet je weer waar je ’s ochtends vroeg je bed voor uit komt!

Toen je begon als kamprechter, had je toen ook de ambitie om op internationaal niveau te acteren?

Internationaal kamprechteren stond, toen ik begon, niet echtop mijn netvlies, maar na ruim 10 jaar nationaal kamprechteren ben ik gevraagdom internationaal kamprechter te worden en dat leek mij eigenlijk hartstikkeleuk! Inmiddels een flink aantal jaren verder kan ik bevestigen dat het geweldigis om met mensen uit alle delen van de wereld een vergelijkbare passie voor deroeisport te delen en aanwezig te mogen zijn op wedstrijden waar roeigeschiedeniswordt geschreven. De ervaringen die je daarbij opdoet geven je een bredere kijkop veel zaken en maken dat de wereld daardoor kleiner wordt.

Wat is je hoogtepunt in je kamprechter carrière?

Ik heb de laatste jaren steeds mooie dingen kunnen doen. Alslid van de kamprechtercommissie heb ik een belangrijke bijdrage geleverd aanhet implementeren van fairness dat niet meer weg te denken is oproeiwedstrijden in Nederland. Kamprechterend waren dat de laaste jaren de EK inBrandenburg in 2016 en de WK in Plovdiv in 2018. Een bevestiging dat het daargoed ging was het feit dat ik alle A finales op de laatste dag heb gestart. Ditjaar vormde de World Cup 3 in Rotterdam een mooie afsluiting van 7 jaar Hoofdvan de Jury van de Holland Beker. Maar het summum moet nog komen nu ik doorFISA in de Olympische jury voor Tokio 2020 ben benoemd.

Een mooi vooruitzicht inderdaad: deelname in de Olympische jury voor Tokio 2020. Wat ga je daar precies doen?

Met circa 20 andere internationale kamprechters en heel veelanderen gaan we zorgen voor veilige en eerlijke wedstrijden. Bij toerbeurtworden we ingedeeld als lid van de controle commissie (atleten- of botenwegingof op het in- of uitgaand vlot), starter, aligneur, varende kamprechter of lidvan de commissie van aankomst. Geweldig om aanwezig te mogen zijn bij ditevenement waar de beste roeiploegen van de wereld gaan bepalen wie de snelsteis. Extra bijzonder is dat de Nederlandse equipe op het afgelopen WK in Linzzijn beste prestatie ooit heeft afgeleverd. Dat belooft wat voor volgend jaar.

Last but not least! Naast het kamprechter zijn ben je ook betrokken bij de kamprechtercommissie, waarbij je je onder andere bezig houdt met de Kamprechter opleidingen. Wat doe je precies?

De kamprechtercommissie is er onder meer verantwoordelijk voor dat kamprechters optimaal zijn voorbereid op hun taak. Dit doen we door bijeenkomsten te organiseren waar we vaardigheden van kamprechters ontwikkelen en trainen, ze informeren over bijvoorbeeld veranderingen van de regels of vragen om input. Uit de periodieke enquêtes van NOC/NSF blijkt dat we daar best succesvol in zijn, want in vergelijking met andere sportbonden zijn we met de kwaliteit van onze opleiding van kamprechters de afgelopen jaren opgestoomd naar de voorhoede. Zo hebben we afgelopen jaren ook hard gewerkt om de kamprechter opleiding die voor een belangrijk deel bestaat uit ‘training on the job’ te moderniseren. Als je nu begint als kamprechter kan je veel meer zelf verantwoordelijkheid nemen voor je eigen opleiding. Volgens mij is dat een heel leuke manier om te leren, daarnaast heb ik zelf ook veel geleerd van dit traject! Je bent namelijk nooit te oud om te leren;)

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!