Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Max Reijnen

De afgelopen twee maanden waren voor het Eerstejaarsklassement gevuld met races over uiteenlopende afstanden. Het klassement begon met de klassieke WinterWedstrijden, gevolgd door het einde van het langebaanseizoen op de Heineken Roeivierkamp en de start van het kortebaanseizoen op de Varsity. Met de ZRB in het vooruitzicht is dit een goed moment om kort terug te blikken op de races van de afgelopen maanden binnen de Eerstejaarsvelden.

Heren Zware Acht (HEj8+)

In dit zware mannenveld is er momenteel een duidelijke top drie: Skøll, Gyas en Njord. Opmerkelijk is dat deze verenigingen in elk eerstejaarsveld minstens één ploeg in de top drie hebben, een indrukwekkende prestatie tot nu toe. Asopos de Vliet, Vidar en Proteus-Eretes strijden in het midden van het klassement en proberen dichter bij de top drie te komen. De verwachting is dat, mits er geen onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden op de ZRB, deze zes ploegen zullen strijden op de Koninklijke Holland Beker (KHB), waar alleen de top zes van het klassement wordt uitgenodigd.

Dames Acht (DEj8+)

In het damesachtenveld is Gyas de dominante kracht, met een constante puntenwinst wedstrijd na wedstrijd en een voorsprong van 17 punten op de nummer twee, Skøll. Skøll laat zich echter niet kennen en heeft op de H4K bewezen dat zij Gyas kunnen verslaan. De strijd om de tweede en derde plek blijft spannend, want het verschil tussen de nummer twee en drie (Njord) is slechts één punt. Met nog drie wedstrijden te gaan, kan er nog van alles gebeuren in dit veld en volgen wij de ontwikkelingen met spanning en enthousiasme. De top vijf van dit klassement zal te zien zijn op de Koninklijke Holland Beker (KHB), maar de strijd om het zesde plekje is nog spannend tussen Euros en Phocas. Euros is op de Hollandia al beginner-af geworden, dus het wordt interessant om te zien wat zij op de ZRB kunnen presteren om de punten op Phocas in te lopen.

Heren Licht Acht (LHEj8+)

Bij de lichte heren ligt Proteus-Eretes met een voorsprong van 6 punten aan kop. De vraag is of Skøll het hen nog spannend kan maken in de laatste wedstrijden, misschien op vertrouwd water tijdens de ARB? Licht roeien blijft immers een vak apart en is vaak het minst voorspelbaar als het gaat om consistentie binnen het veld. Voor de KHB lijkt de top vijf al vast te staan, maar Phocas zal, net als bij de dames, op de ZRB nog flink moeten strijden om concurrent Gyas voor te blijven.

Heren Zware Vier (HEj4+)

In het heren zware 4+ veld is Dudok van Heel bezig aan een indrukwekkende opmars. Als zij deze lijn kunnen voortzetten belooft het een spannende strijd te worden om de eerste plek. Ook in dit veld is de top vijf voor de KHB vrijwel zeker, waardoor de strijd om de zesde plek gaat tussen Okeanos en Asopos de Vliet. Tijdens de ZRB zal moeten blijken wie de meest effectieve aanpak heeft om een plaats op de KHB te bemachtigen.

Dames Vier (DEj4+)

In het damesvierenveld is met slechts vijf inschrijvingen één ding zeker: alle ploegen uit het klassement mogen aan de start verschijnen tijdens de KHB. De punten in dit veld liggen momenteel het dichtst bij elkaar, met uitzondering van Asopos de Vliet, die drie wedstrijden niet zijn gestart. Het is moeilijk te voorspellen wie er net buiten de prijzen zullen vallen: Saurus, Skøll, Thêta of Argo. Dit veld zal een klassiek geval worden van “de winnaar wordt bekend op de NSRF-slotwedstrijden”, en daar kijken wij vol verwachting naar uit.

Dames Lichte Vier (LDEj4*)

Net als in het achtenveld is het Gyas die hier de leiding neemt. Er is een duidelijke nummer één en nummer twee, maar de strijd om de derde plek is spannend met een gelijke stand tussen Phocas en Skøll. Deze ploegen zullen in de laatste drie races van het klassement alles op alles moeten zetten om die derde plek te bemachtigen. Een interessante dynamiek in dit veld is dat elke wedstrijd een andere ploeg uit onverwachte hoek hoge ogen gooit. Zo was het Njord op de Varsity, Orca op de Hollandia, en Okeanos met de snelste voorwedstrijd op de Raceroei Regatta. De top zes lijkt echter redelijk vast te staan, en de verwachting is dan ook dat de huidige top zes te zien zal zijn op de KHB.

Met nog slechts drie klassementswedstrijden te gaan, bevinden de Eerstejaarsploegen zich nu echt in de eindfase van hun eerste jaar. We kijken als KNRB met veel genot en enthousiasme uit naar al het roeigeweld in de komende twee maanden en wensen alle ploegen veel succes. We zien jullie bij de klassementsuitreikingen (en eerder)!

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!