Kamprechters, we kennen ze allemaal en ze zijn onmisbaar voor een veilig en eerlijk verloop van de roeiwedstrijden. Ook dit jaar vindt de ‘Week van de Scheidsrechter’ weer plaats. Een sportbreed initiatief van 25 september tot en met 3 oktober waarbij het uitspreken van waardering voor de arbiter centraal staat. Vandaag spreken we kamprechter Sytske Boomstra.

Wie is Sytske Boomstra?

Ik ben Sytske Boomstra. Ik ben 65 jaar. Ik ben begonnen met roeien in mijn studententijd, bij Skadi. Daar heb ik vier jaar wedstrijd geroeid en twee WK’s mogen roeien. Na een korte pauze ben ik verder gegaan op Viking. Hier heb ik als veteraan een aantal keer de Head en Heineken gestart en een aantal FISA masters in allerlei nummers waaronder de 1x en 2-. In 1996 verhuisde ik voor mijn werk naar Haaksbergen en ben sindsdien met veel plezier lid bij Tubantia.

Waarom ben je kamprechter geworden?

Ik ben min of meer per ongeluk kamprechter geworden. Tubantia organiseert de Twentse Winterwedstrijden en ons toenmalige hoofd van de jury leek het een goed idee een aantal eigen leden op te leiden. Omdat het quotum van zes, nodig voor de cursus, net niet gehaald werd, dacht ik: “dan doe ik zelf ook mee”. Zonde om vervolgens niets met dat examen te doen, dus ging ik door voor kamprechter B. Daarna vroegen ze of ik geen A wilde worden. Leek me leuk, dus nu zit ik in dat opleidingstraject en hoop ik volgend seizoen examen te doen.

Hoe kijk je naar een wedstrijd als kamprechter?

Als kamprechter kijk ik vooral zakelijk naar een wedstrijd, waarbij ik niets uit het oog verlies. De belangen voor roeiers zijn soms heel groot, zeker op nationale boord aan boord wedstrijden. Soms ben ik zo geconcentreerd dat ik niet eens in de gaten heb dat er bekenden meedoen. Daarnaast is het natuurlijk zo, dat het voor iedereen, deelnemers en alle andere betrokkenen, een hobby is.

”Soms ben ik zo geconcentreerd dat ik niet eens in de gaten heb dat er bekenden meedoen.”

Sytske Boomstra

Als kamprechter werk je veel samen met moterbootbestuurders en vele andere vrijwilligers, hoe ervaar je die samenwerking?

De samenwerking met alle vrijwilligers is belangrijk en verloopt altijd prima. Zonder MoBo geen wedstrijd! Zeker als beginnend varend kamprechter kun je veel van ze leren. Maar ook de mensen die zorgen voor het op tijd distribueren van de lotingen, de catering, alle schakels zijn belangrijk om een wedstrijd goed te laten verlopen. Aan het einde van de dag geeft het een goed gevoel met een grote groep mensen de wedstrijd tot een leuke dag gemaakt te hebben voor de roeiers.

Wat vind je leuk aan het kamprechter zijn?

Voor mij is het leuk om op een andere manier met het wedstrijdroeien bezig te zijn, dan ik gewend was. Je bent op een heel andere manier betrokken. Wat dat betreft had ik het veel eerder na mijn actieve wedstrijdperiode op moeten pakken. Je wordt goed voorbereid, niet zomaar in het diepe gegooid. Het is vrijwillig, je kunt zelf kiezen welke wedstrijden je doet, maar ook niet helemaal vrijblijvend: je voelt een zekere verantwoordelijkheid om voldoende ervaring te houden. Ik kan het iedereen met enige affiniteit met roeien aanraden!

Ook kamprechter worden?
Geen wedstrijdsport kan zonder regels voor een veilig en eerlijk verloop. In de roeisport zien kamprechters toe op de veiligheid en de eerlijke kansen voor alle deelnemers. De verschillende typen roeiwedstrijden, vragen ieder hun eigen vorm van jureren. Daarom zijn er verschillende opleidingen tot Kamprechter.

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!