De Paralympische Spelen zitten erop. De eerste para-medaille voor het roeien is een zilveren plak geworden voor Annika van der Meer en Corné de Koning. Maar hoe is het om terug te zijn, hoe hebben ze de weg naar de spelen ervaren als para-roeier en wat zijn de plannen voor de toekomst? We vroegen het aan Annika van der Meer.

Een fantastische prestatie: zilver in Tokio tijdens de Paralympische Spelen. Hoe is het om weer terug te zijn?

Het is heel fijn om weer terug te zijn. Ik heb iedereen gemist, je offert veel tijd op voor dat ene doel. Thuiskomen is ook wel hectisch geweest: verschillende huldigingen en ondertussen ook aan het verhuizen. Al met al heel veel leuke dingen maar ik was ook wel erg moe.

Hoe heb je jouw weg van nog niet kunnen roeien tot aan de spelen ervaren?

Ik heb de weg richting de spelen relatief soepel ervaren eigenlijk. De weg was natuurlijk niet heel lang, het laatste jaar was wel een hobbelig en heftig jaar. De cyclus duurde, door corona, wellicht een jaar te lang voor mij persoonlijk.

De spelen zijn inmiddels klaar én je hebt je medaille in de pocket. Wat zijn nu je plannen voor de toekomst?

Ik ga eerst goed te tijd nemen om voor mezelf te zorgen. Ik ben heel erg diep gegaan en mijn lichaam is erg vermoeid. Daarna ga ik lekker aan het werk als arts, wellicht kom ik nog terug als ‘classifier’.

Blijf je nog roeien en/of op andere vlakken sportief?

Jazeker, ik blijf denk ik nog wel roeien, lekker in de skiff denk ik, recreatief. Ik ben me daar momenteel op aan het oriënteren, dus precies weet ik het nog niet. Verder heb ik een handbike racefiets waar ik heerlijke tochten op maak en dat zal ik in de toekomst blijven doen.

Hoe kijk je aan tegen een volgende generatie para-roeiers?

Het is natuurlijk fantastisch als we dit olympische succes een vervolg kunnen geven richting Parijs. Er is een hoop gebeurd de afgelopen jaren en er zit zeker potentie in, maar er is nog wel een lange weg te gaan. Het niveau op deze spelen was enorm hoog. Ik hoop op mijn manier daar nog wat aan bij te dragen. Ik denk dat er ook echt nieuw (vrouwelijk) talent nodig is.

Interesse in aangepast roeien?
Roeien is een zeer geschikte sport voor vrijwel iedereen met een beperking, omdat het zittend wordt uitgevoerd en er sprake is van een vloeiende beweging zonder echte piekbelasting. Maatwerk is mogelijk, er kan altijd gezocht worden naar oplossingen in de vorm van aanpassingen aan de boot of wellicht een hulpmiddel. Er wordt zoveel mogelijk gestreefd naar het integreren van de sporter binnen de vereniging.

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!