Coastal rowing is inmiddels een vanzelfsprekende en niet meer weg te denken variant aan het worden binnen roeiend Nederland. Het stoere karakter spreekt veel mensen aan. Coastal verrijkt. Een coastal wedstrijd is geen ‘gewone’ wedstrijd. Het is een race! Niet naast of achter elkaar varen, maar letterlijk de strijd met elkaar aan gaan om boeien heen.

Coastalcommissie

Het doel van de coastalcommissie is om coastal rowing net zo gevestigd te krijgen als het roeien op de rivier of op de baan, zowel voor recreatieve roeiers als voor wedstrijdroeiers. ‘Natuurlijk sturen we met ons klassement op talent! We gaan hier verder in differentiëren en andere wedstrijdinitiatieven worden ontplooid’. De commissie is sinds 2017 aan het bouwen en evenredig aan de groeiende bekendheid in de roeiwereld breidt de commissie uit. Op dit moment zoeken we marketing versterking onder de studenten. Heb je interesse om bij de snelst groeiende roeivariant te willen horen? Stuur een berichtje naar [email protected], Colette Schelfhorst neemt dan contact met je op.

Junior coastalkamp, ruig en vol spektakel

Hoe tof is dat! Het ervaren van een nieuwe sport in een prachtige week vol plezier. Op dit kamp leert de jeugd precies de fijne kneepjes van het coastal roeien. Hoe belangrijk inzicht én het lef van de stuur is bijvoorbeeld. De specifieke aanpassingen in de roeihaal. En natuurlijk ervaren ze hoe gaaf het is om te dansen op de golven, hoog boven het water met een fantastisch uitzicht en dan er bijna onder te duiken, niet meer zichtbaar voor de anderen. Dit gecombineerd met een super leuk programma wordt jong roeiend Nederland verwend met de nieuwste roeivariant. Helaas is het nu vanwege corona afgelast, maar ongetwijfeld zal het zo snel als mogelijk plaatsvinden.

Voorbereidingen met wetsuits en zwemvesten

Verenigingen kiezen voor coastal

In Nederland wordt het type vereniging voor een groot deel in de basis bepaald door het beschikbare roeiwater. De roeiverenigingen die aan groots water liggen weten het allang: coastal rowing is hun toekomst. Een prachtig voorbeeld is de KNZRV Muiden, die een paar jaar geleden het roer omgooide en zich specialiseerde in het coastal rowing. Ook RV Harder, in Harderwijk of WV IJburg, gloednieuwe verenigingen, zetten vol in op coastal rowing. Dat is een nieuwe trend, want waar er vroeger bij roeiverenigingen aan stromend/groot water vooral wherry’s werden gevonden, zien we deze verenigingen nu omschakelen naar coastals.

Ons ideaal zijn regionale coastalverenigingen, opgericht door samenwerkende algemene verenigingen en gesitueerd op strategisch slimme plekken, namelijk ‘het grote water’. Zo hebben De Hoop, De Amstel en WV IJburg de handen ineen geslagen met een fysieke plek op het IJburgstrand. We investeren in algemene verenigingen die de moed hebben zich te oriënteren op coastal rowing.

Roeipotentieel / clusters van verenigingen die coastalpotentie hebben

Coastal rowing is de manier om het roeien ook te ontwikkelen op juist die locaties waar tot nu toe geen roei-activiteiten plaats vinden. Denk aan de ontwikkelingen in Muiden, Loosdrecht, Scheveningen, maar ook aan nieuwe initiatieven die er ontstaan op IJburg, in Harderwijk, Katwijk en in Groningen (De Hunze en de watersportvereniging aan het Paterswoldse meer) en ook de belangstelling bij Dudok van Heel en Panta Rhei om samen coastal rowing te ontwikkelen bij Defensie. Kortom de mogelijkheden zijn legio.

