De Paralympische Spelen zitten erop. De eerste para-medaille voor het roeien is een zilveren plak geworden voor Annika van der Meer en Corné de Koning. Maar hoe is het om terug te zijn, hoe hebben ze de weg naar de Spelen ervaren als para-roeier en wat zijn de plannen voor de toekomst? We vroegen het aan Corné de Koning.

Een fantastische prestatie: zilver in Tokio tijdens de Paralympische Spelen. Desondanks vindt Corné het heerlijk om weer thuis te zijn: ”Eindelijk wat tijd doorbrengen met mijn naaste omgeving, iets wat de afgelopen maanden er toch bij ingeschoten is.” De afgelopen periode was druk voor De Koning. De impact van een medaille op zijn naaste omgeving, een huldiging met de minister en een bezoek aan de koning. Ook was er in zijn eigen woonplaats, Goes, een grote huldiging op het bordes van het stadshuis. Vele bekenden die aanwezig waren hebben een diepe indruk op Corné achtergelaten: ”Zo onwijs mooi om te zien hoeveel mensen trots zijn op deze prestatie en hoeveel mensen er ook hebben meegeleefd de afgelopen periode!”

Van nog niet kunnen roeien tot de Paralympische Spelen…

Na een aantal jaar tafeltennis op recreatief niveau en twaalf jaar rolstoelhockey is Corné uiteindelijk bij het roeien beland: ”Ongekend hoe snel de tijd gaat, soms voelt het nog als gisteren dat ik voor de eerste keer in de boot stapte.” Toch is er enorm veel gebeurd in de tussentijd; van een vierde plek in Rio naar zilver in Tokio. Corné geeft dankbaar aan dat hij door het roeien veel mensen heeft ontmoet en dat de groei die hij heeft doorgemaakt als atleet het resultaat is van jaren hard en gedisciplineerd trainen, iets waar hij trots op is.

”Vooral de afgelopen maanden ben ik er steeds meer bewust van geworden dat sommige dingen niet zo vanzelfsprekend zijn als ze soms lijken.”

Corné de Koning

Hoe nu verder?

Voor nu vindt Corné het fijn om lekker thuis te zijn en wat sociale schade in te halen. Ondanks dat, is hij ook alweer plannen aan het maken voor de toekomst: ”Stiekem heb ik mijn zinnen wel gezet op Parijs en hoop ik daar aan de start te mogen liggen.” Aankomend jaar is zijn doel vooral op zijn WK titel in de skiff te verdedigen. Hij doet het roeien nog met veel plezier en hoop dat de komende jaren nog voort te zetten. Na deze Spelen heeft Annika van der Meer de keuze gemaakt om te stoppen en kiest ze voor haar maatschappelijke carrière. Corné zal samen met Esther van der Loos aan de start van de wedstrijden liggen volgend jaar: ”Afgelopen jaar hebben we in een hele korte voorbereidingstijd, twaalf gezamenlijke trainingen, een mooie en verrassende winst kunnen pakken op de Para Worldcup in Gavirate.” Dat succes smaakt voor de twee naar meer en ze zijn benieuwd wat er mogelijk is als ze een langere periode samen trainen.

Naast het roeien wil Corné de komende periode weer wat kilometers op zijn racefiets maken: ”Ik ben erg benieuwd of ik met één been ook een beetje kan klimmen in het lokale heuvellandschap.” Daarnaast had hij zich als doel gesteld dit jaar om 10.000 kilometers te fietsen, met nog 750 kilometer te gaan komt hij al redelijk in de buurt. Hij vindt het heerlijk om weer andere sporten te beoefenen en daar nu de ruimte voor te hebben. Zo heeft hij recentelijk weer meegetraind met de rolstoelhockey en vindt hij het een leuke gedachte binnenkort weer eens baantjes te trekken in het zwembad. ”Ik vind vele sporten leuk om zelf te beoefenen, juist nu is het mogelijk dit te doen!”

Een volgende generatie para-roeiers

Dit jaar is TeamNL met één roeiploeg naar de Paralympische Spelen gegaan, de vier-met heeft zich helaas niet kunnen plaatsen. Corné geeft aan dat het mooi zou zijn als ze voor Parijs meer succes zouden hebben. In zijn eigen klasse, PR2, is de spoeling erg dun; er is beperkt zicht op nieuw talent. Maar dat nieuwe talent is wel nodig om de groep in de breedte te laten groeien zodat er een mooi paralympisch roeiteam ontstaat: ”Onderlinge competitie haalt het beste in iedereen naar boven en zo worden we als atleet alleen maar beter.”

”Hopelijk werkt onze zilveren medaille bij aan een stukje bekendheid van de sport.”

Corné de Koning

Meer weten over aangepast roeien?
Roeien is een zeer geschikte sport voor vrijwel iedereen met een beperking, omdat het zittend wordt uitgevoerd en er sprake is van een vloeiende beweging zonder echte piekbelasting. Maatwerk is mogelijk, er kan altijd gezocht worden naar oplossingen in de vorm van aanpassingen aan de boot of wellicht een hulpmiddel. Er wordt zoveel mogelijk gestreefd naar het integreren van de sporter binnen de vereniging.

Auteur

Babette Berkelaar
KNRB

Ontdek meer roeiverhalen

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Het bestuur van de NSRF (Nederlandse Studenten Roeifederatie)

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!