:
Volg ons: i Instagram t Twitter f Facebook Y Youtube
 

Ze denken dat we met rolbankjes roeien

" 09:30 26/2/2019

Het jaar 2018 was voor pararoeiers Corné de Koning en Annika van der Meer een absoluut topjaar. De Koning werd wereldkampioen in de skiff, Van der Meer behaalde als skiffeuse zilver en samen roeiden ze in de mixed dubbeltwee het hele veld aan flarden. Wereldroeibond FISA riep de roeiers uit tot World Rowing Para Crew of the Year. Maar het beste moet nog komen: de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020.

In Roei! staan nog veel meer interessante artikelen. Voor 30 euro per jaar heb je al een abonnement. Klik hier voor meer info!

Corné de Koning (Scaldis, 1989) roeit sinds 2012 en Annika van der Meer (Njord, 1985) pas sinds eind september 2015. Beiden doen hun hele leven al fanatiek aan sport. De Koning, die in zijn jeugd veel operaties moest ondergaan, vond zijn passie in het nationaal team rolstoelhockey. Van der Meer was gedreven bezig met hockey, skiën en tennis toen zijdoor een ongeluk in de rolstoel terecht kwam.  Daarna deed ze aan paraskiën en -baanwielrennen. Het toeval bracht beiden aan het roeien. De Koning klom tijdens een teambuilding op de ergometer en viel daar op. Van der Meer kwam met haar vriend op de Bosbaan en toen een van de KNRB-medewerkers haar op de ergo uitnodigde, maakte ook zijn daarop direct indruk. Zes weken later zat ze voor het eerst in de boot.

Pararoeien staat bij de KNRB op gelijk niveau met valide roeien. Toppers kunnen rekenen op goede ondersteuning, niet in het minst door de coaching van Jan Klerks. Hij was het die de kracht en het talent van Van der Meer meteen op waarde schatte.

Nog geen Rio

Op de ergometer bleek Van der Meer een fenomeen, eind 2015 roeide ze op de  Nederlandse Kampioenschappen Indoorroeien twintig seconden onder het Nederlands record duizend meter in de PR2-klasse, voor roeiers de alleen met armen en romp kunnen roeien. Maar de vertaling daarvan naar het roeien op water kostte tijd. De eerste test in een dubbeltwee met De Koning, toen zij nog maar tien weken roeiervaring had, liep op een teleurstelling uit.

De Koning: “Het ging helemaal niet gelijk. Bij elke haal die ik roeide had Annika er twee of drie gemaakt.” Hij ging in 2016 dus niet met haar naar de Paralympische Spelen maar met zijn toenmalige ploeggenoot Esther van der Loos. Ze behaalden daar de vierde plaats.

Van der Meer: “Toen Corné en Esther naar Rio gingen, heb ik in eerste instantie heel veel geskifft en later ook in de dubbeltwee geroeid met voormalig lichte toproeister Marie-Anne Frenken. Ik trainde bij Njord en deed veel wedstrijdjes, ook mocht ik op de internationale pararegatta in Gavirate in de skiff uitkomen. Jan Klerks coachte mij na de spelen in Rio intensief om mijn haal meer bij die van Corné te brengen.”

Omdat Esther van der Loos stopte, lag de weg voor de nieuwe combinatie open. De eerstvolgende keer dat beiden in de boot roeiden, ging het al veel beter. De Koning: “Het was voor ons allebei een enorme opluchting dat het klopte.”

Trainingsbeesten

Voor beiden was het vanaf het begin glashelder dat ze met elkaar als roeipartner de hoogste top zouden kunnen bereiken. Allebei zijn ze loeisterk en branden ze van ambitie. De Koning had met zijn vierde plaats al aan het Olympisch eremetaal mogen ruiken. Van der Meer wilde maar één ding, deelnemen aan de Olympische Spelen. “Met skiën en fietsen was dat niet bereikbaar en toen kwam roeien op mijn pad. Mijn doel kwam ineens dichterbij.”

