Coastal roeien is een relatief nieuwe roeivariant in Nederland. Het wordt gedefinieerd als het roeien in glad roeimateriaal op zee, op meren en grote rivieren. Coastal roeien is anders dan het roeien op vlak water. Door de ruige condities van wind, golven en stroming zorgt het coastal roeien altijd voor spektakel.

In Nederland wordt er geroeid in speciale coastal boten, Yole de mers. Inmiddels wordt het coastal roeien zowel recreatief als op wedstrijdniveau beoefend en heeft het zich ontwikkeld tot een serieuze wedstrijdsport, die hoog op de prioriteitenlijst van de internationale roeifederatie/World Rowing.

De enige gelijkenis met het roeien op vlak water is de beweging, voor de rest is alles anders.

Coastal toertochten

In Nederland organiseren diverse verenigingen al jaren toertochten op open water. Roeiers varen langs de kust en op zee, maar ook op bijvoorbeeld de randmeren, de Zeeuwse wateren en de Waddenzee. Ook komend jaar worden er weer diverse coastal roeitochten georganiseerd.

Coastal Races

De KNRB is in 2018 gestart met een klassement coastal roeien. Tussen mei en oktober 2018 werden er verschillende coastal races gevaren bij diverse omstandigheden. De coastal races gedragen zich als zeilwedstrijden voor roeiboten. Maximaal twintig boten liggen in slaglinie gereed om op signaal van het startschip door de startlijn te gaan. Ze hebben dan minimaal ÊÊn kilometer om bij elkaar weg te lopen, teneinde de eerste boei zo gunstig mogelijk te naderen en ronden. Daarna volgen op de overige kilometers – vier tot zes in totaal – nog zes boeien voordat men de finish in zicht krijgt.

Ontmoet roeiend Nederland: Coastal Rowing 🌊
YouTube Kanaal van de Roeiond

Enthousiast geworden?

Wil je het coastal roeien een keer proberen? Er worden regelmatig clinics georganiseerd. Neem voor meer informatie een kijkje op de coastal pagina op KNRB.nl.

Ontdek meer Roeien

Marathonroeien

Toerroeien

Wedstrijdroeien

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!