Verenigingen

Junioren roeien met Wim Koopman

Waarom is junioren roeien belangrijk, hoe weeg je de belangen op je vereniging af en hoe bevalt het principe van betaalde coaches? We vroegen het Wim Koopman, voorzitter van de Amstel.

Waarom is junioren roeien belangrijk?

Welke sportvereniging heeft nu geen jeugdleden? Je wil toch geen seniorenclub zijn? Het gaat om een gezonde mix. Zelf ben ik destijds begonnen als junior. Ik heb mijn leven lang coördinatie, instructie en coaching gedaan. Het is gewoon heel erg leuk. Junioren zijn belangrijk in elke sport en dus ook voor het roeien.

Hoe weeg je de belangen op de vereniging af?

Belangen tussen junioren en senioren bedoel je? Dat is niet echt een punt bij ons. Belangrijk is het plezier laten zien. Ons beleidsplan voor het junioren roeien ligt ergens in een bureaulade maar het zit wel in de genen van onze club. Het bestuur is er actief mee bezig, ook via de Algemene Vergaderingen. Boten schaffen we planmatig aan en niet op basis van een behoefte per jaar. Jeugdskiffjes worden ook gebruikt door kleine volwassen vrouwen die roeien op andere tijdstippen. Slechts de boten voor de allerkleinsten zijn alleen bruikbaar voor de allerkleinsten. Maar die kosten ook niet zoveel. Ik bedoel maar; er is met wat passen en meten niet echt een tegenstelling van belangen.

Op de drukke tijden, zaterdag- en zondagochtend, hebben we twee vaste blokken; je kunt dus niet roeien van bijvoorbeeld 10.00 tot 12.00 uur. Zo bieden we zoveel mogelijk leden de kans om op die ochtenden te sporten en benutten we de vloot goed.

Wat is voor junioren anders dan voor senioren?

Junioren hebben toch meer begeleiding nodig en roeien daarom op vaste tijden. De goede varen wel zelfstandig. Voor senioren is er op die tijden inderdaad minder materiaal-keuze, dat is logisch.

Is er bij jullie plek om te relaxen?

Ja; we hebben een toegangscontrole met pasjes. Junioren vanaf een jaar of zestien kunnen zelf het gebouw in en uit. Tijdens instructie-uren regelen de instructeurs dat.

Hoe bevalt het principe van werken met betaalde coaches?

Goed. Destijds faciliteerde de gemeente Amsterdam rond het WK onder andere bij ons een betaalde jeugd en junioren coördinator. Toen de subsidie stopte hebben we de contributie voor junioren met 20% verhoogd en met wat extra geld van de club die manier van werken voortgezet. Dat was snel binnen één AV besloten. Wij werken dus met een mix van enkele betaalde en heel veel vrijwillige krachten. Bootslieden worden toch ook betaald?

Onze bar is verpacht en studentenverenigingen werken met professionele wedstrijdcoaches. Alle aspecten van het junioren roeien samen is gewoon te veel werk voor één vrijwilliger. Er komt ook veel regelwerk, bijvoorbeeld met ouders, bij kijken. Dat is wezenlijk anders dan een wedstrijdcoach die ook heel veel uren per week vrijwillig besteedt. Daarnaast krijgen de junioren die onze jeugd instructie geven een vrijwilligersvergoeding betaald. Niet alles hoeft en kan onbetaald, ik vind dat wat meer geld helpt om dingen goed te regelen; dat verwachten ouders ook. 

Hoe zit het met jullie groeidoelstelling?

Het aantal junioren is helaas ook bij ons behoorlijk gedaald, we hebben even niet opgelet en dan gaat het verkeerd. Als sport moeten we ons schamen voor die schamele 1875 junioren die eind vorig jaar roeiden. Jaarlijks werven is echt nodig om het aantal op peil te houden en zeker om te groeien. Voor netto groei moet je behoorlijk méér nieuwe junioren werven dan alleen je groei-doel. Jaarlijks “verdwijnen” de 18 jarigen en je hebt te maken met natuurlijk verloop. We willen in twee jaar weer boven de 100 zitten en het doel is 140 junioren (25% junioren op het totaal ledenaantal). Dat is, zeker als je kijkt naar hockey en voetbal, helemaal niet veel. Daarom streven we naar instroom van 30-40 nieuwe jeugdroeiers per jaar.

Onze oudere leden reageren positief op de nieuwste wervingsactie voor meer junioren. Ze zijn eraan gewend dat op onze vereniging altijd plek is voor junioren. Je wilt je vereniging ook van onderaf voeden. Na uitstroom naar studentenverenigingen in Nederland en de VS zien we dat 80% blijft roeien en zo’n 70% komt weer bij ons terug. Dat levert dus ook weer leden in de leeftijd 25+ op. Overigens maakt het mij niet uit waar oud studenten gaan roeien, áls ze maar blijven roeien. 

”Een positieve mindset en betrokkenheid van het bestuur is de start”

Wim Koopman

Het belangrijkste vind ik om het plezier te laten zien, ook aan onze leden die niet zo vaak in contact komen met junioren. Plezier is essentieel bij de instructie van beginners en begeleiding van de gevorderde junioren. Het maakt niet uit of je wedstrijdroeier bent of aan de DiNHo meedoet: roeien is leuk. Iedereen is overigens welkom om bij ons te komen kijken hoe makkelijk het samen kan gaan. Natuurlijk is Amsterdam uniek met zoveel water en roeiverenigingen. Maar waarom zou het een probleem zijn om junioren roeien bij andere verenigingen een integraal deel van de club te laten zijn? Een positieve mindset en betrokkenheid van het bestuur is de start.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Calco Voorjaarsregatta: uitslagen & foto's

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: elf medailles

Nieuws

TeamNL Roeien op World Cup I: Dag 2

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!