Het competitieroeien is tegenwoordig reuze populair. Vooral onder de studentenverenigingen groeit het aantal nieuwe leden enorm. Maar wie zit er eigenlijk in de commissie die zorg draagt voor onder andere het competitie (studenten)-roeiend Nederland en wat doen zij zoal? Vandaag bellen we met de KNRB competitie commissie.

Wie zitten er in de KNRB Competitie Commissie?

De KNRB competitie commissie is een jonge commissie die in de zomer van 2018 in het leven is geroepen. Zeven enthousiaste (ex)-studenten van roeiverenigingen uit het hele land houden deze commissie draaiende. Met een groot hart voor het competitieroeien vergaderen wij een paar keer per maand. Naast de standaard functies van voorzitter en secretaris, vervullen de leden van onze commissie onder andere de functies van commissaris wedstrijden, commissaris bokalen, ranking, contact met wedstrijdleidingen en commissaris extern. Ook hebben wij twee vertegenwoordigers vanuit de NSRF, die met ons meedenken over het (ouderejaars) competitieroeien. Wij zijn een commissie die ook veel samenwerkt met andere commissies van de KNRB. Wie welke rol vervuld kun je terugvinden op KNRB.nl.

Wat doet de KNRB competitie commissie?

Kort gezegd zorgen wij ervoor dat het competitie (studenten)-roeien in Nederland draaiende wordt gehouden. Onder andere het organiseren van de bokalen, het begeleiden van wedstrijdleiding van niet nationale – competitiewedstrijden en het ondersteunen van competitiecommissarissen, zijn een greep van de taken waar wij ons wekelijks mee bezig houden. Ook maken wij elk jaar de competitiekalender van het hoofdseizoen. In het hoofdseizoen zijn er verschillende bokalen waar roeiers aan mee kunnen doen. Zo is er de Kruithuisbokaal voor de 8+, Vlietbokaal voor 4+, Quadrupplesbokaal voor de 4*, Ask en Embla voor de 2x en de Skiffbokaal voor natuurlijk skiffend Nederland. Ook hebben we dit jaar de Ervaren C4+ bokaal in het leven geroepen. Vanwege COVID-19 is er veel animo voor dit veld en hebben wij besloten om er een bokaal bij te maken. Kort geleden hebben zijn er twee posters gemaakt waar de wedstrijden van het ouderjaarsroeien en Onervaren C4+ bokalen op staan. Met deze posters willen we onze wedstrijden promoten onder de roeiers en hopen we enthousiasme op te wekken bij roeiend Nederland. Ook wanneer je geen student bent kan je natuurlijk meedoen met een bokaal. Stuur ons vooral een mailtje ([email protected]) als je vragen hebt!

Hoe verandert corona jullie werkzaamheden?

Het is natuurlijk ontzettend jammer dat we sinds maart beperkt zijn om wedstrijden en evenementen te organiseren. Je zou denken dat we door corona minder druk bezig zijn omdat er in het algemeen minder geroeid mag worden en er erg veel wedstrijden moesten worden afgelast, maar niets is minder waar. Na maanden op de ergo en in de skiff mochten er eindelijk weer wedstrijden georganiseerd worden en hebben we samen met de wedstrijdorganisaties geprobeerd om een najaars seizoen neer te zetten. De najaarsbokaal was populairder dan ooit maar helaas konden er maar een maximum aantal ploegen meedoen. Daarnaast waren de Thêta Herfstregatta, Knorrestein Memorial Regatta, Asopos Najaarswedstrijden en de Argo Najaarswedstrijden onderdeel van de Najaarsbokaal. Naast het hoofdseizoen, organiseren wij ook deze bokaal. Helaas heeft uiteindelijk alleen de Thêta Herfstregatta plaatsgevonden en konden de andere wedstrijden niet doorgaan. Ondanks dat laatste waren roeiers blij dat er in ieder geval één wedstrijd coronaproof kon plaatsvinden.

Wij zijn op dit moment bezig met de voorbereidingen voor het hoofdseizoen, dat er natuurlijk anders dan anders gaat uitzien. Dit vereist nogal wat aanpassingsvermogen, maar gelukkig hebben we allemaal een gezonde dosis enthousiasme en een hart voor het competitieroeien. We zijn ons aan het inzetten voor heel competitieroeiend Nederland, zodat de motivatie om te roeien blijft bestaan en mensen betrokken blijven bij het roeien. Dit willen we onder andere doen door verenigingen aan te sporen om regiowedstrijden te gaan organiseren (mits de maatregelen dat toestaan uiteraard).

Hoe nu verder?

Omdat wij het heel leuk zouden vinden om lezers meer bij te brengen over het competitieroeien, is het plan om regelmatig wat posts te gaan plaatsen op onder andere ROEIEN.nl. We willen verschillende aspecten van de commissie gaan belichten en geven jullie graag een kijkje in waar we mee bezig zijn.

Ook zijn wij erg benieuwd naar jouw verhaal! Eens in de paar weken willen we een stuk plaatsen over verschillende kanten en verenigingen binnen het (studenten)competitieroeien. Dus ben jij een competitieroeier, heb jij een leuk verhaal over wat jij hebt meegemaakt met je ploeg of is er een wedstrijd waarvan jij denkt dat die een podium verdient? Laat het ons weten. Je kunt jezelf of iemand anders opgeven door ons te mailen op [email protected]. Wij zijn erg benieuwd naar jullie inzendingen.

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!