Partnercontent
Talentontwikkeling in Nederland met RP3

We genieten nog na van TeamNL Roeien, die met zes gouden en drie zilveren medailles historie schreven op het WK in Belgrado. Inmiddels is het nieuwe seizoen begonnen en werkt de equipe toe naar de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar zomer.
In voorbereiding op de Spelen gaat TeamNL Roeien ook in 2024 weer tweemaal naar het Oostenrijkse Obertraun. Tijdens de afgelopen hoogtestages konden we al zien dat er in maart zelfs in de sneeuw werd getraind. De groep is daarbij zeker niet alleen met een koffer sportkleding naar boven gekomen: ook de RP3 ergometers van de KNRB gingen mee de bergen in; een hele logistieke operatie.
Waarom al die moeite? Dit artikel is geen verslag van de hoogtestage, maar een update van hoe de samenwerking met de KNRB en RP3 Rowing verloopt. En hoe ondertussen – na de eerste jaren van de “Official Supplier van de KNRB” samenwerking – de Nederlandse roeiwereld de RP3 meer en meer omarmd.
Waarom RP3?
Iedereen die traint met RP3 zal het antwoord op de ‘waarom vraag’ al weten, maar dat is niet de enige hoofdreden. De KNRB heeft de overstap naar RP3 gemaakt omdat zij de gezondheid van de atleten op de eerste plaats zet. KNRB technisch directeur Hessel Evertse is duidelijk: “Bij ons staat roeien op één. Dynamische ergometers lijken het meest op roeien. En nog belangrijker, we vragen lichamelijk het uiterste van onze atleten, daarom doen we er alles aan om blessures te voorkomen. Trainingen en testen op de dynamische ergometers zijn minder belastend voor de rug. Daarom hebben we al in 2013 gekozen voor de RP3.”

RP3 is in de jaren ‘80 van de vorige eeuw als RowPerfect ontworpen, juist voor het voorkomen van rugblessures en revalidatie bij rugklachten. De afgelopen tien jaar is eerst de originele versie van de dynamische ergometer technisch verbeterd en vernieuwd. Een proces dat nog steeds doorgaat, met behulp van terugkoppeling van gebruikers. Ongeveer gelijktijdig, in deze zelfde periode, is het door een groeiende groep roeiers ontdekt.
“Trainingen en testen op dynamische ergometers zijn minder belastend voor de rug. Daarom hebben we al in 2013 gekozen voor de RP3”
Hessel Evertse, Technisch Directeur KNRB
Besparen van trainingstijd
Ook de huidige generatie roeiers is overtuigd: “Het overschakelen tussen trainen en voorbereiden voor een profieltest op de statische ergometer en weer terug in de boot kost steeds een paar trainingen. Met de RP3 hebben we dat niet,” aldus roeiers in de wedstrijdsectie van Njord. Trainen op RP3 sluit naadloos aan met trainen in de boot. Dat wordt bevestigd door bondsroeiers.
Ook op nationaal niveau maken verenigingen de overstap naar RP3, met Gyas en Nereus als koplopers. “In aanloop naar het NK Klein hebben we naast elkaar op de RP3 gezeten en onze curves gelijker gemaakt”, aldus de U23 vrouwen tweezonder van Nereus, die als jongste in de A-finale ook het Elite-kampioenschap pakte. “Dat heeft ons echt geholpen! Als we in de tweezonder doorgegaan waren zouden we ook met het ‘connection-bar-systeem’ gaan trainen, om onze curve nog meer te synchroniseren. Voor in de acht zou het ook goed kunnen zijn om meer met RP3 te doen.”
Echt vergelijkbaar met roeien
We weten allemaal dat ergometertrainingen belangrijk zijn om conditioneel te trainen en sterker te worden. Het is bij elke roeier, van jong tot oud, op elk niveau onderdeel van het trainingsschema. We zien ook steeds meer ‘Master roeiers’ de overstap maken. Vele hebben afgezworen na hun studententijd nog op een ergometer te stappen, maar met RP3 is indoorroeien opeens weer leuk en leerzaam. Vooral ook omdat je met de data en directe terugkoppeling beter kan worden, ook zonder coach.
“Je kan heel goed zelf zien hoe je de curve kan verbeteren en de halen lang kunt houden” aldus een ‘Master roeier’ van De Hoop, een vereniging die de ‘RP3-vloot’ net van vier naar zes machines uitgebreid heeft. “En onze jeugd leert meteen goed roeien als ze op de RP3 trainen.”
Bij Gyas in Groningen is een RP3 Studio ingericht met zestien RP3’s en schermen rondom. De hele vereniging – ook de clubroeiers en eerstejaars – trainen gezamenlijk in de ruimte. Op het grote scherm zie je de gezamenlijke training en er zijn ook meer geavanceerde ploegfuncties om beter met elkaar te roeien. Deze worden de komende periode verder uitgebreid. “Bij een aantal ploegen zien we al duidelijk effect.” aldus een coach van Gyas. Roeiers van de Groningse studentenroeivereniging laten weten dat ze vroeger nog weleens opzagen tegen de ergometersessies, maar dat nu iedereen met enthousiasme binnenkomt. Gyas heeft ervoor gekozen om iedereen te laten roeien op RP3.

