De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar Skadi uit Rotterdam gooit hoge ogen. Het ligt niet alleen prachtig aan het Noorderkanaal waar zo naar de Rotte geroeid kan worden, maar er staat ook een uitbreiding van het gebouw op de planning. Het kan dus alleen maar nog mooier worden!

Profiel
De Algemene Rotterdamse Studenten Roeivereniging “Skadi” is dé studentenroeivereniging en gevestigd in ‘de mooiste rotstad die er is’, Rotterdam. Skadi, vernoemd naar de Noorse berggodin van de winter en de jacht, sloot zich in 1962 als jongste uit een corps ontstane roeivereniging aan bij de KNSRB. Zij staat bekend om haar ‘niet lullen maar poetsen mentaliteit’, zoals je van Rotterdammers gewend bent. Skadi heeft inmiddels bijna 700 leden met een korenblauw hart, die wedstrijd- en competitieroeien, coachen of plaatsnemen in commissies. Vanaf het Noorderkanaal, waaraan Skadi gehuisvest is, wordt geroeid richting de Rotte. Wedstrijdploegen maken ook vaak gebruik van de Willem-Alexanderbaan in Zevenhuizen.

Skadigebouw aan het Noorderkanaal

Geschiedenis      
Op 28 oktober 1928 werd de R.S.R.V. “Skadi” opgericht, een roeivereniging voor leden van het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC). Na eerst bij roeivereniging ‘De Maas’ te hebben ingewoond, werd in 1949 een eigen loods betrokken. Omstreeks 1940 begon dames roeivereniging R.V.S.V. Phecda. Zij werd echter pas officieel opgericht in 1967. Na enige jaren van bloei is zij stilzwijgend opgegaan in Skadi. In 1961 was de A.R.S.R. & Z. Hades opgericht, een studentenroeivereniging waar ook studenten die niet lid waren bij het RSC mochten wedstrijdroeien. Hades logeerde bij de vereniging ‘Nautilus’, maar kampte al snel met ruimtegebrek. Ook Skadi had problemen met de huisvesting. Dit leidde in 1968 tot de bouw van de loods aan de Noorderkanaalweg, alwaar in de linkervleugel Skadi/Phecda werd gevestigd en in de rechtervleugel Hades. Ondanks de rivaliteit tussen de twee verenigingen, fuseerden in 1976 beide verenigingen tot de Algemene Rotterdamse Studenten Roeivereniging “Skadi” met het blauw van Hades en de naam van Skadi. Nog steeds is deze verdeling te zien aan de twee trappen, een blauwe en een groene trap.

Vloot
Inmiddels is de vloot van Skadi gegroeid tot meer dan 100 boten. De wedstrijdloods ligt vol gele Empachers. Sommige boten kennen een bijzonder verhaal. Zo is er bijvoorbeeld de overnaedsche skiff ‘Het Duikertje’. Deze boot werd in de Tweede Wereldoorlog begraven zodat hij niet zou worden ingenomen door de Duitsers. Na de oorlog werd de boot weer opgegraven en hij wordt tot op de dag van vandaag nog eenmaal per jaar gebruikt. Het hoe en waarom blijft geheim.

Wedstrijdroeiers kiezen regelmatig voor de Willem-Alexanderbaan

Bouwambities
Het huidige pand aan de Noorderkanaalweg is helaas niet meer groot genoeg voor de 700 leden. Daarom is Skadi sinds een aantal jaren bezig met de renovatie en uitbreiding van het gebouw. Om het project nog meer daadkracht te geven, heeft Charlotte de Ruiter als negende bestuurslid plaatsgenomen in het bestuur. Voor vragen en ideeën kunt u bij haar terecht via [email protected] . Inmiddels zijn goede stappen gezet richting een pand waarin alle leden genoeg ruimte hebben. De universiteit zal Skadi steunen en de gesprekken met de gemeente zijn in volle gang.

Skadi is niet alleen gegroeid in leden, maar ook in professionaliteit. Zij organiseert een aantal wedstrijden: de Kramer Rotterdam Harbour Sprints tijdens de Wereldhavendagen, de Erasmus Sprints, de Bavaria Rottebokaal -de grootste competitiewedstrijd van Nederland-, en afgelopen jaar ook de NSRF Slotwedstrijden. Samen met de Zuid-Hollandse Roeibond organiseert Skadi ook de Westelijke Regatta.

Varsity overwinning in 2015!

De komende jaren zal Skadi zich blijven ontwikkelen als een vereniging waar hard geroeid wordt, ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en inzet op maatschappelijk gebied. En er zal altijd gelden: ‘Ga voor goud!’

Foto’s Skadi

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!