© Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com

Hoe is het om als crossfitter mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien? Tijdens de Aegon NKIR in 2019 volgde we crossfitter Kevin Truijens (36). Hoe is het nu met Kevin? Heeft hij meegedaan aan de digitale versie van 2020? We vroegen het Kevin zelf.

Je hebt al een aantal keer meegedaan aan de NKIR, hoe ervaar je dat als niet-roeier?

Als niet-roeier wordt je een beetje raar aangekeken aangezien je niet loopt in een outfit van een vereniging. We hebben over het algemeen ruim zittende kleding aan bij crossfit als we op ‘de roeier’ stappen. Daar hebben we tijdens de NKIR best wat lol om gehad.

Je doet aan crossfit, is roeien daar vaak een onderdeel van de workout?

De ergometer wordt binnen crossfit veel gebruikt bij de warming up en bij de Metcons (metabolic conditioning, intervaltrainingen) om de hartslag omhoog te krijgen. Daarnaast zitten er in de programmering soms afstanden van twee, vijf of tien kilometer voor de snelste tijd. Binnen onze box stond er zelfs een tijdje een uur ergometeren in het schema waarbij we ook voor langere afstanden zoals een halve marathon hebben getraind.

Wat vind je leuk aan het roeien op een ergometer?

Het mooie aan de ergometer is dat wanneer je eenmaal de techniek doorhebt, je aan de hand van de getallen op het display heel snel kan zien hoe die dag je vorm is. Daarnaast kun je de beweging grotendeels op de automatische piloot doen. Ook is de combinatie van mijn lengte en gewicht een voordeel die in veel andere onderdelen van crossfit een nadeel zijn. Het is dus een onderdeel waarvan ik merkte dat ik er redelijk goed in was en dat maakt het steeds leuker om op ‘de roeier’ te stappen.

Wat maakt roeien op een ergometer een goede training voor jou?

Het is een goede combinatie van kracht en uithoudingsvermogen waarbij ik mijn hele lichaam gebruik. Bijkomend voordeel is dat de beweging weinig impact op de gewrichten heeft.  

Waarom roei je niet in een boot op het water?

In de boot zijn mijn lengte en gewicht niet echt in mijn voordeel. Daarnaast vind ik de afwisseling qua training bij onze box (De Versterking) heel erg leuk en bij het roeien in de boot is dit toch wat eentoniger.

”Het is een goede combinatie van kracht en uithoudingsvermogen waarbij ik mijn hele lichaam gebruik”

Kevin Truijens
Kevin Truijens tijdens de Aegon NKIR 2019
© Merijn Soeters

Heb je eind vorig jaar, 12 december, meegedaan aan de digitale variant van de NKIR?

Nee, ik ben in september vader geworden en heb een periode gehad dat ik minder getraind heb. Ik had mijn handen op dat moment even vol aan andere zaken.

Raad je mensen uit de crossfit wereld aan mee te doen aan dit NK?

Ja, ik denk dat het een hele leuke ervaring is. Ik heb twee keer meegedaan met een team van vier vanuit de box (4×1000 meter) en een keer individueel voor de 1000 meter. Met de box zijn we twee keer tweede geworden en individueel ben ik eerste geworden. De sfeer in de zaal is geweldig. Het moment dat het volledig stil is bij het aftellen en bij de start de zaal los gaat en alle ergometers tegelijk dat vliegwiel begint te zoemen, dat is echt een geweldige ervaring.

Wat wil je mensen meegeven die voor het eerst gaan roeien op een ergometer?

Leer de techniek. Dat is echt het belangrijkste. Je beweging wordt daardoor veel efficiënter en de kans op blessures of klachten in je rug is nihil.

Interview door Boyd in 2019 met Kevin van minuut 4.05 tot 5.00

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!