De adrenaline raast door je lijf als je er alleen maar aan denkt om in een roeiboot de Atlantische Oceaan over te steken. En dat is precies wat vier vrouwen uit Deventer e.o. gaan doen.

Zij nemen deel aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge 2020. Nog niet eerder was er een Nederlands damesteam dat de Atlantische Oceaan heeft overgeroeid.

Het team, Dutchess of the Sea (Dots), vertrekt in 2020 vanuit La Gomera en roeit meer dan 3.000 mijl (4.700 km) over de open oceaan naar Antigua. Een afstand die de dames binnen 8 weken hopen af te leggen. “Zodra we de haven van San Sebastian verlaten, staan we er alleen voor en zijn we overgeleverd aan de elementen die we gaan trotseren, totdat we aankomen in Antigua.”

De race begint jaarlijks in december met ongeveer 30 deelnemende teams van over de hele wereld. Allemaal met het doel: de unieke ervaring van het oversteken van een oceaan in een roeiboot.

“We zullen tot het uiterste moeten gaan. We roeien in shifts van 2 uur op 2 uur af, gaan de confrontatie aan met golven van wel 10 meter hoog, blaren, zeeziekte, zonnebrand, te weinig slaap, open wonden en gevriesdroogd voedsel. Het is een enorme uitdaging. Maar we zijn een goed team en kunnen elkaar helpen en motiveren.”

De vrouwen kennen elkaar al geruime tijd en zijn alle vier roeiers. Astrid, Remke en Désirée zijn sloeproeiers bij Daventre Portu in Deventer en Bela roeit bij Isala roeivereniging in Zutphen. Gezamenlijk zijn ze lid van Dutch Coastal Rowing. De vrouwen delen dezelfde droom: de Atlantische Oceaan veroveren. Begin dit jaar hebben ze besloten die droom waar te maken en hebben ze zich ingeschreven voor de zwaarste roeirace ter wereld.

“Een combinatie van angst, opwinding en adrenaline die je over alle grenzen heen voert. Wij willen bewijzen dat we tot het uiterste kunnen gaan, zowel fysiek als mentaal. Het is mooi hiervoor te kunnen kiezen en daarmee ook nog anderen te helpen.”

Dat is wat Dutchess of the Sea gaat doen, door deel te nemen aan dit roei-evenement. De publiciteit die ze met dit avontuur krijgen, gebruiken ze om twee goede doelen te steunen die veel voor hen betekenen; Stichting ALS Nederland en Plastic Soup Foundation.

“Deze doelen inspireren en motiveren ons om alles te geven voor deze tocht. We hopen bewustzijn te creëren en iets voor mens en planeet te betekenen.”

Het team is inmiddels volop aan het trainen. Zowel fysiek als mentaal. Voordat de dames echter daadwerkelijk kunnen starten, hun dromen realiseren en hun doelen steunen, is er nog heel veel nodig. Daarbij kunnen zij alle steun goed gebruiken. Zij zijn dan ook op zoek naar sponsoren en donateurs. Lees meer op: www.dutchessofthesea.com.

Dit artikel is afkomstig van: www.deventerpost.nl
Coverfoto Dutchess of the Sea: v.l.n.r. Désirée Kranenburg, Bela Evers, Remke van Kleij en Astrid Janse (Foto: Ilona Hendriks)

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!