Nieuws

Wedstrijdleider Maarten de Boer (24) over het Bedrijfsroeiklassement

Maarten de Boer, wedstrijdleider van het Bedrijfsroeiklassement

Sinds twee jaar is de vierentwintigjarige Maarten de Boer wedstrijdleider van het Bedrijfsroeiklassement. Zijn studententijd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam bracht hem bij Okeanos en het competitieroeien. Via de commissie die zich bezighoudt met roeiclinics en de ondersteuning van bedrijfsroeien groeide hij door in de organisatie van het gelijknamige klassement.

“Het is voor verenigingen een goede opening voor samenwerkingen. Op sponsorgebied bijvoorbeeld”

Maarten de Boer

Hoe zou je het Bedrijfsroeiklassement omschrijven?

“Het Bedrijfsroeiklassement is een competitie van zo’n vijf wedstrijden voor bedrijfsachten met stuurman of stuurvrouw. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Eerstejaarsklassement kan er geroeid worden in een gemixte opstelling. Ploegen die aan een race deelnemen worden opgenomen in het klassement. Per wedstrijd zijn er punten te verdienen waardoor een onderlinge competitie ontstaat tussen de bedrijfsploegen. Dit maakt het spannend en moedigt aan om zoveel mogelijk wedstrijden te starten.”

Waarom zou een bedrijf mee moeten doen aan het klassement?

“Om te beginnen: het is gewoon heel erg leuk. De wedstrijden zijn vaak groot van opzet en worden gezien als een geweldige ervaring. Daarnaast willen veel bedrijven hun personeel meer bieden dan alleen een werkplek. Bedrijfsroeien is daar bij uitstek geschikt voor. Je gaat samen trainen, bent aangewezen op elkaar en bouwt aan de teamgeest. Het is een echte gemeenschappelijke ervaring.”

“Door deel te nemen aan wedstrijden kom je als ploeg – en als bedrijf – ook in aanraking met de leuke activiteiten langs het water. Zo zien we dat veel bedrijfsploegen na afloop maar al te graag hun ervaringen delen met elkaar. Onder het genot van een hapje en een drankje uiteraard. Terwijl ze andere ploegen aanmoedigen.”

“Veel bedrijven willen hun personeel meer bieden dan alleen een werkplek”

Maarten de Boer

Wat zijn de voordelen voor een vereniging om een bedrijfsploeg te faciliteren?

“Het faciliteren van een bedrijfsploeg kan voor verenigingen als nieuw en spannend worden ervaren, maar het biedt zeker voordelen. Zo is het een goede opening voor samenwerkingen. Op sponsorgebied bijvoorbeeld. Daarnaast kan het – afhankelijk van de afspraken die je als vereniging maakt met deelnemende bedrijven – financiële voordelen opleveren.”

“Logistieke moeilijkheden zijn er meestal niet: races in het bedrijfsroeiklassement vinden over het algemeen plaats tijdens de goed bezochte grotere wedstrijdweekenden in het seizoen. De meeste verenigingen gaan daar toch al heen met hun botenwagens.”

Hoe kunnen bedrijven, ploegen of verenigingen zich inschrijven voor het Bedrijfsroeiklassement?

“Ploegen hoeven zich niet apart in te schrijven voor het klassement. Door deel te nemen aan minimaal één van de wedstrijden doe je automatisch mee aan de competitie. Wel stel ik het altijd op prijs wanneer een ploeg van te voren even bij mij laat weten aan een race mee te gaan doen. Het liefst via [email protected]. Ik kan dan alvast een startoverzichtje maken.”

Meer over het bedrijfsroeiklassement lees je op KNRB.nl.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!