De RP3 Model T wordt ook gebruikt voor groepslessen bij fitnessorganisaties, zoals RowStudio Amsterdam. Daar worden de machines bijna zeven dagen, twaalf uur per week aan een stuk door gebruikt, vooral door niet-roeiers.
Gyas heeft ervoor gekozen iedereen te laten roeien op de RP3
Profieltesten op RP3
Dit jaar is ongeveer de helft van de profieltesten voor de KNRB op een RP3 gedaan. Er is verschil te zien tussen uitslagen op Concept2 en RP3. Dat is logisch want dynamisch roeien is natuurkundig anders dan statisch roeien. Wegtrappen van het vliegwiel is energetisch anders dan heen en weer rijden op de sliding. Technisch is er ook een verschil: het vliegwiel van de RP3 heeft een inertie (vertraging) die zo is geëngineerd dat het de eigenschappen van de boot benadert en daardoor ook nauwkeuriger kan meten. Daarom zijn theoretisch de scores niet te vergelijken. Maar het wordt natuurlijk toch gedaan.

Er is soms onduidelijkheid over de validatie van de score op RP3. Het is mogelijk om de instelling in de RP3 Monitor (app op tablet) aan te passen naar boottype en het gewicht van de roeier. Daarmee kunnen binnen een ploeg uitslagen van workouts vergeleken worden. Voor het vergelijken van roeiers voor profieltesten is de standaardinstelling nodig. Net als voor de validatie op het Leaderboard is dat “4x & 90kg”. Met deze instelling moeten dus ook de profieltesten gedaan worden.
Bij gebruik van de RP3 app en ingelogd met een RP3 account wordt de score automatisch naar het RP3 Portal gestuurd. Hier kan de sessie geanalyseerd worden met mooie overzichten en cijfers. Ook kan het vertrouwde “delen in 5 splits” worden geselecteerd.
Als de afstand vooraf is ingesteld en de juiste ‘settings’ zijn gebruikt, wordt de workout (afstand) automatisch herkend als kandidaat voor het leaderboard en daarmee dus ook gevalideerd. Op de RP3 Portal wordt dit uitgelegd.
Workshop & Roadshow in najaar 2023
RP3 Rowing organiseert in het najaar 2023 voor Nederlandse roeiverenigingen (vooral voor de wedstrijd- en materiaal commissarissen van de (nieuwe) besturen) een aantal workshops om zelf kennis te maken met RP3. Leer hoe de KNRB en TeamNL Roeien ermee trainen, hoe je met RP3 kunt leren roeien en vooral hoe je de data kunt gebruiken om te coachen en beter te worden.
Meld je aan op de website van RP3 of stuur een mail naar [email protected] en krijg een uitnodiging om je vereniging in te schrijven voor een van de workshop sessies in het land.* Op de hoogte blijven? Je kunt je hier inschrijven voor de nieuwsbrief.
* Sessies worden gepland in respectievelijk Haaksbergen, Groningen, Amsterdam, Utrecht en Tilburg.
Ontdek meer roeinieuws

Nieuws
TxMiller voor vier jaar hoofdsponsor van het Eerstejaars- en Developmentklassement

Nieuws
Head of the River Amstel 2025: uitslagen & foto's

TeamNL Roeien
Terugblik Fixture Series: Nederland niet voorbij Cambridge
