Roeiverhaal Even bellen met...
Even bellen met... Alvin Mangel
Vandaag bellen we met Alvin Mangel, ondernemer binnen het bedrijfsleven en onderwijs. Afgelopen tien jaar is hij betrokken bij Nyenrode Business University, de Global School for Entrepreneurship en sinds vorig jaar bij sportvolgen.nl. We praten met hem over zijn interesse in technologische ontwikkelingen en de kansen die dat biedt om de kwaliteit van producten en diensten te verbeteren.
Hoe ben jij in aanraking gekomen met roeien en sloeproeien?
In mijn studententijd was ik als coach en roeier actief bij roeivereniging Skøll in Amsterdam en daarna kort bij roeivereeniging Willem III. Toen ik daar stopte, heeft een buurman mij een keer uitgedaagd om mee te gaan naar de sloeproeivereniging “t Juiste Tuig”. Daar werd ik direct aan het roer gezet door kerels die dachten, jij kan als ‘rolbankroeier’ ons toch niks wijsmaken. Echter, door mijn roeiverleden kon ik ze juist wel iets vertellen over de roeitechniek en een efficiënte haal. Na een jaar sturen en coachen moest ik zelf maar eens laten zien wat ik er van kon en ben ik mee gaan roeien. Vanaf 2005 heb ik, naast verschillende HT’s (Harlingen-Terschelling) en grachtenraces, behoorlijk wat sloeproeiwedstrijden geroeid en gestuurd, zowel in Nederland als in het buitenland. De laatste jaren houd ik me ook bezig met het bestuur en organisatie van sloeproeiwedstrijden, zoals de Grachtenrace Amsterdam, tijdens deze race roeien 140 sloepen 25 km door Amsterdam.
Verder roei ik, als we geen last hebben van pandemieën, zelf recreatief op het water. Ook heb ik thuis nog een ergometer staan, die ik altijd kan gebruiken. Afgelopen zomer heb ik coastal roeien uit mogen proberen op de Vinkeveense Plassen. Dat smaakte naar meer! Ik kan dus eigenlijk wel zeggen dat er inmiddels verschillend ‘roeiersbloed door m’n aderen stroomt’.
Je bent betrokken bij sportvolgen.nl, wat is dat?
Sportvolgen.nl is een website die de beeldvorming over de roeisport wil helpen verbeteren door letterlijk meer van de sport in beeld te brengen. Dat doen we door middel van GPS tracking wat wordt weergegeven op een dynamische kaart. Sportvolgen is de web-based zuster van sloepvolgen.nl. Deze website is ontstaan met als doel de beleving van het sloeproeien te vergroten. Normaal gesproken vertrekken sloepen namelijk uit de haven en weet je als mede-sporters, coaches, fans en wedstrijdorganisatie eigenlijk niet wat er op het water gebeurt. We merkten dat er ook interesse was vanuit andere roeivarianten en vinden daarom de naam Sportvolgen de lading beter dekt. Zo willen we ook andere varianten van roeien beter in beeld brengen voor hun doelgroep, de fans en eventueel wedstrijdorganisatie.
Hoe is het idee precies ontstaan?
De initiatiefnemer is Dick van Teeffelen. Hij is in 2017 begonnen met sloepvolgen.nl. Hij is ook veel bezich met technologische ontwikkelingen en zelf een actief roeier. Als mede-organisator van een wedstrijd viel het hem op dat het zicht van de toeschouwers op het roeien over het algemeen beperkt is. Door zijn interesse in de technologie zag hij kans met behulp van trackers en open source kaarten de boten daarop te plotten. Via een eigen server streamde hij dat live op youtube.
In 2019 klopte Dick aan bij de wedstrijdorganisatie van de Grachtenrace. Hij vertelde enthousiast over de trackers en ik zag voor het eerst hoe het werkte. Dat was het moment dat we beiden realiseerden dat je meer met tracking zou kunnen doen. Als wedstrijdorganisatie heb je bijvoorbeeld weinig contact met de boten en ben je voor de voortgang afhankelijk van de mensen die op de fiets meefietsen of op het water mee varen. Je hebt zelf geen idee wat er op het water gebeurt. Om een voorbeeld te geven: tijdens een race heeft een deelnemer een harstilstand gekregen. Gelukkig is dat door inzet van de reddingsbrigade goed afgelopen. Wij, de wedstrijdorganisatie, kregen hier echter pas achteraf een bericht over. Met behulp van dit systeem weet je direct wanneer er iets is, je kan bijvoorbeeld zien dat een boot stilvalt. Je kunt op die manier alerter zijn en sneller reageren. Zeker in het kader van veiligheid is dat heel relevant.
”Ik zie het wel voor me dat boten over een paar jaar allemaal aan internet gekoppeld zijn en dat je alles realtime kunt volgen.”
Alvin Mangel
Waar zijn jullie momenteel mee bezig?
Momenteel werk ik met Dick samen de website toekomstbestendiger te maken. We willen het gebruik van de website, applicatie en de inzet van de trackers zo ontwikkelen dat wedstrijdorganisaties en verenigingen zelfstandig de trackers kunnen inzetten. Daarvoor zijn we bezig om het platform te migreren naar de cloud. Aardig technisch verhaal, maar het komt er op neer dat het platform nu online is en we in de testfase zitten. In april willen we het draaiend hebben zodat wedstrijden live gevolgd kunnen worden met gedetailleerdere informatie over de boten.
Ook willen we dit jaar gaan testen of het mogelijk is meerdere wedstrijden tegelijkertijd te volgen. We beginnen met testen bij verschillende sloeproeiwedstrijden, maar uiteindelijk is het doel dat we een combinatie kunnen maken van verschillende roeiwedstrijden. Bijvoorbeeld een sloeproeiwedstrijd en coastalwedstrijd tegelijkertijd volgen. Het idee is dat wedstrijdorganisaties het systeem uiteindelijk zelf kunnen gebruiken.
Hoe zien jullie de toekomst van sportvolgen.nl?
We leven in een onzekere tijd vanwege het coronavirus. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om de website en het systeem verder te ontwikkelen. Als er geen wedstrijden kunnen doorgaan, zouden we ook virtuele wedstrijden kunnen gaan uitvoeren met trackers. Op basis van een virtuele route kunnen individuele boten dan online tegen elkaar roeien.
Daarnaast gaat digitalisatie steeds verder. Vaak zie je de eerste ontwikkeling bij topsport, maar door de goedkopere technologische middelen ook steeds vaker in de breedtesport. Recreatieve sporters willen ook weten wat hun performance is tijdens een race. Dat is gewoon gaaf en leuk! Je ziet het Strava; het vergelijken met je vrienden is gaaf.
Ik zie het wel voor me dat boten over een paar jaar allemaal aan internet gekoppeld zijn en dat je alles realtime kunt volgen. Van doldruk, tot vermogen per roeier en de gebruikstijden en bezetting van de boot. Verenigingen en wedstrijdorganisaties krijgen dan meer op hun bordje om dat vorm te geven en het lijkt mij leuk als we ze daarbij kunnen helpen dat te organiseren en de data daarvan zinvol te gebruiken. Ook dat is allemaal in het kader van het in beeld brengen van de roeisport. Je kan er letterlijk de ontwikkeling van de sport mee gaan sturen. Dat is de toekomst en daar wil ik mee doorgaan.