Dit keer geen coach aan het woord, maar een roeier. Niek van Wattum, roeier in de LHEJ 8+ van Gyas, stuurde namelijk een foto van zijn coach door voor de roeifoto van de maand. Hij vindt het belangrijk dat ook coaches in het zonnetje worden gezet. De foto is niet gekozen tot  roeifoto van de maand, maar we blikken met Niek wel terug op de langebaanwedstrijden en kijken vooruit naar het komende kortebaanseizoen.

Hoe bereiden jullie je als ploeg voor op het kortebaanseizoen?

De langebaanwedstrijden zijn geweest en daar zijn we niet ontevreden (vierde plek in klassement, red.) . Nu ligt de focus op het kortebaanseizoen, de 2km wedstrijden. We trainen vooral op het perfectioneren van de stilstaande start en daarbij zijn we bezig om de haal lekker fris te houden. Daarnaast zijn onze coaches nauw en intensief betrokken en houden onze belastbaarheid goed in de gaten. Zelf hebben ze ook wedstrijd geroeid dus kunnen vanuit die ervaring ook goede begeleiding bieden.

Waren jullie als ploeg gespannen voor de wedstrijden? 

Ik vind het moeilijk om over de ploeg te spreken, maar persoonlijk merk ik dat 2 à 3 dagen voor de wedstrijd de zenuwen opkomen. Op de wedstrijddag zelf heb ik vooral zin om te starten en lekker hard te roeien. Alhoewel mijn blaas hier soms anders over denkt, er moet regelmatig nog een ‘stressplasje’ gedaan worden-;).

Hoe gaan jullie als ploeg om met zenuwen?

Als ploeg hebben we afgesproken dat iedereen zich op zijn eigen manier mag en kan voorbereiden op de wedstrijd. Ik vind het fijn om mezelf af te zonderen en naar muziek te luisteren. Dit wordt door de rest van de ploeg gerespecteerd. Ook een beetje aan de boot sleutelen helpt mij bij de voorbereiding naar de wedstrijd.

Coach Hans Bleijswijk fietst met zijn ploeg mee

Ben je tevreden over het eindresultaat vanhet langebaanseizoen?

Momenteel staan we op de vierde plek in het Eerstejaarsklassement, dit komt nog niet overeen met het doel dat we onszelf hebben gesteld aan het begin van het seizoen. Wel laten we op trainingen zien dat het er in zit, nu moet het er nog uitkomen bij de wedstrijden. Daar zijn we druk mee bezig.

Wat is jullie doel voor aankomende langebaanwedstrijden?

Dat is eenmakkelijke vraag, winnen natuurlijk! We willen natuurlijk zo hard mogelijkroeien, daar hoort winnen bij. Ik denk dat we afgelopen wedstrijden hebbenlaten zien dat we met de top-3 mee kunnen komen. Straks willen we ook graag eenkeer als eerste over die streep komen!

Foto’s van Niek van Wattum

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!