Roeien is een zeer geschikte sport voor vrijwel iedereen met een beperking, omdat het zittend wordt uitgevoerd en er sprake is van een vloeiende beweging zonder echte piekbelasting. Maatwerk is mogelijk, er kan altijd gezocht worden naar oplossingen in de vorm van aanpassingen aan de boot of wellicht een hulpmiddel. Er wordt zoveel mogelijk gestreefd naar het integreren van de sporter binnen de vereniging.

Er zijn in Nederland ruim veertig roeiverenigingen waar roeien met een beperking mogelijk is. Binnen het aangepast roeien is er voor ieder niveau voldoende te beleven:

  • Op recreatief niveau zijn er verschillende tochten en evenementen waaraan deelgenomen kan worden.
  • Op wedstrijdniveau, para-roeien, zijn er jaarlijks zo’n tien verschillende wedstrijden, zowel op het water als indoor.
  • De para-roeitop kan deelnemen aan World Cup wedstrijd en kan worden uitgezonden naar het WK en de Paralympische Spelen.

Ben jij het nieuwe para-talent?

Het Nationaal Roeiteam zoekt dringend para-talenten voor Parijs 2024 en verder. Heb je een lichamelijke of visuele beperking en ben je super gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen? Ben je tijdens de selectie op je vereniging afgevallen vanwege een beperking maar heb je wel een topsport droom? Lees meer over het Nationaal Roeteam op deze pagina.

Eén jaar tot de Paralympische Spelen in Tokio
het YouTube kanaal van de Roeiond

Ontdek meer Roeien

Recreatief Roeien

Wedstrijdroeien

Indoorroeien

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!