© Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com

Vandaag spreken we met Dion van Schie, assistent bondscoach bij de heren van het Aegon Nationaal RoeiTeam. Hoe is hij in aanraking gekomen met roeien? Wat vindt hij leuk aan coachen. En hoe is hij assistent bondscoach geworden? Dit zijn enkele vragen die wij hem gesteld hebben voor de rubriek ‘Coach aan het woord’.

Wie is Dion?
Ik kom uit Haarlem en heb bewegingswetenschappen gestudeerd. Van 2003
tot 2012 heb ik zelf geroeid en een poging gewaagd om de Spelen van 2012 te halen, onder andere samen met Bjorn van den Ende in de LM2x. Nadat ik gestopt ben met roeien, ben ik begonnen met coachen. Wat begon met een beetje coachen van Boudewijn Röell, maar vervolgens vroeg het bestuur van Asopos de Vliet mij om profcoach te worden. Dit heb ik van 2013 t/m 2018 gedaan en daarnaast coachte ik van 2014 t/m 2019 ook als profcoach bij Skadi in Rotterdam.

Hoe ben je met roeien in aanraking gekomen?
Ik ging in Leiden en Delft SMST studeren en het leek mij een goed idee om buiten mijn studie ook andere mensen te leren kennen. Ik zag het echter niet zo zitten om alleen maar bier te drinken op een studentenvereniging, dus zo kwam ik bij het roeien terecht. Ik ben niet direct gaan wedstrijdroeien, want ik had het ook druk met twee baantjes en ik deed nog aan pingpongen. Om eerlijk te zijn ben ik er eigenlijk een beetje “ingeluld” dat eerste jaar, maar daar ben ik ze nu eigenlijk wel erg dankbaar voor!

Dion van Schie © Merijn Soeters

Je bent momenteel assistent bondscoach bij de heren van het Aegon Nationaal RoeiTeam. Hoe ben je hier gekomen?
Richting de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro, mocht ik een paar keer mee fietsen met Mark Emke, hij coachte toen ook de Holland Acht. Dat was leuk en leerzaam. Tijdens het fietsen maakte ik video opnames van de trainingen waar zowel ik wat aan had en volgens mij Mark ook. In 2018 was er een grote groep boordroeiers en werd er voor de wereldbeker in Linz een tweede mannen acht gemaakt in het kader van talentontwikkeling. Mark heeft mij toen gevraagd om die te coachen. De acht voer in Linz eigenlijk boven verwachting goed, ze werden 4e met een taftje achter de 1e acht. We hadden zeker wel door dat we aardige snelheden konden halen, maar dit hadden we niet verwacht. In Luzern ging het helaas wat minder daarna, maar vervolgens mocht ik wel mee om de twee-zonder met Sander de Graaf en Vincent Klaassens te coachen op het WK 2018 in Plovdiv. Sinds 2019 ben ik assisent bondscoach bij de mannen en ook gestopt als profcoach bij Skadi.

Wat vind je leuk aan coachen?
Coachen heeft denk ik veel leuke facetten, maar uiteindelijk vind ik het leukste aan coachen om heel gemotiveerde mensen te helpen beter te worden en gezamenlijk ernaar streven de beste te worden.

Wat wil je graag nog bereiken?
Het lijkt me mooi om nog eens harder te fietsen dan Jabik Jan Bastiaans, embedded scientist bij de mannen groep, al gaat dat ‘m niet worden vrees ik. Ook zou ik graag meer willen squatten dan Stef Broenink, maar ook dit gaat lastig worden. Dus dan ga ik toch maar voor het begeleiden van ploegen naar goud op de Olympische Spelen en het WK.

Benen van Stef Broenink op het EK 2019 © Merijn Soeters

Wat zou je andere coaches mee willen geven?
Ik heb zeker niet het idee dat ik alle waarheid in pacht heb, niemand denk ik en dat maakt het misschien juist wel een goed & nuttig startpunt. Het is als coach heel makkelijk en verleidelijk om vooral kritisch te zijn op anderen. Het is gemakkelijk om te vergeten dat je zelf ook beter moet worden als coach en dat gaat niet vanzelf daar is tijd voor nodig. Oefening baart kunst, dus als je een betere coach wilt worden, moet je meer coachen en onder andere mee fietsen met andere, het liefst met betere ploegen en coaches. Ik heb allicht een bevoorrechte positie, maar ik vind het erg leerzaam om met andere coaches, ook uit andere sporten), van gedachten te wisselen en aannames te toetsen. Door vragen te blijven zetten bij je eigen coach-ideeën, bijvoorbeeld over wat je als roeistijl nastreeft of hoe je traint, kom je volgens mij steeds meer uit bij principes die echt belangrijk zijn. 

Wat zijn wij nog vergeten te vragen aan je, maar moeten we echt van je weten?
Ik vind koffie ontzettend lekker!;)

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!