Dit seizoen beginnen we met een nieuwe rubriek: decoach aan het woord. We trappen af met Stijn Karst, coach van de EerstejaarsMannen bij A.S.R. Nereus, één van de studentenverenigingen in Amsterdam. Hoebereid je nieuwe roeiers voor op de eerste grote wedstrijd van het seizoen?

Hoe heb je je ploeg voorbereid?
Na het eerste meetmoment tijdens de NKIR zijn we met alle ploegen met een goed gevoel de winter in gegaan. Na vele trainingen kregen de boten de schwung een beetje te pakken, waardoor af en toe de boot over het water gleed alsof ze nooit wat anders gedaan hadden dan roeien. Inderdaad af en toe, want het blijven eerstejaars waar niks vanzelf gaat en er veel energie en tijd in gestoken moet worden om tot een goed resultaat te komen. Altijd willen winnen, altijd willen leren en altijd dat stapje extra zetten was kenmerkend in de voorbereiding naar de Winterwedstrijden voor zowel EJL als EJZ. Het voorbereiden voor de wedstrijd was kenmerkend voor het langebaanseizoen, lekker stayeren met elke zaterdag een achtervolgingsrace op de Amstel.

Waren je roeiers gespannen voor de eerste wedstrijd?
Een deel van de voorbereiding was fysiek, het andere deel was mentaal. Natuurlijk waren ze gespannen. Dit hoort erbij. De eerstejaars wisten nog niet wat hen te wachten stond aan de start van de Winterwedstrijden. Door een goede voorbereiding neem je al een groot deel van deze spanning weg, en dat hebben we gedaan.

De Eerstejaars acht van Nereus in actie tijdens the Hour in december 2018

Hoe ben je daar als coaches mee om gegaan? Wat voor opdracht heb je mee gegeven?
Als ze zenuwachtig overkwamen of met vragen kwamen was de oplossing simpel: “gewoon doen wat we altijd doen, en zorg dat je als collectief over het water stormt.”
Alle technische focuspunten voegen wat toe aan het collectief en zodra ze daar mee bezig zijn voor en tijdens de race is er niks aan de hand. Een stuk geruststelling en een zekere mate van zelfverzekerdheid is hierbij noodzakelijk.

Ben je tevreden over het eindresultaat?
Met de voorbereiding en uiteindelijk de uitvoering zijn we als coaches tevreden. EJL won met 7 seconden. De zware acht, die tweede werd, lag op de 4 kilometer nog 9 seconden achter en eindigde een kleine seconde achter Laga wat uiteindelijk een oké resultaat is. De andere zware acht eindigde op een gedeelde tiende plek. Deze race ging wat minder goed dan verwacht, maar dat houdt de jongens scherp en gefocust. Het opmerkelijke is dat alle ploegen vrij behouden weg gingen ten opzichte van de rest van het veld, terwijl onze ploegen in het tweede deel sterker waren. Dit liet zien dat onze jongens in topvorm zijn wat veel belooft voor de rest van het seizoen.

Wat is jullie doel voor aankomende lange baan wedstrijden?
De focus nu ligt op de Heineken en de Head. Dit zijn voor ons thuiswedstrijden wat de voorbereiding makkelijk en leuker maakt. Als we terug kijken op de Winterwedstrijden kunnen we zeggen dat de achten goed in het veld liggen. Tijdens de Heineken en de Head willen we dat resultaat toppen.

Foto’s Stijn Karst

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!