Nieuws

Voor het eerst in vijf jaar weer een U19 mannenploeg in WK finale

Auke Kloosterman (ARZV) en Gunnar van den Hoogen (Aegir)

De laatste keer dat een U19 mannenploeg zich wist te plaatsen voor een WK finale was in 2017. Het is daarmee een bijzondere prestatie dat het Auke Kloosterman en Gunnar van den Hoogen, U19 mannen dubbeltwee, is gelukt zich vandaag te plaatsen door tweede te worden in de halve finale. Er zijn morgen in totaal vier U19 A-finales waar Nederlandse ploegen aan de start verschijnen.

U19 ploegen

De dag ging van start met de halve finales van de onder 19 ploegen. Het was aan Willem III roeiers Gianni Perotti en Ben van den Eerenbeemt om het spits af te bijten, wat resulteerde in een vierde plek. Daarmee roeien zij morgen een B-finale. Ook de U19 mannen dubbelvier, met Thijs Wassing, Iain Kerr, Jelmer Immeker en Beer Florijn, roeit morgen de B-finale, na vandaag als zesde over de finish te komen. U19 skiffeur Klaas Baud haalde de A-finale net niet; het scheelde op de nummer drie slechts 0,18 seconden. We zien Klaas morgen dus terug in de B-finale.

De U19 vrouwen dubbelvier, met Lina Schwartz, Minou Bouman, Amély Carrière en Teuntje Mollee, werd derde in de halve finale en plaatst zich daarmee voor de A-finale van morgen. Ook Lotta van Westreenen en Anna Menke roeiden sterk naar een eerste plek in de halve finale. Jente Jongsma wist als tweede over de finish te komen.

We zien morgen dus de mannen dubbeltwee, de vrouwen dubbelvier, vrouwen dubbeltwee en skiffeuse Jente Jongsma terug in de U19 A-finales.

U23 ploegen

Het U23 middagprogramma werd wegens de weersverwachting naar voren verplaatst. De middag begon met drie B-finales, waar de U23 vrouwen dubbeltwee, met Claire de Kok en Marg van der Wal, het lukte om als eerste over de finish te komen. De U23 mannen vierzonder werd vierde en U23 skiffeur Wietse Morreau werd zesde.

Phaedra van der Molen kwam in haar A-finale als vierde over de finish en valt daarmee buiten de medailles in een sterk veld. De Nereus mannen dubbelvier, met Lucas Keijzer, Jelle Bakker, Ies Wiersma en Willem Stoop, werden vijfde. David van Velden en Hidde Lycklama, de U23 lichte mannen dubbeltwee, werd zesde. De laatste ploeg die vandaag het strijdtoneel betrad was de vrouwen acht. Zij begonnen de finalerace met enige achterstand, maar wisten dit met een lange eindsprint naar een vierde plek te brengen achter Duitsland, Groot-Brittannië en Amerika.

Uitslagen

U19 ploegen

U19 M2- | 4e plek in de halve finale = B-finale | Gianni Perotti (Willem III) & Ben van den Eerenbeemt (Willem III)
U19 W4x | 3e plek in de halve finale = A-finale | Lina Schwartz (Willem III), Minou Bouman (Willem III), Amély Carrière (’t Spaarne) & Teuntje Mollee (’t Spaarne)
U19 M4x | 6e plek in de halve finale = B-finale | Thijs Wassing (de Maas), Iain Kerr (Willem III), Jelmer Immeker (Zwolsche) & Beer Florijn (Die Leythe)
U19 W2x | 1e plek in de halve finale = A-finale | Lotta van Westreenen (Willem III) & Anna Menke (De Hunze)
U19 M2x | 2e plek in de halve finale = A-finale | Gunnar van den Hoogen (Aegir) & Auke Kloosterman (ARZV)
U19 M1x | 4e plek in de halve finale = B-finale | Klaas Baud (Willem III)
U19 W1x | 2e plek in de halve finale = A-finale | Jente Jongsma (Nereus)

U23 ploegen

U23 LW1x | 4e | Phaedra van der Molen (De Amstel)
U23 W8+ | 4e | Lotte Jansen (Laga), Noortje Wilms (Thêta), Iris van den Berg (Proteus), Linn van Aanholt (Skadi) Evie Rademaker (Proteus), Jitske Weersma (Laga), Fréderique Pals (Okeanos), Nienke von Hebel (Skadi) & Hanne Berendse (st, Njord)
U23 M4x | 5e | Lucas Keijzer (Nereus), Jelle Bakker (Nereus), Ies Wiersma (Nereus) & Willem Stoop (Nereus)
U23 LM2x | 6e | David van Velden (Willem III) & Hidde Lycklama (Willem III)
U23 W2x | 1e in de B-finale | Claire de Kok (Njord) & Marg van der Wal (De Hunze)
U23 M4- | 4e in de B-finale | Arno Mulder (Laga), Olle van Bohemen (Thêta), Tijs de Koningh (Njord) & Daan van der Hoeven (Laga)
U23 M1x | 6e in de B-finale | Wietse Morreau (Nereus)

Tijdschema zondag 31 juli

10:40 uur | U19 M2- | B-finale | Gianni Perotti (Willem III) & Ben van den Eerenbeemt (Willem III)
10:45 uur | U19 W4- | B-finale | Demi Straathof (ARZV), Merle Combé (Die Leythe), Luna Kuiper (’t Spaarne) & Liza Kooi (de Amstel)
11:00 uur | U19 M4x | B-finale | Thijs Wassing (de Maas), Iain Kerr (Willem III), Jelmer Immeker (Zwolsche) & Beer Florijn (Die Leythe)
11:20 uur | U19 M1x | B-finale | Klaas Baud (Willem III)
13:10 uur | U19 W4x | A-finale | Lina Schwartz (Willem III), Minou Bouman (Willem III), Amély Carrière (’t Spaarne) & Teuntje Mollee (’t Spaarne)
13:40 uur | U19 W2x | A-finale | Lotta van Westreenen (Willem III) & Anna Menke (De Hunze)
13:55 uur | U19 M2x | A-finale | Gunnar van den Hoogen (Aegir) & Auke Kloosterman (ARZV)
14:40 uur | U19 W1x | A-finale | Jente Jongsma (Nereus)