Coastal op Olympische Spelen 2028

Coastal rowing is door corona helaas nog geen demonstratiesport in 2024 maar zal dat waarschijnlijk wel zijn in Los Angeles in 2028. Het format is nog niet helemaal duidelijk. Het kunnen beach sprints of endurance racing worden, maar duidelijk is dat we dan in ieder geval praten over skiffs en mixed dubbeltwee. Grotere nummers zullen voorlopig zeker niet olympisch worden door de beperking in het aantal atleten.

Coast-up: Coastal skiff pop-up wedstrijden

Pop-up wedstrijden, een nieuw initiatief in de Nederlandse coastal roeiwereld waarbij er races worden georganiseerd op open water, passend bij het coastal roeien. Het liefst op locaties waar nog niet eerder een roeiwedstrijd is gehouden. Dat maakt de beleving extra uniek en speciaal. Bij het principe van pop-up wedstrijden, wordt de wedstrijd ongeveer vier weken van tevoren aangekondigd. Deze opzet zorgt voor flexibiliteit en de mogelijkheid om lastminute te schakelen, zodat er voldaan kan worden aan de op dat moment geldende corona regelgeving. Zodra de COVID-19 situatie het toelaat, kunnen we met deze evenementen van start, zodat we zo snel mogelijk weer racen in wedstrijdverband. Binnenkort volgt er meer informatie op ROEIEN.nl.

De roeivarianten binnen coastal: hetzelfde en een beetje meer

Binnen het klassement “Coastal Rowing” zijn er verschillende nummers uitgeschreven: de endurance races in viertjes met stuur en in de skiff. De skiffwedstrijden zien we ook terug bij de beachsprints en in de pop-up wedstrijden. Niet voor niets want we vermoeden dat dit het Olympisch nummer zal gaan worden. In Nederland hebben we op dit vlak nog behoorlijk wat terrein te winnen. Vandaar dat dit vol op onze belangstelling heeft. Er zijn mogelijkheden, want door de coronabeperkingen is de verkoop van coastal skiffs exceptioneel gestegen. Iedereen in bezit van een coastal skiff kan ervaring op doen bij onze beachsprints, de pop-up wedstrijden of als onderdeel van het klassement. Door het invoeren van de Evenementen-licentie kan men in de toekomst ook meedoen zonder lid te zijn van een roeivereniging.

Coastal Rowing

Klassement coastal rowing 2021

De klassementsdata voor 2021 liggen al lang klaar! Wij hebben er zin in. We zoeken steeds naar mogelijkheden, daarom bouwen we de wedstrijden zo om dat het wél veilig kan. De organiserende verenigingen draaien daar hun hand niet voor om. Niet voor niks verbinden ze zich aan coastal rowing. Op 1 april nemen we de beslissing of de race georganiseerd door KNZ&RV in Muiden, op 1 mei, omgezet kan worden naar een training, speciaal voor studenten (onder de 27 jaar). Inderdaad geen wedstrijd, maar wel een toffe ervaring.

We zullen bij elke veranderingen vanuit de RIVM acteren en jullie laten weten wat er mogelijk is, hoe we het gaan doen en welke impact het heeft op het klassement. Het klassementsoverzicht is dan ook aan vele veranderingen onderhevig. Wel houden we zo goed mogelijk vast aan de data. Noteer deze vast.

Klassementsdata 2021

  • 01 mei |  Royal Pampus KNRZV Muiden
  • 08 mei | Coastal Loosdrecht KWVL
  • 29 mei | SRV Coastal
  • 12 juni | De Leythe Katwijk
  • 10 juli |  Medemblik Coastal Challenge Trophy, georganiseerd door K. Z. & R. V Hollandia
  • 28 augustus | North Sea Coastal Challenge, in IJmuiden, georganiseerd door de Hoop
  • 05 september | De Maas race/Skadi WHD (Hereld Haven Dagen)
  • 19 september | De Amstel IJmeer Challenge

Heb je vragen over coastal rowing? Stuur een bericht naar [email protected].

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!