De Koning: “We moesten ons allebei maar een klein beetje aanpassen. In de skiff reik ik wel wat verder dan in de twee, ik moet mij iets inhouden zodat Annika niet met haar kin op de knieën hoeft in te buigen. Mensen zeggen dat ons roeien op gewoon roeien lijkt, dat is een mooi compliment.  Ze komen zelfs kijken of we misschien toch niet met een rolbankje oprijden.”

Van de Meer: “Ik ben gelukkig heel lenig. Internationaal krijgen we de reactie dat we zo lang zijn, maar we reiken gewoon heel ver. Toen ik op het WK in de skiff aan het trainen was in de aparte baan voor pararoeiers, werd ik weggestuurd met de opmerking: dit is alleen voor pararoeiers.”

De Koning en Van der Meer zijn echte trainingsbeesten. Of ze elkaar in boot tot grotere prestaties ophitsen? Nee, dat hebben ze niet nodig. “Dan ga je ervan uit dat we nog kunnen praten”, lacht Van der Meer.

De Koning: “Je zou ons niet harder kunnen straffen dan door te zeggen dat we minder moeten trainen. We zijn allebei tot op het bot gemotiveerd om het uiterste eruit te halen. Het zit bij ons heel diep dat we willen winnen, maar onze drijfveer is vooral is het beste uit onszelf halen. En we gaan ook voor elkaar. Als ik race, dan vind ik het een fijne gedachte dat ik niet de enige ben die pijn heeft. Ik weet dat Annika ook lijdt.”

Concurrentie

Nationaal is er weinig concurrentie voor het duo. Helaas, vinden zij zelf. Van der Meer heeft er een hele theorie over. “De grootste groep aan potentiële paratoppers zijn de jongeren die op latere leeftijd een handicap oplopen. Dat zijn met name jongens, omdat die meer risicogedrag vertonen, op de scooter bijvoorbeeld. Sportieve meiden zijn er genoeg, maar die blijven vaker heel. In revalidatiecentra word je doorgaans in de handbike gezet. Dat is voor hen heel gemakkelijk, kunnen ze een rondje fietsen. Fietsen, zwemmen, tennis en rolstoelbasketbal zijn daar de populaire sporten. Jammer, want er zitten veel sporters tussen die heel goed zouden kunnen roeien. Zo blijft pararoeien een kleine sport.”

Een andere oorzaak ligt volgens Van der Meer in de opvoeding. “Kinderen met een handicap worden klein gehouden. Ik loop nu mijn coschap kindergeneeskunde en zie dat kinderen met een lichamelijke handicap vaak onder hun kunnen worden aangesproken.”

Internationaal gezien liggen De Koning en Van der Meer als mixed dubbeltwee in de PR2-klasse ook ver voor op het veld. Er zijn genoeg goede pararoeiers, maar het ontbreekt hen vooralsnog aan een geschikte partner. Maar skiffen is geen paralympisch nummer en het zou zo maar kunnen dat er voor Tokyo een combinatie gevormd wordt die doorstoot naar de internationale top. Het gevaar komt waarschijnlijk vooral uit de Angelsaksische landen. Als combinatie wonnen De Koning en Van der Meer vorig jaar ook uit het niets alle wedstrijden waar ze aan meededen.

Goud

De gouden plak ligt in Tokyo dus niet zomaar voor het oprapen, maar De Koning is optimistisch. “Heel blijven, dat is het eerste.  Ons roeien is gewoon goed. We roeien nu een tempo van 30-31, dat moet een paar tempootjes hoger met behoud van de haal die we nu maken. Dan moeten we gewoon niet bij te houden zijn.”

Voor beiden is er nog verbetering mogelijk. “Daar is altijd ruimte voor, we doen nog lang niet alles optimaal. En je moet nooit tevreden achteroverleunen en denken dat je er al bent.”

