Corné de Koning en Chantal Haenen bij hun boot

Europees en wereldkampioen zijn en besluiten ook te gaan roeien op topniveau. Die opvallende beslissing nam handbikester Chantal Haenen na de Paralympische Spelen van Tokio. Haar roeipartner, Corné de Koning, won daarentegen al veel medailles in zijn roeicarrière, met als kers op de taart een zilveren medaille in Tokio met Annika van der Meer achter zich. Afgelopen EK behaalde de gemixte dubbeltwee zilver in Bled, een mooie stap vooruit. Maar hoe is het nu met dit duo? We gingen in gesprek.

Eind 2015 belandde Chantal door een verkeersongeluk in een rolstoel. ‘Ik heb eerst paradressuur gedaan, daar zat ik in het talentprogramma. Als je van de valide naar de paraversie gaat, is dat toch anders. Ik had er minder plezier in’, aldus Haenen. Ze ging zich richten op het handbiken en pakte in 2021 goud bij het WK in portugal. Na de Paralympische Spelen van 2021, waar ze vierde werd in de tijdrit, maakte ze bekend dat ze naast het handbiken het roeien ging oppakken.

Corné is geboren met een beenafwijking. Eerder zat hij in de Nederlandse selectie voor het rolstoelhockey, maar verruilde die sport met succes voor het roeien. Nadat hij in Rio de Janeiro vierde werd, stelde hij als doel een medaille te winnen in Tokio. Dat lukte. Nederland finishte als tweede achter regerend kampioen Groot-Brittannië.

”We hadden nog nooit van elkaar gehoord”

Chantal Haenen

Beiden waren op de Paralympische Spelen in Tokio, maar zijn elkaar daar niet tegengekomen en kende elkaar elkaars naam niet. Het contact is pas na de spelen ontstaan en begin 2022 hebben Corné en Chantal voor het eerst met elkaar geroeid.

De Koning: ‘Na de spelen wist ik niet zo heel goed hoe ik verder zou gaan. Ik wilde het maximale uit mijn skiff prestaties halen en kijken waartoe ik in staat was in tijden en eventuele records. Ook wilde ik mijn WK titel verdedigen en mijn winnende reeks in de skiff voortzetten. Dat is gelukt, alle wedstrijden waaraan ik heb deelgenomen heb ik gewonnen.’ Ook geeft Corné aan blij te zijn met een nieuwe roeipartner, maar het is ook even schakelen geweest: ‘Het is een tweestrijd, je begint weer vanaf nul. Ik ben in 2012 begonnen met roeien met Esther van der Loos, die al een tijdje roeide. Ík was toen degene die drie halen kon maken zonder te snoeken of de boot om te leggen. Na Rio de Janeiro stopte Esther en ging ik met Annika roeien, dat ging al vlot best wel hard. Het is een héél leuk nieuw avontuur en samen met Chantal en het klikt goed, maar ik ga ook van zilver van de spelen, naar iemand die nog moet leren roeien, dat is even schakelen.’

Chantal vult aan: ‘Ik wist dat ik het nog niet kon en dat ik nog veel moest leren. Ook nu heb ik lang niet alles onder de knie, maar ik vind het een mooie uitdaging en ik ga er vol voor’. Corné kijkt bedenkelijk en grapt vervolgens: ‘Ik hoop niet dat ik je ooit het gevoel heb gegeven dat je een downgrade bent. Ze doet het écht heel goed. We hebben het enorm naar ons zin met elkaar en maken samen veel progressie. De boot gaat elke keer iets harder’. 

Waardevolle trainingen

Chantal doet naast het fulltime roeiprogramma een fulltime fietsprogramma. ‘Zelf vind ik een fulltime roeiprogramma al pittig, dus ik heb zeker respect voor wat Chantal doet. Het is niet dat ze er een dubbele A-status voor krijgt en er zijn ook praktisch genoeg uitdagingen’, aldus Corné. Chantal geeft aan dat de trainingsmomenten samen beperkt zijn: ‘We hebben geen tijd om te klieren omdat we maar vier keer in de week samen roeien. Ik heb daardoor wel het gevoel dat we ons kunnen foccussen op de kwaliteit van de trainingen en dat elke training die we hebben, goed en waardevol is’.

De Spelen van Parijs

Dit seizoen staat, ook voor de para dubbeltwee, het wereldkampioenschap in Belgrado in het teken van plaatsing voor de spelen. ‘De wedstrijden liggen zo dicht op elkaar en het niveau in onze klasse gaat omhoog. Daarnaast is het een pré-paralympisch jaar en gaan er ploegen bijkomen die we even niet gezien hebben. Het wordt drukker, maar er blijven eenzelfde aantal plekken beschikbaar voor de spelen. We weten niet exact waar we staan. Het verschil met brons op het WK vorig jaar was best groot, maar met de nummer vijf en zes niet. Ik denk, mede daarom, dat we heel tevreden morgen zijn met elke medaille dit seizoen’, aldus Corné.

Para Rowing Regatta

Afgelopen weekend kwamen Chantal en Corné in actie op de Para Rowing Regatta in Gavirate. Helaas moest de dubbeltwee zich na 500 meter inhouden wegens een blessure van Chantal. Corné startte onverwachts in de skiff en won het goud in een nieuwe ‘world best time’, een fantastische prestatie.

Het para-programma van TeamNL Roeien

Chantal en Corné hebben een vol programma dit seizoen, met als piekmoment het Wereldkampioenschap in Belgrado in september. Dit weekend starten ze World Cup II in Varese en in juli starten ze op het paralympische roeiwater in Frankrijk.

Februari 2023TrainingskampSevilla, Spanje
25-05 t/m 28-05Europees KampioenschapBled, Slovenië
9-06 t/m 11-06International Para Rowing RegattaGaviratie, Italië
16-06 t/m 18-06World Cup IIVarese, Italië
08-07 t/m 09-07Para Rowing Regatta to ParisVaires-sur-Marne, Frankrijk
03-09 t/m 10-09WereldkampioenschapBelgrado, Servië

Auteur

Babette Berkelaar

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!