Morgen zouden we aan de start hebben gelegen van wat, gebaseerd op het zeer goede WK in Linz vorig jaar, onze meest succesvolle Olympische Spelen ooit hadden moeten worden. En Paralympische spelen een paar weken daarna. Het heeft niet zo mogen zijn. We spraken met Chris IJsbrandy, Commissaris Toproeien en Talentontwikkeling over de situatie.

Hoe zou je de afgelopen periode omschrijven?
De wereld is sinds maart van dit jaar gevangen in een pandemie van een in onze tijd ongekende omvang. En hoewel de situatie in Nederland (en Europa) op het moment redelijk onder controle lijkt, kan dit voor grote delen van de wereld bepaald niet gezegd worden. Zomer of winter, het virus raast voorlopig door. Voor mondiale sportevenementen is dit een grote zorg.

Ondertussen smeult de onrust van het economische drama, dat vooral bepaalde beroepen of sectoren treft. De sportsector behoort hier helaas ook toe, vooral waar het de evenementen betreft. Een zomer zonder roeiwedstrijden is nauwelijks voor te stellen, maar gebeurt toch. De directe financiële schade hiervan valt binnen de roeisport in Nederland wel mee, maar voor de verenigingsbinding met de sport van onze actieve roeiers, jong en oud, is dit wel een grote zorg. Hopelijk kunnen de evenmenten vanaf september weer opgestart worden.

Tenslotte is er dit voorjaar door de dramatische politiemoord op George Floyd in Minneapolis een wereldwijde beweging op gang gekomen tegen racisme en discriminatie van welke aard dan ook. Ik vind het indrukwekkend en hoopvol om te zien hoe breed het besef dat het nu echt een keer afgelopen moet zijn met discriminatie op basis van allerlei waanideeën over mensen bij jongere generaties resoneert. Hoewel ik deze ideeën in de roeisport gelukkig niet tegenkom, moeten we ons als traditionele ‘witte’ sport wel vragen stellen over hoe we onze sport uitnodigender kunnen maken voor de diverse samenleving die Nederland inmiddels is.

Hoe kijk je ernaar dat de spelen naar 2021 worden verplaatst?
Het IOC en de organisatie in Tokio zullen er gezien de sportieve en commerciële belangen van dit evenement naar wij verwachten alles aan doen om de Spelen van 2020 volgend jaar plaats te laten vinden. Hopelijk ondersteund door de beschikbaarheid van een vaccin of effectieve medicatie tegen de gevolgen van Covid-19. Wellicht met restricties voor (buitenlandse) toeschouwers en aangescherpte eisen voor deelnemers. En wellicht soberder dan we de laatste Olympiades gewend zijn. Maar dit hoeft sportief geen nadeel te zijn. Sobere, Zen-achtige Spelen passen tenslotte wel bij Japan.

Wat zou je tegen de sporters willen zeggen?
Wij zien vol bewondering en respect met hoeveel discipline en doorzettingsvermogen onze atleten, coaches en staf de afgelopen maanden doorgetraind hebben en de extra tijd benutten om nog beter te worden dan ze al waren. Wij hopen dan ook van harte dat de op dit moment geplande EK’s voor senioren, U23 en junioren dit najaar doorgaan.

Wat wil je verder nog kwijt?
We vinden het ook geweldig dat onze sponsoren, verenigingen en betrokken organisaties ons voluit blijven steunen om deze, ook voor hen lastige en onzekere tijd door te komen. Mooi om het commitment van al deze partijen met onze missie te zien.

Vandaag beginnen we dan ook vol vertrouwen opnieuw met aftellen naar de Olympische Spelen. Blijf gezond en blijf veilig!

Namens het Bestuur van de KNRB, Chris IJsbrandy.

Ontdek meer roeiverhalen

Michiel en zijn team bereiden zich voor op de unieke Elfsteden roeimarathon

De Atlantische Oceaan overroeien voor Het Vergeten Kind en Jeugdfonds Sport en Cultuur

25 jaar marathonroeien: avontuur voor iedereen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!