De Koning en Van der Meer zijn, mits ze zich kwalificeren, op dit moment al zeker van hun selectie voor Tokyo, als enige van alle Nederlandse roeiers. Dat geeft rust bij de voorbereidingen.

Slapen en koken

De weg naar Tokyo is niet alleen maar trainen. “Je kunt niet altijd aanstaan,” verzucht Van der Meer. Haar studie geneeskunde in Leiden loopt op zijn eind en de afronding en de coschappen slokken haar naast het roeien helemaal op. “Mijn huidige hobby is slapen.” Daarna kan ze zich met haar NOC*NSF A-status fulltime op het roeien richten. “Jan Klerks heeft al gezegd dat ik er dan iets naast moet zoeken om te voorkomen dat ik me ga vervelen.”

De Koning, die al fulltime aan het trainen is, heeft wat meer vrije tijd. Bijvoorbeeld voor zijn hobby koken. In Heel Holland Bakt zullen we hem niet zien, hij is meer van de kolenbarbecue.

Van der Meer en De Koning treffen elkaar momenteel elk weekend vanuit Leiden en Kloetinge op de Bosbaan om samen kilometers te maken en hun trainingsprogramma af te werken. Vanaf april zal de trainingsintensiteit toenemen. Tot Tokyo is het dan vrijwel dagelijks trainen. Ze zien er bepaald niet tegenop, zo helder staat hen het doel voor ogen.

Uit: Roei!
Tekst: Paul van Heugten
Foto: Merijn Soeters


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Zondag konden roeiers de Head of the River Amstel starten. Het weer was onstuimig maar de wedstrijd is goed verlopen. De Holland Acht maakte in het Elite veld zijn seizoensdebuut! Lara de Koning maakte deze mooie foto vanaf de Berlagebrug. #roeifotovdweek #aegon #redbull

Door storm en regen hebben organisatoren en kamprechters afgelopen weekend hard gewerkt om de Heineken Roeivierkamp zo goed mogelijk te laten verlopen. 📷: Merijn Soeters #Rowing #RoeifotovdWeek #H4K

👉Bied mee op het roeipak waarmee onze dames zilver wonnen in Rio! 👈 De @paulienvandeutekomfoundation zamelt namelijk geld in voor kankeronderzoek ter nagedachtenis aan Paulien. Doen dus 👍. Kijk voor meer info op hun pagina. #roeien #bieden #veiling #roeipak #aegon

De afgelopen dagen waren middengroep zwaar en middengroep licht van de NSRV Phocas op trainingskamp in Hazewinkel (België). Annefleur de Ridder maakte daar deze foto van middengroep licht terwijl ze hun boot inleggen voor een training met flinke wind en golven. #Rowing #roeifotovdweek

De eerste keuzes voor de damesselectie zijn bekend! De dubbelvier (W4x) bestaat uit Inge Janssen, Olivia van Rooijen, Sophie Souwer en Nicole Beukers. In de dubbeltwee (W2x) nemen Lisa Scheenaard en Roos de Jong plaats!🏅📷: Merijn Soeters #roeibond #rowing #aegon #roadtotokyo #teamnl #selectie

Holland Acht in actie! 🇳🇱🚣🏼‍♂️ #rowing #roeibond #aegon #redbull #teamnl

Gister trainde eerstejaars licht van Asopos de Vliet op spiegelvlak water tijdens de zonsopkomst! 📷: Javier Tromp #CuttingGlass #roeibond #roeifotovdweek

De Holland Acht selectie voor 2019 is bekend! De selectie bestaat uit tien roeiers, acht roeiers in de boot, twee reserves en een stuurman. Dit zijn de roeiers: Björn van de Ende (Skøll), Bram Schwarz (Nereus), Boudewijn Roëll (Asopos de Vliet), Jasper Tissen (Skadi), Robert Lücken (Nereus), Mechiel Versluis (Okeanos), Ruben Knab (Nereus), Vincent van der Want (Nereus), Jacob van de Kerkhof* (Triton) en Kaj Hendriks* (Triton). 🏅 📸: @matemade #teamnl #roeibond #aegon #redbull #roadtotokyo #tokyo2020 #gaanvoorgoud

Morgen wordt de Holland Acht selectie van het Aegon Nationaal Roeiteam voor 2019 bekend gemaakt. Houd onze pagina goed in de gaten! 📷Jarno Schurgers #teamnl #rowing #aegon #redbull #roadtotokyo #tokyo2020

Het lijkt wel lente! Afgelopen weekend zijn er veel baanrecords gevaren tijdens de Winterwedstrijden. Ellen de Monchy was aanwezig om alle ploegen te fotograferen! #rowing #roeibond #aegon

Sharing is caring! De dames van het Aegon Nationaal Roeiteam trainen deze week in Sevilla, waar zij het drukke water van de Guadalquivir delen met kanoërs. 📸 Isabelle Jacobs #aegon #roeibond #rowing #canoesport

Op de dag van de liefde vieren wij onze liefde voor het roeien en voor elkaar! Ook zal de roeibond dit jaar samen met andere sportbonden meevaren tijdens de Amsterdam Pride. Deelname van de Nederlandse sport is een mooie stap om LHBTI volledig geaccepteerd te krijgen binnen de sportwereld. 🚣🏼‍♂️ #HappyValentine #Pride #roeibond

In deze periode trainen vele teams in Sevilla. De foto’s die we vanuit Spanje toegezonden krijgen, zijn stuk voor stuk prachtig. Maar de kleuren in deze foto van Titus Weijschede springen er echt tussenuit 👌! #roeien #roeibond #rowing #aegon #teamnl #lorini #filippiboats #spanje #sevilla #trainingskamp

5.000 volgers bedankt!! Wil jij onder andere een gesigneerd pakje van de W4x winnen, die brons op het EK én WK behaalden in 2018? Tag jouw favoriete trainingspartner en maak kans op een KNRB pakket. De winnaar maken wij op 25 februari bekend. #aegon #teamnl #roeibond

De mannen van de Holland 8 trainen nu nog in het Hollandse water bij Pampus, dat levert prachtige plaatjes op! 📸 @jarnoschurgers. Maandag vertrekt deze ploeg voor een trainingsstage naar het Italiaanse Gavirate. @hollandacht @redbullned @aegon_roeien #rowing #roeien #roeibond #power #holland8 #tokio2020 #teamnl

In iedere boardroom vinden we managers met passie voor roeien. Als CEO van onze trouwe hoofdsponsor Aegon is Alex Wynaendts vanzelfsprekend één van de grootste supporters. Een toevallige ontmoeting op Schiphol werd dan ook snel een spontane Meet&Greet met de vrouwen van het Aegon Nationaal RoeiTeam! #roeien #roeibond #partnerships #rowing #sponsoring #fans #aegon #anrt

Tijdens het KNRB Roei-instructeurscongres is Nelly Kostelijk gekozen als roei-instructeur van het jaar! 🥳🏆 #roeien #instructie #congres 📸mbroeifotos #aegon_roeien #rowing

De eerstejaars lichte dames van @usrtriton trainde in Brugge en genoot van de prachtige wateren aldaar. Wij genieten mee dankzij 📸@reneekleinschaarsberg. Dank je wel voor jouw inzending! 📧 Jouw moment op de social kanalen van de bond? Mail een liggende foto naar communicatie@knrb.nl

Zin om bij één van de leukste sportbonden te werken? We hebben op dit moment vier prachtkansen voor je! 👉Check de link in bio 👈 #vacatures #roeibond #werkenindesport #toffebaan

🇪🇸 Fietsen, ergometeren, fietsen, krachttrainen, fietsen, sneeuwpop maken, fietsen, wandelen... In Sierra is het trainingskamp van de dames van het Aegon Nationaal RoeiTeam de 3e week in gegaan! Prachtige wandeling!

Hoofdsponsor:
Aegon logo
Kledingsponsors:
Partner:
Team NL logobalk